"Asıl Ahlaksızlık İşçiyi 29 Kod'la İşten Atmaktır"

Bayrampaşa Belediyesi'nde Kod 29'la işten atılan işçiler işe iade ve TİS haklarının uygulanması talebiyle basın açıklaması yaptı. 

İşçilere Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube üyesi Ataşehir ve Kadıköy Belediyesi işçileri, İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) ve Emeğin Gücü Derneği üyeleri, Kent Emekçileri Dayanışması, işten atılan Çapa Hastanesi işçisi Cemal Bilgin, İşçi Dayanışma Derneği üyeleri destek verdi. Basın açıklamasını işten atılan İzzet Akan okudu.

Bayrampaşa  Belediyesi'nde Kod 29'la işten atılan işçiler işe iade ve TİS haklarının uygulanması talebiyle basın açıklaması yaptı.

İşçilere Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube üyesi Ataşehir ve Kadıköy Belediyesi işçileri, İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) ve Emeğin Gücü Derneği üyeleri, Kent Emekçileri Dayanışması, işten atılan Çapa Hastanesi işçisi Cemal Bilgin, İşçi Dayanışma Derneği üyeleri destek verdi.

 

"Çık Karşımıza Bize Suçumuzu Söyle"

Basın açıklamasında Kod 29'la işten atılan Hizmet İş Sendikası İstanbul 4 Nolu Şube işyeri temsilcisi İzzet Akan, işten atıldıklarını fakat haftalardır belediye yönetiminden bir muhatap bulamadıklarını bu nedenle de basın açıklaması yaparak seslerini duyurmaya çalıştıklarını söyledi. Bayrampaşa Belediye başkanı ve yöneticilere seslenen akan "Bizi Kod 29'la işten attınız. O zaman karşımıza çık, bize suçumuzu söyle. Bizim suçumuz ne onu bilmiyoruz. Karşımıza çık söyle. Biz arkadaşlarımızı savunduğumuz için mi bizi işten atıyorsun. Biz sizin köleniz değiliz. Biz çocuklarımızın geleceği için çalışıyoruz" dedi.

 

"Belediye-Sendika İşbirliğiyle Haklarımız Gasp Edildi"

"Bizler onurumuzla ekmek paramızı kazanmaya çalışırken arkamızdan dönen dolapların farkında değilmişiz. Meğer belediye yönetimiyle sendika arasındaki gizli anlaşmadan haberimiz olmamış"diyen Akan İşçiler olmadan sözleşmeler yapıldığını, belediye yönetimi ve sendika yöneticilerinin işbirliğiyle işçilerin görmezden gelindiğini, işçilerin haklarının gasp edildiğini söyledi.

 

"Hakkımızı Aradığımız İçin İşten Atıldık"

Bayrampaşa Belediyesi'nde 2018 yılında imzalanan toplu iş sözleşmesinin uygulanmadığını bütün işçiler hep birlikte gördüklerini, ne kadar dile getirler de seslerini duyuramadıklarını belirten Akan, "Yaklaşık 280 işçi uygulanmayan sözleşmenin uygulanması için mahkeme yoluna gittik. Bunun cezası olarak da aralarında sendika işyeri temsilcimizin de olduğu 9 kişi İş Kanununun 25/2 maddesi yani Kod 29'la işten çıkartıldık" dedi.

 

"Geleceğimizi Karartmaya Kimsenin Hakkı Yoktur"

Akan, Kod 29'un, hırsızlık, ahlaksızlık, işyerine zarar verme, yüz kızartıcı suçları içerdiğini hatırlatarak, Bizlere bu iftirayı atanlarla yüzleşmeye hazırız. Yürekleri varsa çıksınlar karşımıza ispatlasınlar suçumuzu. Bizlerin ve ailelerimizin geleceğini karartmaya kimsenin hakkı yoktur.

 

 

"Asıl Ahlaksızlık Kod 29'la İşten Atmaktır"

Sendika işyeri temsilcisi ve işten atılan tüm arkadaşlarımız,  yalan ifadelerle iftiralarla yalancı şahitlerle tutanak tutularak, Kod 29'la işten atıldı. Asıl ahlaksızlık, yüz kızartıcı suç, alçaklık budur. Hiçbir suçu olmayan işçiyi Kod 29'la işten atmaktır" dedi.

Bayrampaşa Belediyesi yönetimine seslenen Akan, "Derhal bu hatanızdan dönün. Bizlere bu zulmü yapmaya, bizi açlığa, sefalete, ölüme mahkum etmeye hakkınız yoktur. Belediyeler kamu alanıdır ve kimsenin tekelinde değildir, olamaz. Belediyeler kamu kurumlarıdır ve halkındır.  Bizler dilenmiyor, direniyoruz ve hakkımız olanı istiyoruz" dedi.

Bayrampaşa Belediyesi işçileri olarak taleplerinin ise;

"* İşten atılan işçiler işe geri alınsın.

* Kod 29 İptal edilsin.

* 2018 yılında imzalanan toplu iş sözleşmesi şartları uygulansın.

* Bayrampaşa Belediyesi'nde baskı, tehdit ve mobbing son bulsun" şeklinde sıraladı.

