Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde çalışan sağlık işçileri, kendilerine dayatılan TÜHİS sözleşmesine ve sefalet zammını hastane bahçesinde yürüyüş yaparak protesto etti.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde çalışan ve Türk-İş’e bağlı Türkiye Sağlık İşçileri Sendikasına üye olan sağlık işçileri, ücretlerine üç yıldır zam yapılmamasını ve asgari ücret seviyesinde olmasını hastane bahçesinde yürüyüş yaparak protesto etti. Sağlık Bakanlığı'nın da bağlı olduğu Türkiye Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ile Sağlık-İş Genel Merkezi arasında hastaneler bazında sözleşme imzalandığını akrary işçiler, Çapa’da yapılan ankette işçilerin %96’sının sözleşmenin Yüksek Hakem Kuruluna (YHK) kalmaması için TÜHİS’in dayattığı %7’lik zammı kabul etmek zorunda kaldığını belirterek bu dayatmaya tepki gösterdi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nin TÜHİS'ten çekilmesini isteyen işçiler, hastane yemekhanesinden kan alma merkezine kadar sloganlarla yürüdü.
"Sefalet Zammı Değil Yaşanacak Ücret"
İnsanca yaşanacak ücret ve çalışma koşulları için eylem yapan sağlık işçileri adına konuşan Sağlık-İş İşyeri Baş Temsilcisi Fatih Çitak "Pandemi süreci boyunca büyük emekler vererek çalıştık ve hâlâ çalışmaya devam ediyoruz. Bu emeklerin karşılığı TÜHİS değildir, bu emeğin karşılığı televizyonlardan teşekkür etmek, üç beş gün balkonlardan alkışlamak değildir. Cerrahpaşa işçisi TÜHİS ile değil Cerrahpaşa yönetimiyle masaya oturmak istiyor. Sefalet zammı değil yaşanacak ücret istiyoruz" dedi.
"TÜHİS'i Değil Kim Adına Emek Veriyorsak Onu Görmek İstiyoruz"
TÜHİS'in sağlık işçilerinin sorunlarına çözüm olmadığını söyleyen Çitak, "30+30 ikramiyelerini çalışma saatlerinde eşitlik istiyoruz. Aynı işi yaptığımız personel ile aynı ücreti almak istiyoruz. Karşımızda TÜHİS'i değil kim adına emek veriyorsak onu görmek istiyoruz" dedi.
"Tane İle Meyve 10 Liralık Kıyma Alıyoruz"
Düzenlenen basın açıklamasında söz alan ve Cumhurbaşkanı ile Sağlık Bakanı'na seslenen sağlık işçisi, "Bizler burada köle gibi çalışmak istemiyoruz. Evimize, çocuklarımıza tane tane meyve götürmeye başladık. 10 liralık, 20 liralık kıyma alıyoruz. Nerede bu devlet, nerede Cumhurbaşkanı? Duyun sesimizi, eşitlik istiyoruz. 3 yıldır zam alamıyoruz, 2900 liraya çalışıyoruz. Akan terimizin hakkını istiyoruz. Ben saat dörtten sonra bir de gidip ek işte çalışmak istemiyorum artık" dedi.
"3 Yılda Tüm Sendikal Haklarımız Elimizden Alındı"
Cerrahpaşa sağlık işçisi Murat, "Biz sefalet ücreti değil hakkımızı istiyoruz. TÜHİS ile değil rektörlük ile sözleşme masasına oturmak istiyoruz. Bu pandemi sürecinde sağlık işçileri çok zor şartlarda çalışıyor. Biz alkışlanmak değil hakkımız olanı istiyoruz" dedi.
Eyleme katılan bir diğer işçi ise, "Ben 7 senedir Cerrahpaşa'da çalışıyorum. 4 senenin sonunda bize 'taşerondan kurtuldunuz, kadroya geçeceksiniz' dediler, biz de sevinçle kadroyu bekledik ama geçtiğimiz 3 yıllık süreçte bütün sendikal haklarımız elimizden alındı, zamlardan mahrum kaldık. Kadro deyip gözümüzü boyadılar. 3 sene önce aldığımız gıda ürünlerinin fiyatları yüzde 50-60 yükseldi ancak biz asgari ücret zammını dahi alamadık. Benim iki tane çocuğum var, kırmızı eti saymıyorum zaten, bulabiliyorsak tavuk alabiliyoruz. Şubat ayı 28 çekiyor diye eksik maaş alıyoruz" dedi.
"Haklarımızı Alana Kadar Eyleme Devam"
Rektörlüğün TÜHİS sözleşmesini uygulayacağını öğrendiklerinde eyleme başladıklarını ifade eden işçi, "Birçok işçi işten atılma korkusuyla eylemlere katılamıyor. Biz haklarımızı alana dek eylemlere devam edeceğiz. Zorlu yaşam şartlarında gecinebileceğimiz ücret istiyoruz. Çoğu arkadaşımız 4'ten sonra ek işe gitmek zorunda kalıyor, o arkadaşlarımız üç saatlik uykuyla çalışmak zorunda kalıyor" dedi.