< < Bayrampaşa İşçileri: "Mücadele Edeceğiz"

Bayrampaşa Belediyesi'nde Kod 29 ile işten atılan işçiler işe iade talebiyle belediye önünde basın açıklaması yaparak "Kod 29'a karşı mücadele edeceğiz" dedi.

Kod 29 ile işten atılan Bayrampaşa Belediyesi işçileri, işe iade edilmeleri ve 2018 yılında yapılan sözleşmenin uygulaması, baskı ve tehditlerin son bulması talebiyle eylemlerine devam ediyor.

Bugün gerçekleştirilen eyleme Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube üyesi Ataşehir Belediyesi, üyesi Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 2 Nolu Şube üyesi Maltepe Belediyesi, Genel İş Avrupa Yakası 2 Nolu Şube üyesi Bakırköy Belediyesi işçileri, İTK ve Emeğin Gücü Derneği üyesi işçiler katılarak destek verdi.

 

"İşçileri Keyfi Şekilde İşten Atmaya Hakkınız Yok"

Eylemde konuşan Ataşehir Belediyesi işçisi Ali Ekber Erarslan, Bayrampaşa Belediyesi'nde işçilerin hukuksuz bir şekilde Kod 29 ile işten çıkarıldığını ve bu nedenle bir ayı ail süredir haftada iki işçilerin gün basın açıklaması yaptığını belirterek Bayrampaşa Belediyesi yönetimin bir an önce işçileri işlerine iade etmesi gerektiğini aksi halde eylemlerin devam edeceğini belirtti. "Belediyeler onları yönetenlerin, belediye şirketlerinin değil halkındır. İşçileri keyfi bir şekilde işten atmaya kimsenin hakkı yoktur" dedi.

 

"İşçiler Bir An Önce İş Başı Yaptırın"

Kod 29 ile atılan işçilerin tazminat haklarını alamadıkları gibi iş de bulamadıklarını ifade eden Erarslan, "Yıllarca belediyeye hizmet etmiş işçilerin TİS haklarını istedikleri için Kod 29 ile işten çıkarılması ahlaksızlıktır. Belediye yönetimi bir an önce bu hatasından dönmeli ve işçilere işbaşı yaptırmalıdır.

 

"11 Sene Emek Verdim Günde 18 Saat Çalıştığım Oldu"

Ardından Kod 29 ile işten çıkarılan Selahattin Güda söz alarak "Ben tam 11 sene bu belediyeye hizmet vermiş bir işçiyim. Ta ki 5 Mart'ta beni Kod 29 ile işten çıkarıncaya kadar. Bizi niye işten attılar bunun bir sebebi bile yok. Ben 11 sene canla başla çalıştım. Mesai dediler mesaiye kaldık. 18 saat dinlenmeden çalıştığımız günler çoktur. Ama bugün Kod 29 gibi bir maddeyle işten atıldık. Bu çok büyük bir haksızlık" dedi.

 

"İşçilerin Hakkını Arıyorsun Diye İşten Attık"

5 Mart günü saat 17.45'te aranarak işine son verildiğinin bildirildiğini aktaran Güda "Ben bir hata mı yaptım?" diye sorduğunda "Hayır bir hata yapamadın, sen işçilerin hakkını savunduğun için işten çıkarıldın" cevabı verildiğini söyledi.

 

"İşçiler Sizin Köleniz mi? Yoksa Belediye Babanızın Çiftliği Mi?"

"Peki, bu işçiler sizin köleniz mi? Yoksa burası sizin babanızın çiftliği mi?" diye soran Güda, "Bu insanlar yıllarca hizmet ettiler haklarını niye vermiyorsunuz. Ben bunu sorduğumda da bana "Sen kimsin ki, bunu soruyorsun" denildiğini belirten Güda, "Ben bu belediyenin 11 yıllık işçisiyim, şoförüyüm, buranın bir parçasıyım. Biz varsak, bu işçiler varsa belediye var. Yöneticilere soruyorum siz kimsiniz ki, burada çalışan insanların hakkını vermiyorsunuz?" diyerek yapılan haksızlıklara isyan etti.

