Kayı İnşaat İşçileri: "Hakkımızı Verin!"

Kayı İnşaat işçileri, şirketin ilan ettiği 3 aylık geçici konkordato süresinin dolması üzerine Kadıköy'de eylem yaparak haklarını istedi. İşçiler yarın yapılacak mahkemeye çağrıda bulundu.

Kayı İnşaat işçileri, şirketin ilan ettiği 3 aylık konkordato süresi dolmasına karşın haklarının halen ödenmemesi üzerine Kadıköy'de eylem yaparak "Ya konkordato ya iflas: Bankalar geriye çekilecek, her koşulda önce işçilerin alacakları ödenecek" dedi.

"Bankaları Geri Çekin, Kayı İşçilerinin Hakkını Verin" yazılı pankartın açıldığı eylemde, "İşçiyiz, Haklıyız, Kazanacağız", "İşçilerin Direnen Patronları Yenecek", "Zafer Direnen Emekçinin Olacak" sloganları atıldı.

 

"Batan Şirketleri Kurtaran Devlet İşçiler İçin Çözüm Üretsin"

İşçiler örgütlü oldukları İnşaat Emekçileri Sendikası (İnşaat-Sen) eylemde, mahkemelerin işçilerin haklarını korumadığını, patronların batan şirketlerin ardından kurtarıldığını vurguladı. Hakkını alamayan işçilerin durumuna devletin çözüm üretmesi gerektiğini belirtti.

İnşaat-Sen ve işçilerden oluşan heyetin dün Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran ile görüştüklerini aktaran İnşaat Sen, Kıran'ın süreci takip ettikleri ve çözüm için çaba harcadıklarını söyledi.

"İki Buçuk Yıldır 300 Aile Umudunu Buna Bağladı"

İşçiler ve sendika yöneticileri, bankaların ve tüm alacaklıların geri çekilmesi talebini Dışişleri Bakanlığı'na ilettiklerini belirtti.

Eylemde konuşan işçiler, 2,5 yıldır hak ettikleri ücretleri alamadıklarını, daha önce başlattıkları eylem sürecine sorunun çözüleceği sözü üzerine ara verdiklerini hatırlattı.

3 aylık geçici konkordato süresinin yarın dolacağını söyleyen işçiler, devlet yetkililerinin verdikleri sözü tutmasını isteyerek, yargının işçiden yana karar vermesi gerektiğini, 300 ailenin bütün umutlarını bu paraya bağladıklarını söyledi. 

 

"Hakkını Arayan İşçiler Karşısında Polisi Buluyor"

Eyleme destek veren HDP Milletvekili Musa Piroğlu Hakkını almak için Kod 29'a karşı mücadele eden Migros işçilerinin Tuncay Özilhan'ın villası önünde tekrar gözaltına alındıklarını hatırlatarak, devletin polisi ve kaymakamıyla günlerdir Özilhan'a barikat olduğuna, söyledi.

Patronlara vergi affı getiren iktidarın, Covid-19 bahanesiyle ramazan ayı süresince birçok işyerini kapattığını söyleyen Piroğlu, "Aylardır salgının faturasını ödeyen küçük esnaf ve onların yanında çalışanlar yine işsiz bırakıldı. Devlet dükkanı kapattım ne yaparsan yap diyor. Meclisten patronların vergilerini affetmeye devam ediyor. Ama asgari ücrete kuruşla zam yapılıyor, esnafa kuruşla para veriliyor" dedi.

Merkez Bankası'nın kayıp 128 milyar dolarını soranların karşısında polisi bulduğunu söyleyen Piroğlu, "Halk ne zaman hakkını arasa karşısında polis zorunu buluyor. Patronlar sırtlarını iktidara dayamış, patronlar önlerine polis kalkanlarını almış işçinin hakkını yemeye devam ediyor. Kadınlara, esnafa, Boğaziçi öğrencisine saldıran iktidar hak yiyen patronlar söz konusu olduğunda hakkını arayanların karşısına çıkıyor" diyerek, işçi sınıfının birlikte sesini yükseltme, karşı çıkması gerektiğini belirtti.

 

"Kayı İnşaat İşçisi Kazandığında Diğer İşçiler De Kazanmış Olacak"

Piroğlu "Kayı inşaat işçisi kazandığında Migros işçisi kazanacak. Migros kazandığında PTT kazanacak. PTT kazandığında bu ülkenin bütün işçileri, yoksulları kazanacak. Birleşirsek, yan yana gelirsek bu zorbalığı ve bu zulmü, bu sömürü iktidarını durdurabiliriz. İşçiler yan yana gelecek, birleşecek ve işçiler kazanacak" dedi.

Eylemde 1 Mayıs Platformu adına yapılan konuşmada da 1 Mayıs'a giderken bir çok yerde işçi eylemlerinin sürdüğü belirtilerek, işçilerin mücadelesinin 1 Mayıs'a taşınacağı söylendi.

Dava Yarın Görülecek

İşçiler yarın Kartal'da bulunan İstanbul Anadolu Adliyesinde görülecek konkordato davası öncesinde adliye önünde saat 12.30'da açıklamaya çağrı yaparak eylemi sonlandırdı.

 

 

Fotoğraf: Hasan Sezgin Karabulut