 

"İftirayla Değil, Onurunuzla Evinize Ekmek Götürün"

Ardından Ataşehir ve Kadıköy Belediyesi işçileri adına konuşan Ali Ekber Erarslan "Başkanlar değişiyor ama, sorunlar değişmiyor. Bütün belediyelerde işçilerin aynı sorunları yaşıyor" diyen Erarslan, yönetimler kendi partilerinden olmayan, ya da düşüncelerine uymayan, işine gelmeyen işçileri keyfi bir şekilde işten atıyor. Üstelik Kod 29'la bunu yapabiliyor. Asıl yüz kızartıcı suç budur. Asıl ahlaksızlık budur" dedi. Belediye yönetimine ve yalancı şahitlik yapanlara da seslenen Erarslan "Emeğiyle alın teriyle çalışan işçilere bunu yapmak en büyük ahlaksızlıktır. Evinize ekmek götürecekseniz, emeğinizle onurunuzla götürün. Yalanla, iftirayla işçileri işten atarak değil. Arkadaşlarımız çok zor günler geçiriyor. Bu yapılan haksızlıktır. Arkadaşlarımız elbette haklarını arayacak ve biz de elimizden gelen desteği göstereceğiz" dedi.

 

"Hakkını Arayan İşçiyi İşten Atmak Zobalıktır"

Kent Emekçileri Dayanışması adına konuşan İnan Kaloğulları ise işçilerin toplu sözleşme haklarını aradıkları için işten atıldıklarını belierek "İşçiler haklarını aramayacaksa sendika ne için var? Toplu Sözleşme ne için var?" diye sordu. Sendika temsilcilerinin işçilerin haklarını aramasının görevleri olduğunu fakat burada işten atıldığını belirten Kaloğulları, "Belediye yönetimlerinin bu zorbalığı sadece Bayrampaşa Belediyesi'nde yaşanmıyor. Bu zorbalık bir çok belediyede yaşanıyor" dedi.

 

"İşçilerin Geleceğini Karartmak Ahlaksızlıktır"

Patronlar ve onlar gibi düşünen belediye yönetimlerinin Kod 29'la işten çıkardığını söyledi. Kod 29'la işten çıkarmanın ahlaksızlık olduğunu ifade eden Kaloğulları, "İnsanları fişleyerek, onların ve çocuklarının, ailelerinin hayatlarını karartmak, geleceklerini çalmak işten atmak ahlaksızlık değil de nedir?" diye sordu.

 

"Bu Zorbalığa Karşı Her Yerde Mücadele Edeceğiz"

İşçilerin çok zor koşullarda yaşamaya çalıştığına dikkat çeken Kaloğulları, "Arkadaşlarımız işsiz geleceksiz bırakılıyor. Arkadaşımız işsizim, ev kiramı ödeyemiyorum, üç çocuğum var, çocuklarıma yiyecek alamıyorum, çocuklarım aç diyor ama buradaki belediye yöneticilerin vicdanı sızlamıyor. Bu vicdansızlıktır, zulümdür, zorbalıktır. Ve bu zorbalığa karşı her yerde mücadele etmeliyiz. Biz de arkadaşlarımızın bu saygın mücadelesinin yanındayız. Zafer direnen emekçilerin olacaktır. Her zaman arkadaşlarımızla birlikte olacağız" dedi.

 

"15 Yıllık Emeğim Hiçe Sayıldı"

İşten atılan İzzet Akan, "Ben 15 yıl bu belediyede çalıştım. Hakkımda bir tane tutanak yok, bir tane şikayet yok.15 yıllık emeğim hiçe sayıldı. İftirayla, yalancı şahitlerle Kod 29'la işten atılmak zoruma gidiyor. Beni neden böyle bir suçlamayla işten atıyorlar. Böyle bir zulüm yapılır mı? Bizim kimsenin hakkında, malında mülkünde gözümüz yok. Kimseye bir kötülüğümüz yok. Bu maddeyle işten atılmak zoruma gidiyor" dedi.

İşçilerin sefalet ücretine mahkum eden bir sözleşmeyi imzalamaya zorlandıklarını, işçilerin haklarını savunmasının görevi olduğunu söyledi.

 

"Arkadaşlarımın Hakkını Aramayacaksam Temsilci Olmamın Ne Anlamı Var?"

Akan, "Ben arkadaşlarımın hakkını savunduğum için mi işten atıldım. Ben burada sendikanın işyeri temsilcisiyim. Onların hakkını savunmayacaksam benim temsilci olmamın ne anlamı var?" diye sordu. Kendilerine sefalet sözleşmesi imzalatılmaya çalışırken Hizmet İş Sendikası'nın ise kendilerini yalnız bıraktığını söyleyen Akan sendika yöneticilerine de tepki gösterdi.

 

"Çocuklarıma Yiyecek Alamıyorum"

Aldıkları ücretlerle zaten zorluklarla geçinmeye çalıştıklarını, bir de işten atıldıklarını belirten Akan, "Kod 29'la işten atmak nedir? İş dahi bulamıyorum. İstanbul şartlarında yaşamak zaten zor. Evim kira. Kiramı ödeyemiyorum, üç çocuğum var. Akşama ne yedireceğim diye düşünüyorum. Bir şey alacak param yok. Yüzlerine nasıl bakacağım" diye isyan etti.

İşçiler eylemde Bayrampaşa İşçisi Yalnız Değildir", "Atılan İşçiler Geri Alınsın", "Direne Direne Kazanacağız", "Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz", "Zafer Direnen Emekçinin Olacak" sloganları attı.

Desteğe gelenler Bayrampaşa Belediyesi işçileriyle dayanışma içinde olmaya devam edeceklerini belirtirken açıklama sloganlarla sonlandırıldı.