 

"Bütün Haklarımızdan Feragat Ettiren Sözleşme Dayatıyorlar"

İşçilerin çoğunun okuma yazma bilmediğini ve kendilerine bir sözleşme imzalatılmak istendiğini aktaran Güda, "Ben sözleşmeyi verdiklerinde okudum. O kadar karmaşık şeyler vardı ki, anlamadım. Amirimiz Fatih beyi arayıp ona sordum. Bana 'Bütün haklarımdan feragat ediyorum' diye yazdığını söyledi. Hatta isterseniz tanıdık bir avukata da sorun diye uyardı. Yani bu sözleşmeyi imzalayan geçmiş bütün haklarından vazgeçmiş olacak. Bunun üzerine müdürü aradım. 'Burada sözleşmeyi imzalayınca bütün haklarımızdan feragat ettiğimize dair madde var. Biz niye yıllarca çalışıp hak ettiklerimizden vazgeçelim böyle madde olur mu?' dedim. Müdür 'Öyle bir şey yok, sen öyle anlamışsın' dedi. Hadi ben anlamıyorum bilmiyorum da Fatih bey de mi anlamıyor ben ona sordum. Avukata sordum' böyle deyince müdür telefonu suratıma kapattı" dedi.

 

"En Güzel Yıllarımızı Gece Gündüz Çalışarak Burada Geçirdik"

"Bu işçileri gece gündüz çalıştırıyorsunuz, aylarını yıllarını buraya hizmet ederek geçiriyorlar. İnsanların 10 senesi 15 hatta 20 senesi geçmiş burada. En güzel yıllarını burada gece gündüz çalışarak harcamışlar, ama belediye yönetimi bu insanların bu haklarını elinden alıyor. Onca yıllık emeğimizi, alınterimizi yok sayıp hakkımızı gasp ediyor.

 

"Yıllarca Çalışıp Kazandığımı Alın Bana Tekmeyi Vurun Dememizi İstiyorlar"

Bu ne demek biliyor musunuz? Benim yıllarca çalışıp kazandığımı, malımı mülkünü bu sözleşmeyle sana bıraktım. Sen istediğin zaman bana tekmeyi atıp gönderebilirsin denek. Böyle bir haksızlığı kim nasıl kabul eder. Ben 11 yılımı vermişim, 20 yılını veren var. Ben böyle bir şeyi kabul etmem" dedi. Bu görüşmeden bir süre sonra da işten atıldığını belirten Hüda, yapılan hak gasplarına olan öfkesini dile getirdi.

 

"Yıllarca Çalışmış İnsanların Hakkına El Koymak Ahlaksızlıktır"

İşten haksız bir şekilde çıkarıldığını belirten Güda, insan olan bunu yapmaz, vicdanı elvermez. Evrakı hazırlayan kız ağlıyordu telefonda, 'Ben bu evrakı sana vermeye utanırım' dedi. 'Kızım ağlama bu senin suçun değil. Bu evrakı sana hazırlatan utansın' dedim. Yıllarca çalışmış insanların hakkına el koymak ahlaksızlıktır" dedi.

Ardından konuşan İzettin Akan ise 15 yıl belediyede çalıştığını ve Kod 29 ile işten çıkarıldığını belirterek "Ben ne yaptım?" diye sordu.

 

"Yüreğiniz Varsa Gelin Suçumuzu Söyleyin"

Belediye yöneticilerine seslenerek "Çıkın karşımıza bize suçumuzu söyleyin. Haftalardır gelip burada bağırıyoruz ama maalesef ki bir tek kişi çıkıp 'İşte siz şu suçu işlediniz' diyemiyor. Neden? Çünkü suçumuz yok. Yalancı şahitleri tutanak imzalatıp işten atmak kolay. Yürekleri varsa gelsinler buraya konuşsunlar" dedi.

