Covid 19 Nedeniyle 13 Nisan 2020'de yaşamını yitiren devrimci öncü işçi Hasan Oğuz Habibler'deki Yayla Mezarlığı'nda mezarı başında anıldı.

DİSK Dev Yapı İş Sendikası İstanbul Avrupa Yakası Temsilcisi olan inşaat işçisi Hasan Oğuz çalışmakta olduğu Galataport şantiyesinde alınmayan önlemler nedeniyle Covid-19'a yakalanmıştı.

Covid-19 nedeniyle geçen yıl kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren devrimci öncü işçi Dev Yapı İş Avrupa Yakası Temsilcisi Hasan Oğuz mezarı başında anıldı.

Anmaya Dev Yapı İş Sendikası üyeleri, İnşaat İş Sendikası, Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube üyeleri, İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) ve Emeğin Gücü, Nurtepe Dayanışması, Kaldıraç, Mücadele Birliği ve Hasan Oğuz'u tanıyan pek çok mücadele arkadaşı katıldı.

 

"Hasan'ı Pandemi Önlemleri Alınmadığı İçin Kaybettik"

Habibler'deki Yayla Mezarlığı'nda mezar başında toplanan mücadele yoldaşları, Hasan Oğuz'un forografının bulunduğu "Covid-19 Nedeniyle Yitidiğimiz Hasan Oğuz Mücadelemizde Yaşıyor - Dev Yapı İş Sendikası" yazılı pankart ve dövizler açtı. Dev Yapı İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, Hasan Oğuz ve işçi sınıfı mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Bir inşast işçisi olan Hasan Oğuz'un geçtiğimiz yıl çalışmakta olduğu Galataport şantiyesinde alınmayan önlemler nedeniyle Covid-19'a yakalandığını ve kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiğini söyledi.

 

"Örgültlü Mücadeleyi Büyüten Devrimci Öncü Bir İşçiydi"

Pandemi sürecinde de çarklar dönsün diye hiçbir önlem alınmadan çalıştırılan ve yaşamını yitiren binlerce işçiden birinin de Hasan Oğuz olduğunu ifade eden Karabulut, Hasan Oğuz'u yaşamını yitiren diğer arkadaşlarımızdan ayıran genç yaşlarından itibaren işçi sınıfının emek ve özgürlük mücadelesini omuzlaması ve örgütlü mücadeleyi büyütme çabasında olmasıydı. Hasan hem tekstil iş kolunda hem inşaat iş kolunda çalışmış devrimci öncü işçi arkadaşlarımızdandı. İnşaat İş Sendikamızın kuruluşunda yer alarak, inşaat işçilerinin 'Köle Değiliz' isyanını büyüten ve örgütlü mücadeleye dönüştürme çabasındaydı.

 

"İnsanca Yaşam Mücadelesi Veriyordu"

Sonrasında sendikamız Dev Yapı İş İstanbul Avrupa Yakası Temsilcisi olarak görev yapmaya başladı. Burada da bütün direnişlerde, örgütlenme çalışmalarında yer alan mücadele eden bir işçi lideriydi. Galataport şantiyesinde de işçilerin insanca yaşam mücadelesini yürüten öncü arkadaşlarımızdandı.

Covid-19'un ilk başladığı günlerde Galataport şantiyesinde salgına yönelik önlemlerin alınmasını isteyen bunun mücadelesini büyüten öncü işçi arkadaşımızdı. Bizim orada salgına yönelik dört maddelik bir talebimiz vardı. Zorunlu olmayan işyerlerinde üretimin durdurulmasını istedik. İş bırakma eylemleri gerçekleştirdik, fakat buna rağmen hiç bir önlem alınmadı. Şamtiyrde 4 Covid-19 vakası görülmesine rağmen üretim durdurulmadı.Ve Hasan arkadaşımız Covid-19'a yakalandı. Bir hafta hastanede yoğun bakımda verdiği yaşam mücadelesini kaybetti.

 

"Hasan'ı Kaybedince Şantiyede Üretimi Durdurduk"

Biz onu kaybedince ard arda iş bırakma eylemleri yaparak üretimi durdurduk. Şantiye 21 gün kapalı kaldı. Başka Hasan'ların yaşamını yitirmedi. Yaşamıyla mücadelesiyle bizlere örnek olan bir arkadaşımızdı. Bir lokma bir hırka görüşüyle hiçbir maddi beklentisi olmadan mücadele eden, sendikal faaliyet yürüten bir mücadeleyi büyüten bir arkadaşımızdı.

