Bayrampaşa Belediyesi'nde Kod 29'la işten atılan işçilerin işe iade talebiyle yaptıkları eylemler devam ediyor. Bugün yspılan eyleme farklı iş kollarından işçiler katılarak Kod 29'a karşı mücadelede Bayrampaşa işçileriyle dayanışmada bulunacaklarını vurguladı.

Bayrampaşa Belediyesi işçileri, temizlik şantiyesi önünde, 2018 yılında imzalanan sözleşmedeki haklarının ve Kod 29 ile işten atılan arkadaşlarının işe geri alınması talebiyle eylem yaptı.

Eyleme TOMİS üyeleri ve Kod 29'la işten atılan Sinbo işçisi Dilbent Türker, Dev Tekstil üyeleri ve SML Etiket işçileri, Bakırköy Belediyesi‘nde TİS hakları için eylemlerini sürdüren Genel İş Sendikası Avrupa Yakası 2 Nolu Şube yöneticileri ve Bakırköy Belediyesi işçileri, Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube üyesi Ataşehir işçileri, İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) ve Emeğin Gücü Derneği, İşçi Dayanışma Derneği üyeleri de katılarak şantiye önünde güçlü bir dayanışma örneği gösterdiler.

Eyleme katılan sendika yöneticileri ve işçiler, şantiyede çalışmakta olan işçilere seslenerek işten atılan arkadaşlarına destek için eyleme katılmaları çağrısında bulundu.

 

Sözleşme Haklarını İsteyen İşçiler Kod 29'la İşten Atıldı

AKP'li Bayrampaşa Belediyesi'nde yönetimi ve belediye şirketi BAYPAŞ ile 2018 yılında imzalanan sözleşmeye göre işçilere asgari ücretin %35 üzerinde ücret ödenmesi gerekiyor. Ancak işçiler en az 30 aydır bu haklarını alamadı. Sözleşmeden doğan haklarını isteyen işçileri Kod 29 ile işten attı. İşçiler mahkeme yoluyla haklarını almak isteyince belediye yönetimi başta Hizmet İş Sendikası İstanbul 4 Nolu Şube işyeri Temsilcisi İzettin Akan olmak üzere 9 işçiyi yalancı şahitlerle haklarında tutanaklar tutarak Kod 29'la işten attı.

Mart ayından bu yana işçiler iilerime geri dönmek ve TİS haklarının verilmesi talebiyle eylemler yapıyor.

İşçiler bugünkü eylemlerini Altıntepsi Mahallesi'ndeki temizlik işleri şantiyesinde gerçekleştirdi.

İşçilere destek için gelen işçiler ve sendika yöneticileri de işten atılan işçilerin haklı mücadelesine desteklerini ifade ederek belediye yönetiminin, yıllarca hizmet vermiş olan işçilerin Kod 29'la işten atmasına tepki gösterdi.

 

"Asıl Hırsız, Ahlaksız Belediye Yönetimidir"

Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube yöneticisi Ali Ekber Erarslan, "Yıllarca bu belediyede hizmet vermiş arkadaşlarımız Kod 29'la işten atıldı. Kod 29, işyerinde disiplinsizlik, zarar verme, ahlaka aykırı davranış, hırsızlık gibi yüz kızartıcı suçların hepsini kapsayan bir madde. Asıl böyle bir maddeyle işçileri atmak yüz kızartıcı suçtur, ahlaksızlıktır. İşten atılan arkadaşlarımız değil onları bu şekilde işten atan belediye başkanı ve yöneticiler hırsızdır. Derhal bu maddeyi kaldırmalı ve arkadaşlarımız işlerine dönmeli" dedi.

 

"İşi Bırakın Hakkınızı Savunan Arkadaşlarınızın Yanında Durun"

Şantiyede çalışmakta olan işçilere de seslenen Erarslan, "Bakın temsilciniz sizin haklarınızı korumaya çalıştığı için, sizlere yapılan baskı tehditlere karşı çıktığı için işten atıldı. O size sahip çıktı, siz de ona sahip çıkmalısınız. Arkadaşlarınız işleri için mücadele ederken burada onların yanında durmalısınız. Yoksa kısa zaman sonra teker teker hepiniz kapının önüne konulursunuz. Daha fazla baskı ve tehditle karşılaşırsınız. Şimdi sizin yeriniz şantiye değil, burası arkadaşınızın yanıdır. İşinizi 15 dakika bırakın ve burada durun" dedi.