 

"Haksızlığa Boyun Eğmedim Eymeyeceğim"

Haklarının gasp edilmesine, arkadaşlarının tehdit edilerek yalancı şahitliğe zorlanmasına karşı çıktığı için işten atıldığını belirten Akan, "Temsilciysem elbette ki, işçinin hakkını koruyacağım. Ben temsilcilik görevini aldığım gün and içtim. Bugüne kadar kimsenin hakkını yemedim. Bundan sonra da kimseye haksızlık etmem. Haksızlığa boyun eğmem.

 

"Ya Kod 29'u Kaldıracaksınız Ya Direneceğiz"

Ya bu Kod 29'u kaldıracaklar, ya da çıkıp karşımıza suçumuzu ispatlayacaklar. Yoksa ben buraya gelmeye direnmeye devam edeceğim" dedi. Biz sadece işçilerin hakkını verin dedik. Bizim direne direne kazanmaktan başka çaremiz yok. Biz hakkımızı alana kadar meydanlarda olacağız. Bu mücadeleyi asla bırakmayacağım” dedi.

 

"Kod 29 İiçilrte Karşı Balyoz Olarak Kullanılıyor"

Bayrampaşa Belediyesi'nde oldığu gibi bir çok belediye ve işyerinde Kod 29'un işçilere karşı balyoz gibi kullanıldığını söyleyen Maltepe Belediye işçisi Turan Suludere "Kod-29 ile işten atılan işçiler ihbar ve kıdem tazminatını alamamakta. İş bulamamakta ve iş başvurusu yaptığı zaman kabul edilmemekte. Bu madde hem işverenlerin hem de iktidarın elinde bir kozdur" dedi.

 

"İşçilerin Mücadele Etmekten Başka Çaresi Yok"

“Biz işçilerin kod-29 maddesinin iptal edilmesi için birlikte mücadele etmekten başka çaresi yok" diyen Suludere Bizler mobing ve tehditlere boyun eğersek, onlar karşısında sesimizi çıkarmazsak ileri zamanda daha çok şiddete, işten atılmalara maruz kalırız. Bayrampaşa'da ve diğer işçi arkadaşlarımızla birlikte mücadeleyi sürdüreceğiz. Yaşadın işçilerin birliiği” diye konuştu.

 

"1 Mayıs'ta Alanlara"

1 Mayıs'ın yaklaştığını hatırlatan Suludere, işverenlerin korkulu rüyası olacaklarını söyleyerek, tüm işçileri 1 Mayıs alanlarında olmaya çağırdı.

 

"Kod 29 Ahlaksızlık Vicdansızlıktır"

Genel İş Sendikası Avrupa Yakası 2 Nolu Şube üyesi Bakırköy Belediyesi işçileri adına konuşan Süreyya Doğan ise Kod 29 ile işten çıkarmanın ahlaksızlık ve vicdansızlık olduğunu belirtti.

 

"Devasa Bütçeli Belediyelere İşçi Ücretleri Mi Fazla Geliyor"

Siyasetlerinde dilleri sermayeden farklı olsa da belediyelerdeki uygulamaların sermayeyle aynı olduğunu, Bayrampaşa, Bakırköy Belediyelerinde ve bir çok belediyede işçilerin Kod 29 ile işten çıkarıldığını söyledi. "Milyonlarca liralık devasa bütçeleri olan belediyelere 700-800 işçi arkadaşımızın ücretleri fazla geliyor. Yıllardır hizmet veren işçiler Kod 29 ile ahlaksızca vicdansızca işten atılıyor. İhaleler söz konusu olduğunda hiç vakit kaybetmeyen belediye yönetimleri işçilerin hakları söz konusu olduğunda Kod 29 ile işçileri işten atıyor.

 

"Kod 29'a Karşı Mücadeleyi Sürdüreceğiz"

Biz bu ahlak dışı uygulamayı kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Bakırköy'de, Bayrampaşa'da Kod 29'a ve her türlü haksızlığa karşı mücadeleyi sürdüreceğiz. Birleşe birleşe kazanacağız" dedi.