 

"Mücadele Bayrağını Düşürmeyeceğiz"

Bugün şantiyelerde Hasan'ın mücadelesini yürüten genç işçi arkadaşlarımız var. Biz Dev Yapı İş olarak onun mücadelesini büyütmeye çalışıyoruz. Hasan Oğuz'u mücadelemizde yaşatacağız. Hasan'ı asla unutmayacağız.Onun mücadele bayrağını yere düşürmeyeceğiz" dedi.

 

"Galataport'ta Örgütlenmeye Güç Vermeliyiz Demişti"

"Burada işçi sınıfının yiğit bir evladı Hasan Oğuz yatıyor" diyen İnşaat İşçileri Sendikası örgütlenme uzmanı Deniz Gider ise ölümünden bir hafta önce Hasan Oğuz'un İnşaat İş Sendikası ile görüşerek Galataport şantiyesinde pandemi önlemleri alınmadığını her iki sendikanın da az sayıda da olsa üyeleri bulunduğunu bir gelişmeye bir işçi patlamasına karşı hazırlıklı olmak için iki sendikanın birlikte örgütlenme çalışmalarına güç vermesi gerektiği konusunda uyardığını aktardı.

 

"Kölece Çalışmaya Karşı Yumruğu Hiç İnmezdi"

Şimdi ölümünden bir yıl sonra bir çok devrimci işçi arkadaşı ile mezarı başındayız olduklarını belirten Gider, "işyerlerinde şantiyelerde kölece çalışma koşullarına karşı dance yaşam kutuları için mücadele eden yumruğunu hiç indirmeyen devrimci bir işçi yoldaşımız, siper yoldaşımızdı. Bugün de yarında onun mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz. İnşaat İş Sendikası olarak Hasan'ı unutmayacağımızın ve mücadelesini sürdüreceğimizin sözünü veriyoruz. Anısı mücadelemizde yaşayacak" dedi.

 

"Tanımaktan Onur Duyduğumuz Bir Yoldaşımızdı"

İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) ve Emeğin Gücü Derneği adına konuşan Ali Ekber Erarslan ise "Sınıf mücadelesi yürüten, çok sevdiğimiz bir yoldaşımız, tanımış olmaktan onur duyduğumuz bir yoldaşımızdı. Hasan Oğuz'u mücadelemizde yaşatacağız" dedi.

 

"Genç Hasanlar Mücadelesini Sürdürüyor"

Hasan Oğuz'un yaşamında hep örgütlenmeye mücadeleye çok önem verdiğini ifade eden Özgür Karabulut, "Bunun bunun örneğini de burada anlaya katılan çok farklı yıllardan sendikalardan arkadaşlarımızla katılımıyla görmekteyiz. Bugün bir çok şantiyede Hasanlar onun mücadelesini sürdürmeye devam edecek. Dev Yapı İş Sendikası olarak bizlere düşen de onun mücadele bayrağını daha yükseklere taşımak mücadelesine büyütmektir katılan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

 

Galataport Şantiyesi Önünde Anıldı

Mezar başı anmasından sonra Karaköy'de bulunan Galataport şantiyesi önüne gelindi. Şantiye önünde Hasan Oğuz'un forografının bulunduğu "Covid-19 Nedeniyle Yitidiğimiz Hasan Oğuz Mücadelemizde Yaşıyor - Dev Yapı İş Sendikası" yazılı pankart ve dövizleri açılarak "Çalışırken Ölmek İstemiyoruz" sloganı atıldı.

 

"Hasan Oğuz Ölümsüzdür"

Dev Yapı İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut Hasan Oğuz'un ölümüne neden olan Covid-19'a Galataport şantiyesinde çalışırken yakalandığını hatırlatarak, "Hasan arkadaşımızı mezarı başında olduğu gibi burada da anacağız ve her yıl buraya geleceğiz. Hasan'ın burada katkıları var, emeği var. Alınterini döktü, örgütlenme çalışmaları yaptı. Ona ve mücadelesine bağlılığımız gereği onu anmaya, mücadelesini büyütmeye devam edecek ve onu unutturmamak için her ölüm yıldönümünde buraya gelerek karanfilleri izi bırakacağız. Çalışırken ölmek istemiyoruz. Hasan Oğuz ölümsüzdür. Hasan Oğuz mücadelemizde yaşayacak" dedi.

"Hasan Oğuz Ölümsüzdür" sloganları atan mücadele arkadaşları şantiye duvarlarına Hasan Oğuz'un fotoğrafı bulunan dövizler ve karanfiller bırakarak "Hasan Oğuz Mücadelemizde Yaşayacak" deyerek anmayı sonlandırdı.