Bayrampaşa Belediyesi'nde Kod 29'la işten atılan işçiler, eylem yaparak işlerine iade edilmelerini ve toplu sözleşme haklarının verilmesini istedi. Kod 29'la atılmanın sadece kendileri değil çocuklarının geleceğini de karartmak olduğunu söyleyerek isyan etti.

Bayrampaşa Belediyesi işçileri, 2018 yılında imzalanan sözleşmedeki haklarının verilmesini ve Kod-29 ile işten atılan işçilerin işlerine iade edilmesini istedi edilmesini istedi.

KHK ile belediye şirketlerine geçirilen ve Yüksek Hakem Kurulu tarafından imzalanan sözleşmeyle 2 yıl yüzde 4’lük zamma mahkum edilen Bayrampaşa Belediyesi işçileri, 2018 yılında belediye yönetimi ve belediye şirketi BAYPAŞ ile asgari ücretin %35 üzerinde zam uygulaabmasını içeren bir sözleşme imzaladı. Fakat bu sözleşmeye hiç uygulamaya girmedi. İşçiler az 30 aydır haklarını alamadıklarını, üstelik bir de, işçileri sefalet ücretine mahkum eden bir sözleşme imzalatılmak istendi.Bu sözleşmeyi kabul etmeyen işçiler ise baskı ve tehditlerle mobbingle karşılaştı. Ve işyeri sendika temsilcisinin de aralarında olduğu 9 işçi Kod'la işten atıldı.

Belediye önünde basın açıklaması yapan işçilere Genel İş Sendikası, İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) ve Emeğin Gücü Derneği, Kent Emekçileri Dayanışması üyeleri de destek verdi. Eyleme işçilerden İzzet Akan'ın 12 yaşındaki oğlu da babasına destek için eyleme katıldı.

 

"Yalancı Şahitlik Yapmayanların Yevmiyeleri Kesildi"

Yeni toplu sözleşme dayatmasına karşı çıktığı ve 2018 yılında imzalanan sözleşmenin uygulanmasını istediği için Kod 29 ile işten atılan Hizmet-İş Sendikası 4 No'lu Şube İşyeri Temsilcisi İzzettin Akan, "Belediye bize asgari ücretin altında bir sözleşmeyi dayattı, biz bunu kabul etmedik hakkımız olanı alabilmek için son çare hukuki yollara başvurduk, mahkemeye gittik. Bundan sonra işçilere baskı, tehdit ve mobbing başladı. Dayatılan sözleşmeyi imzalamayan işçilere yevmiye cezası kesildi, yalancı şahitlerle tutanaklar tutuldu. Tehdit edildi ve sonunda işten atmalar başladı. Atmak istedikleri işçiler hakkında yalancı şahitlik yapmayanlar tehdit edildi, yevmiyeleri kesildi. İşçiler işten atma tehdidiyle birbirleri hakkında suçlama yapmaya zorlandı" dedi.

Hizmet İş Sendikası İstanbul 4 Nolu Şube üyesi olan işçilerin işyeri temsilcisi İzzet Akan, "Arkadaşlarım üzerindeki baskılara karşı onları savunduğum ve sözleşmeyi de imzalayanlardan biri de ben olduğum için Kod 29 ile işten çıkarıldım. Sonra diğer arkadaşları da çıkarmaya devam ettiler" dedi.

 

"Sendika Bizim Değil Belediye Yönetiminin Yanında Durdu"

Tüm bunlar yaşanırken Hizmet İş Sendikası'nın ise kendilerini yalnız bıraktığını hatta belediye yönetiminden yana tavır aldığını söyleyen Akan "Ne yazık ki bunlar yaşanırken sendikayı arkamızda görmedik. Sendika, belediye yönetiminin yanında oldu, işçilerin arkasında durmadı. Sanki sendika işçilerden değil, belediye yönetiminden para alıyor. Ben sendika temsilcisiyim, Kod-29 ile işten atıldım, buna ilişkin bir şey de yapmadılar. Zaten işten atmalar olduktan sonra sendikadan kimseye ulaşamaz olduk. Gelmiyorlar, telefonlarımızı da açmıyorlar" diyerek tepkisini dile getirdi.

 

"Yürekleri Yetiyorsa Karşımıza Çıkıp Suçumuzu İspat Etsinler"

Bayrampaşa Belediyesi'nde 15 yıldır çalıştığını ve hakkında hiç tutanak tutulmadığını, şikayet bulunmadığını belirten Akan "15 yıllık emeğim var karşılığı bu mu? Kod 29'la atılmak çok ağırıma gidiyor. Kim kabul eder yüz kızartıcı suç damgasıyla işten atılmayı. Ben kabullenemiyorum. Hiçbirimiz kabullenemiyoruz bu haksızlığı" diye konuştu Kod 29'la işten atmanın büyük bir haksızlık olduğunu ve bunun bir iftira olduğunu ifade eden Akan Belediye Başkanı Atila Aydıner ve diğer yöneticilere seslenerek "Eğer dürüstseniz yüreğiniz yetiyorsa çıkın karşımıza bize 'Siz şu şu şuçları işlediniz, işte bunlar da kanıtı desinler. Biz buradayız. Bize bunu açıklasınlar. Kod 29'la bizim hayatımızı karartmaya kimsenin hakkı yok" dedi.

