İnşaat İş & Dev Yapı İş: "Umut Birleşik Mücadelede!"                   

Skyland AVM'de birlikte sürdürülen ve 5 gün sonra kazanımla sonuçlanan mücadele sürecine ilişkin İnşaat İş ve Dev Yapı-İş sendikaları ortak açıklama yayınlayarak "Umut birleşik mücadelede" diye belirtti.

İnşaat İşçileri Sendikası ve DİSK'e bağlı Devrimci Yapı Yapı Yol ve İnşaat İşçileri Sendikası, Skyland AVM'de gerçekleştirilen ve 5 gün sonra kazanımla sonuçlanan eylem sürecini değerlendiren açıklama yayınlayarak "Umut birleşik mücadelede! Skyland direnişi ücretsiz izin ve tazminatsız çıkış saldırısına geçit vermedi" denildi.              

            Pandemi koşullarını fırsata çeviren sermaye iktidarının, “istihdamı koruma” maskesi altında emek sömürüsünü katmerli hale getirdiği, çarkların dönmesi pahasına işçi-emekçilerin hayatı hiçe sayılırken; kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin, kod 29 ahlaksızlığı vb. yasa-hukuk tanımayan keyfi uygulamaların devreye konulduğu belirtilen açıklamada "Patronlar, kendilerine tanınan muafiyetler, borç yapılandırması ve teşviklerle ödüllendirilip kârlarını katlarken, biz işçilerin payına; daha da ağırlaşan çalışma şartları, işsizlik ve ödenek olarak verilen ‘zavallı’ 1.170 lira düştü" denildi.

‘Krizdeyiz’ yaygarasına karşın, inşaat sektöründe faaliyet yürüten şirketlerin, holdinglerin de kârlarını büyütmeye devam ettiği ve bu rant vurguncularının da diğer patronlar gibi salgın hastalığın nimetlerinden yararlanarak daha fazla kâr etmek istedikleri, bunlardan birinin de u olan Eroğlu Holding'e ait Skayland AVM olduğu ifade edilen açıklamada, "İstanbul Sarıyer ilçesinin Ayazağa semtinde bulunan kendisine ait Skyland Avm binasında faaliyet yürüten bu holding patronu da ücretsiz izin furyasından yararlanarak işçileri tazminat ve diğer haklarını vermeden ikinci kez ücretsiz izne göndermek istedi. Ancak, Eroğlu Holding patronunun hesaba katmadığı bir şey oldu! İşçilerin sendikası vardı ve hemen Dev Yapı İş ve İnşaat İş sendikası olarak devreye girdik. Kamuoyunun takip ettiği gibi 5 gün süren eylemli bir direniş sonunda; imalatı  biten işyerinde işçilerin haklarının verilerek çıkış vermek yerine ücretsiz izne gönderilerek açlığa mahkum edilmesinin önüne geçtik. asgari ücretten hesaplanan kıdem tazminatını gerçek ücretler üzerinden alarak, “vermem” dedikleri ihbar tazminatını tam alarak, direnişte geçen günleri fazlasıyla alarak üyelerimizin tüm haklarını hep birlikte direnerek koparıp aldık" denildi.

Skyland AVM'de gerçekleştirilen eylemin daha önce de kazanılan birçok eylemden ayırılan iki özelliği olduğunu belirten İnşaat İş ve Dev Yapı İş, bunlardan ilkinin, aynı işkolunda faaliyet yürüten iki sendikanın ilk defa beraber bir direniş gerçekleştirmesi ve kazanması olduğunu, iki sendikanın birlikte mücadelesinin sınıfa yönelik topyekün saldırılar nedeniyle emek güçleri tarafından sürekli dillendirilen ‘birlikte mücadele’ sözlerinin pratikte hayata geçtiğini belirterek "Yarattığı sinerji ve yol açıcı bir örnek olması açısından en az direnişin kazanımla bitmesi kadar önemlidir" denildi.

"İkincisi, önemli özelliği ise tüm işçi sınıfını ilgilendiren ücretsiz izine gönderme keyfiyetine karşı, patronların maaş, tazminat ödemeden işçileri çıkarmasına karşı kazanılmış bir mücadele olmasıdır" denilen açıklamada Skayland direnişinin sendikalı olsun, sendikasız olsun ücretsiz izne çıkarmalara karşı izlenecek yolu gösterdiği ve kazanımıyla da ‘buzu kırdığı ifade edilerek "Bu zorlu buzun kırılması işçilerin çıkarından başka hiçbir şeyi düşünmeyen iki sendikamız tarafından yürütülen kararlı ve militan bir direniş ile başarılmıştır" denildi.

"Güvencesizliğin ve esnekliğin, işçi cinayetlerinin, iş kazası sonucu sakat kalmaların, hak gasplarının en yoğun yaşandığı işkolunda mücadele eden Dev Yapı-İş ve İnşaat-İş sendikaları olarak genelde işçi sınıfına özelde inşaat işçilerine yönelik haksız, hukuksuz uygulamaların, ücretsiz izin ve kod 29 gibi ahlaksızca saldırıların karşısında tüm inşaat işçileri ile birlikte mücadeleyi sürdürmeye kararlı olduklarını vurgulayan sendikalar açıklamada "Umut yan yana diyoruz; salgın koşullarında çalışmaya, işsizliğe, yoksulluğa, geleceksizliğe karşı işçi sınıfının birlik olma günüdür diyoruz, birlikte yürüyoruz" ifadelerini kullandı.