Tekirdağ Çerkezköy’de bulunan Adkoturk gıda fabrikasının patronları işçileri sendikaya üye oldukları için 25/2 madde ile işten çıkardı.
Dünyanın 85 ülkesinde faaliyet gösteren ve Türkiye’de ilk noodle üretimini yapan Adkoturk, giderek büyüdü ve çalışan işçi sayısı da arttı. Kadınların çoğunlukta olduğu işçiler fabrikada gittikçe artan sömürü ve baskılarla karşılamaya başladı.
İşçiler, çalışma koşullarını iyileştirmek ve ücretlerini arttırmak için 2017’de Tekgıda-İş Sendikası'na üye oldu. Sendika çoğunluğu sağlayan ve yetki belgesini aldı. Fakat Adkoturk patronları sendika düşmanlığı yspsrsk yetkiye itiraz etti.
Fabrika yönetimi 4 yıl boyunca işçileri sendikadan istifaya zorladı. 4 yılın ardından işyeri Adkoturk patronlarının itirazı yersiz bulundu ve mahkeme işçilerin kazanımı ile sonuçlandı.
Sendikal haklarından vazgeçmeyen işçiler Adkoturk’te sözleşme imzalamak istedi. Bu kez de sendika düşmanı patronlar işçileri işten çıkardı.
Adkoturk patronları 8 işçiyi “ahlâk ve iyi niyet kurallarına” uymadıkları gerekçesiyle işten attı. İşçiler bir kez daha haklarını alma mücadelesinde kararlı olduklarını göstermek üzere fabrika önünde eyleme başladı.
İş Kanunu'nun 25/2 maddesi "ahlak ve iyi niyet kurallarına uymamak" olarak geçen geniş tanımlı bir madde ve SGK'da iş çıkışı Kod 29 olarak gösteriliyordu. Pandemi sürecinde Kod 29 ile işten atmalar daha da arttı. Baldur, Ekmekçioğulları, Migros Depo, PTT, Sinbo ve daha pek çok yerde işçiler Kod 29'un kaldırılması için aylardır mücadele ediyor. Fakat işçilerin mücadelesi ve tepkileri üzerine 25/2 maddesi kaldırılmak ya da işçiler lehine düzenlenmek yerine farklı kodlara ayrıldı. Fakat içerik olarak değişen bir şey olmadı.
Adkoturk patronları da bu maddeye sarılarak sendika düşmanı tutumuna devam ederek işçileri "ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranma" gerekçesiyle işten attı.
Tekgıda-İş yönetimi yapılan hukuksuzluğu 20 Nisan’da bir basın açıklamasıyla duyurdu.
Sendikanın Genel Teşkilatlandırma Sekreteri İbrahim Ören basın açıklamasında bu hukuksuzluğa boyun eğmeyeceklerini dile belirtti. Atılan işçilerin geri alınması ve bir an önce sözleşme masasına oturulması çağrısını yineledi. Ören, “Emekçilerin hak ve hürriyetleri patronların ve şirketlerin insafına asla bırakılmayacak kadar kıymetlidir” dedi. Sendikal haklarından vazgeçmeyen işçilerin fabrika önündeki eylemi 11 gündür devam ediyor.