 

"Kod 29 İle Çocuklarımızın Geleceğini Çaldılar"

Kod 29'la işten atıldıkları için iş bulmalarının da engellendiğini vurgulayan Akan, "Bizim hakkımıza, giriyorlar. Hadi biz kendimizi de geçtik. Sadece bize kötülük etmiyorlar" dedi. Oğlu Mehmet Can'ı göstererek "Peki bu çocuğumdan ne istiyorsunuz? Çocuklarımızın hakkına giriyorsunuz, onların ekmeğini çalıyorsunuz. Çocuklarımızın geleceğiyle de oynuyorsunuz. Benim iki çocuğum daha var. Ben ne yapayım şimdi. Günlerdir onlara harçlık veremiyorum. Bu akşam ne yedireceğim bilmiyorum. Söyleyin ne yapalım? Çıkıp kendimizi mi yakalım?" diyerek isyan etti.

Biz hırsızlık yapmadık, kimsenin malına göz dikmedik. 25 senedir belediyeyi yöneten onlar, ne yaptıysa onlar yaptı, biz emeğimizin karşılığını istedik. Yeri geldiğinde müslümanlıktan söz ederler, ramazan yaklaşmışken işçileri tazminatsız işten attılar. Böyle bir maddeyle insanları suçlayabiliyorlar. Asıl yüz kızartıcı suç budur" dedi.

 

"Beni Eski Şeflerime, Mahalleliye, Esnafa Sorsunlar"

Kod-29 ile işten atılan temizlik işçisi Mehmet Aydoğdu ise yıllardır belediyede çalışanlara bu haksızlığın yapılmasını kabul edemediklerini belirterek "Bunların hiçbirini hak etmedik. 20 sene ben buraya emek verdim, bu muydu karşılığı? 16-17 sene gece çalıştım, bugün hakkımı istedim diye yalancı şahitlerle tutanaklar tutup işten attılar" dedi. Bugüne kadar 20 yıldır hakkında tek bir olmadığını vurgulayan Aydoğdu, beni eski şeflerime, çalıştığım bölgedeki insanlara, esnaflara sorsunlar. Yıllarca çöp arabasında şoförlük yaptım. Dolaştığım yerlerde gidip sorsunlar" dedi.

 

"Yirmi Yıl İşimi Aksatmadım Da Şimdi Mi İş Yapmaz Oldum"

Yeni sözleşmeyi imzalamadığı için hakkında yalancı şahitlerle tutanak tutulduğunu, şoförlükten alınıp süpürgeye verildiğini aktaran Aydoğdu, "İşe gelmedin", "Çöpü almadın", "Şurayı süpürmedin" diyerek yokluğunda tutanaklar yazıldığını belirterek "Yıllardır işimi aksatmamışım, tek bir tutanak yok da şimdi mi iş yapmaz oldum" diyerek tepkisini dile getirdi.

İşten atılmadan 1 hafta önce süpürgeye alındığını aktaran Aydoğdu "Süpürgede adam atmak kolay çünkü, kamyonlarda takip cihazı var, işe gelmedi diyemezler ama süpürgede böyle bir şey yok. 4 tane yalancı şahit,yaz tutanağı sonra da at kapının önüne" dedi.

 

"Ekmeğimizi Çöpten Topluyorduk Onu Da Elimizden Aldılar"

Zaten güçlükle yaşamaya çalıştıklarını, maailaerı yetmediği için bir çok ihtiyaçlarını çöpten buldukları eşya ve yiyecekle karşılamaya çalıştığını vurgulayan Aydoğdu, "Üstümde giydiğim çoğu şey çöpte bulup temizleyip kullandığım eşya, eve çöpten bulduğum yiyeceği, pazarda çöpe ayrılanı götürüyordum. Çünkü maaşım ev kirama faturama bile yetmiyor. Çocuklarımı okula gönderemedim, okutamadım. Bize verdikleri maaş yetmiyordu. Ekmeğimizi çöpten buluyorduk. Şimdi onu da elimizden aldılar. Biz ne yapalım? Kendimizi mi öldürelim?" dedi.

Tekrar söz alan Akan, "Biz buna, artık yeter diyoruz.Evimizde ekmek bekleyen çocuklarımız var hepimizin. Aileme ya da bana bir şey olduğu zaman Belediye Başkanı Atilla Aydıner mesuldür. Biz bu işin peşini bırakmayacağız, 1 ay değil 5 ay sürse yine de bırakmayacağız! Onlar koltuklarında rahat edemeyecek" dedi.

Bayrampaşa Belediyesi işçileri 6 Nisan Salı günü şantiye önünde açıklama yapacaklarını belirterek eylemi sonlandırdı.