 

"15 Senelik Emeği Yok Saymak Ahlaksızlıktır"

Kod 29 ile işten atılan İzzettin Akan, Belediye yöneticilerine seslenerek "Beni işten atan Belediye Başkanı, yardımcıları çıkıp karşımıza söylesinler. Bizim suçumuz nedir de Kod 29'la işten attılar? Bize 'İşte siz bu suçu işlediniz diye ispatlasınlar, ben bir gün durmam burada. Ama biz bir gün karşımızda muhatap bulamıyoruz. Neden? Çünkü suçumuz yok. Biz kimsenin hakkını yemedik, hiç kimseye saygısızlık etmedik, hırsızlık yapmadık. Bu belediyeyi 25 senedir onlar yönetiyor. Hırsızlık da varsa onlar sorumlu, haksızlığı da onlar yapıyor. 15 sene emeğim var burada. 15 senelik emeği yok saymak ahlaksızlıktır. Arkadaşımı savundum diye 29 Kod'la işten atmak ahlaksızlıktır" dedi.

 

"Sessiz Kalırsanız Bir Gün Sıra Size De Gelecek"

Akan, şantiyedeki bekleyen arkadaşlarına seslenerek, "Bugün biz kovulduk ama bir gün sıra size de gelecek. O zaman yanınızda kimseyi bulamazsınız. Burada hepimizin hakkı yeniyor. Ben ne yaptım da işten atıldım? Sizin hakkınızı savundum" dedi.

 

"Sendikam Değil DİSK Şubeleri Hakkımı Savunuyor"

DİSK Genel İş Sendikası'nın iki şubesinin kendisine destek için geldiğini ifade eden Akan, "Ben DİSK'e üye değilim ama bugün DİSK burada. DİSK benden para almadı, Hizmetİş para aldı. Benim sendikamın burada olması gerekiyor ama onlar belediyenin yanında olmayı tercih etti. Her iki sendikadaki arkadaşları da tanımıyordum. Ama iki şubeden işçi arkadaşlarımız ve yöneticileri buraya kadar gelip benim hakkımı savunuyorlar. Ben arkadaşlarımı savunacağız sendikam da benim arkamda durmalıydı" dedi.

 

"20 Sene Köle Gibi Çalıştım"

Kod 29 ile işten atılan işçi Mehmet Aydoğdu da "Kod 29 diyorlar. Ben Kod 29'u bunlardan öğrendim. Kağıt üzerinde oyunlar oynadılar, beni işten attılar. Ben kağıt oyunu bilmem, yalnız çalışmayı bilirim. 20 sene böyle köle gibi çalıştım. Her verilen işi yaptım. Ama ne oldu. Yalancı şahitlerle işten attılar, 20 yıllık emeğimi görmezden geldiler. Neden atıldığımı bile bilmiyorum. Çünkü bir suçum yok. Bu maddeyle atmak ahlaksızca bir şey" dedi.

 

"Emek Sömürüsünün CHP'si AKP'si Yok"

DİSK Genel-İş İstanbul Avrupa Yakası 2 No'lu Şube Başkanı Adil Çiftçi de "Sustukça sağcısı solcusu emek gaspına devam edecek, bugün iktidar değişebilir ama sömürü değişmiyor. AKP'li Bayrampaşa Belediyesi'nde işçiler işten atılıyor, CHP'li Bakırköy Belediyesi'nde işçilerin toplu sözleşme hakkı tanınmıyor, hakkını isteyen işçiler işten atılıyor" dedi.

 

"Yanyana Gelmezseniz İnsanlık Dışı Koşullarda Çalıştırılırsınız"

Şantiyedeki işçilere seslenen Çiftçi, "Bugün yan yana gelmeniz gerekiyor. Bir bakın çalıştığınız şantiyeye, insanlık dışı bir yer. Bu şartlarda çalıştınız, işten atılan arkadaşlarınız da pandemi demedi, soğuk demedi, çamur demedi Bayrampaşa halkına hizmet etti ama bakın karşılığı Kod 29 ile işten atılmak oldu. Sizin hakkınızı savunan arkadaşlarınızın işten atılmasına sessiz daha da insanlık dışı koşullarda çalıştırılırsınız. İşten atılırsınız hakkınızı savunacak kimse de bulunmaz" diye konuştu. 

