Gaziantep'te Kod 29 ile işten atılan Güven Boya ve Yasin Kaplan Halı işçileri, Ankara’ya yürüyeceklerini duyurdu.

Antep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde DİSK/Tekstil üyesi Güven Boya ve Yasin Kaplan Halı ve iplik Fabrikası işçilerinin fabrika önündeki eylemi 51 gündür sürüyor.

İşçilerin eylem süreci ve kısmi kazanımlara ilişkin yazılı açıklama yayınlayan DİSK/Tekstil Antep Bölge Temsilciliği, Güven Boya ve Yasin Kaplan Halı'da Kod 29’u iptal etme, işçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemeyi kabul etme noktasına gelindiğini, sendikanın SGK ve İş-Kur’a yaptığı itirazlar sonucunda işçiler için Kod 29'un geçersiz hale geldiği ve işçilere işsizlik ödeneği bağlandığı belirtildi.

DİSK/Tekstil Sendikası’nın işçilerle başlattığı bu direnişler sayesinde Başpınar OSB’de Kod 29’la işten atmaların son iki ayda önemli oranda azaldığını, Yasin Kaplan ve Güven Boya işçilerinin eylem sürecinin şimdiden çok önemli kazanımlar sağladığı ifade edilen açıklamada "Gaziantep’te direnişimiz ve mücadelemiz sayesinde Kod 29’un bir dişi kırıldı. Ama yetmez!” denildi.

 

‘Kod 29 Ve Ücretsiz İzine Karşı İmza Kampanyası

Yeni bir eylem takvimi belirledikleri ifade edilen açıklamada “5 Nisan itibariyle ‘İşten Atmalar Yasaklansın, Tek Taraflı Ücretsiz İzin Kaldırılsın, Kod 29 Zulmüne Son Verilsin’ başlığıyla Gaziantep genelinde bir imza kampanyası başlatıldığı, kampanya kapsamında şehir merkezinde bulunan Balıklı Parkı’nda imza standı açma başvurusu yapıldığını ancak valiliğin buna izin vermediği belirtildi.

Açıklamada "Fakat biz, başta direnişçi işçiler ve sendikamız üyesi işçiler olmak üzere, tam bir işçi kıyımına dönen bu kod 29 ve ücretsiz izin zulmünün son bulmasını isteyen bütün işçilerle birlikte, fabrikalarda, servis duraklarında ve mahallelerde ulaşabildiğimiz herkesten imza toplayarak bu kampanyayı yaygın bir şekilde örgütleyeceğiz” denildi.

 

İşçiler Ankara’ya Yürüyecek

Kampanyalarının 19 Nisan’a kadar süreceğini ve sendika işçilerle birlikte TBMM’ye de gidecekleri belirtilen açıklamada “Kod 29 ve ücretsiz izin uygulamalarının kaldırılması talebiyle başlattığımız ve 19 Nisan’a kadar sürecek olan imza kampanyasının ardından, 19-23 Nisan tarihleri arasında belirlenecek bir günde direnişçi işçilerle birlikte Ankara’ya gideceğiz. Ankara’da, kampanyada toplanan imzalar TBMM’ye teslim edilecek ve Meclis’te grubu bulunan partilerin temsilcileri ve milletvekilleriyle görüşme ve Meclis’te destek verecek milletvekilleriyle birlikte açıklama yapılacak. Ayrıca Çalışma Bakanlığı’na gitmeyi ve bakanla da görüşme talep etmeyi planlıyoruz" denildi.