Kod 29'la işten atılan TOMİS üyesi ve Sinbo üyesi Dilbent Türker söz alarak, Sinbo fabrikasında işçilerin önce ücretsiz izine çıkartıldığını, ardından da Kod 29'la işten atıldığını belirten ve 72 gündür direnişte olduğunu aktardı.

 

"Kod 29'a Karşı Birlikte Mücadele Edeceğiz"

Devletin işten atmak yasaklandı diyerek milyonlarca işçiyi kısa çalışma ödeneğine ve ücretsiz izine mahkum ettiğini, bunu yaparak patronların Kod 29'la işten atmasının önünü açtığını ve patronların işçilerin tazminatlarını, tüm haklarını, geleceklerini gasp etmelerini sağlayacak bir sömürü düzeni sağladığını belirten Türker, "Bugün önce toplu sözleşme hakları için eylemlerini sürdüren Bakırköy Belediyesi işçileriyle dayanışmaya gittik, ardından da Bayrampaşa Belediyesi'nde Kod 29'la işten atılan işçilerine desteğe geldik. Çünkü bizler Kod 29'a karşı, ücretsiz izine, kısa çalışma ödeneğine karşı birlikte mücadele etmek zorundayız. Tüm haklarımızı birlikte mücadele ederek alacağımızı da biliyoruz. Ve Bayrampaşa Belediyesi işçilerinin mücadelesini selamlıyoruz" dedi.

 

"Birlikte Direnerek Kazanacağız"

Dev Tekstil üyesi SML Etiket işçisi Seçil Arı ise sendikalı oldukları için 28 Ocak'ta 22 işçinin işten atıldığını ve Dev Tekstil üyesi işçiler olarak 63 gündür, keyfi işten atmalara, ücretsiz izine, taşeron çalışmaya, baskı ve sömürüye karşı mücadele ediyoruz. Kod 29'la işten atılan, direnişte olan bütün işçilerle dayanışma içinde olmaya çalışıyoruz. Birlikte direnerek kazanacağız diyerek arkadaşların direnişini selamlıyoruz" dedi.

 

"Kod 29 Ölüm Fermanını Kabul Etmiyoruz"

İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) ve Emeğin Gücü Derneği adına konuşan Abdülkerim Satış ise "Görüyorsunuz arkadaşlarımız haftalardır seslenmelerine rağmen ne başkan ne yöneticilerden biri çıkıp gelemiyor. Çünkü onlar da arkadaşlarımızın haklı olduğunu biliyor ve gelemiyorlar. Ama olsun biz buradayız ve direnişimizden de taviz vermeyeceğiz. Devlet pandemi döneminde işten atma yasaklandı diyerek işçileri ücretsiz izine ve kısa çalışma ödeneğine mahkum etti. Ama diğer yandan patronların yıllarca bir sopa olarak kullandığı Kod 29'la işten atmaların önünü açarak milyonlarca işçinin ölüm fermanı haline getirdi. İşçi sınıfı bu ölüm fermanını, bu sömürü düzeninizi kabul etmeyecek ve buna karşı mücadele edeceğiz. İTK ve Emeğin Gücü Derneği olarak Bayrampaşa Belediyesi işçisi arkadaşlarımızın derhal işlerine dönmeli diyoruz. Süreci takip edeceğiz ve arkadaşlarımızla dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz. Direne Direne kazanacağız" dedi.

Bayrampaşa Belediyesi işçileri daha sonra belediye binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Burada ise Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 2 Nolu Şube üyesi Maltepe Belediyesi işçisi tüm arkadaşları adına Bayrampaşa Belediyesi işçilerinin mücadelesini desteklediklerini vurguladı. Eylemde Kent Emekçileri Dayanışması, İstanbul KHK'lılar Platformu, Kent Emekçileri Dayanışması da söz alarak işçilerin haklı mücadelesine desteklerini sürdüreceklerini ifade ettiler.