Televizyon kanallarında sürekli erken rezervasyon, ödeme kolaylığı reklamları yapan ETS Tur'da acenta çalışanları maaşlarını alamıyor. Ücretsiz izine çıkarılıp usulsüzce çalıştırılıyor.

ETS Tur acentası Niris Turizm'de çalışan işçilerin sorunlarının çözümü için görüşmelerde bulunduklarını ancak olumlu bir gelişme olmadığını aktaran Mağaza Market -Sen işçilerin 31 Mart Çarşamba günü saat 15.00’de Niris Turizm Capacity AVM şubesi önünde taleplerine ilişkin basın açıklaması yapacağını duyurdu.

"ETS Tur erken rezervasyonla tatil reklamlarına başladı. O erken rezervasyonları yapan işçiler “gecikmeli” olarak bile maaşlarını alamıyor" diyen Mağaza Market-Sen yaptığı yazılı açıklamada ETS Tur’un acentası Niris Turizm'in, çalıştırdığı işçilerin maaşlarını ödemediğini belirtti.

 

Zorla Çalıştırıp 200 Lira Ödedi, İtiraz Edeni Kod 29'la İşten Attı

Pandemi sürecinde patronlara kalkan olarak getirilen ücretsiz izin dayatmasından Niris Turizm de yararlandığını ifade eden sendika, işçilerin ücretsiz izne çıkarıldığını ama usulsüzlüğe başvurarak çalışmaya zorladındığını, her ay işçilerin eline 200 TL vererek 'Bununla geçin, devamı sonra' denildiğini ancak O 'sonra'nın hiçbir zaman gelmediğini belirterek "Niris Turizm aylarca işçilerin maaşlarına el koydu. Bu gidişata itiraz eden bir işçiyi ise türlü bahanelerle, tehditlerle Kod-29 ile işten attı" açıklamasında bulundu.

Mağaza Market-Sen ETS Tur Niris Turizm Koordinasyonu olarak Niris Turizm patronu Nurcan Aytek ile gerekli görüşmeleri yaptıklarını, işçilerin maaşlarının derhal ödenmesi ve Kod-29’un kaldırılması için süre verdiklerini aktaran sendika, "Ancak patron sorunun çözümü yönünde bir adım atmadı. İşçileri ve sendikamızı oyalamaya devam etti.

İşçilerin sırtından para kazanan sömürücü patronlar, işçileri ve onların örgütlerini dikkate almakta zorlanıyor. Sömürücülükteki dikkatlerini, işçilerin mücadelelerine yöneltmelerini tavsiye ederiz. Çünkü 1 yıldır işçilerin hakkını vermeyen Niris Turizm patronlarını beklemek zorunda değiliz, beklemeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

ETS Tur’un acentası Niris Turizm’in Akbatı AVM, Capa City AVM ve Aqua Florya AVM’de şubeleri var. Üç şube işletebilen, “yaşam standartlarından” vazgeçmeyen patronların ödeme zorluğu çekmesinin inandırıcı olmadığını belirten sendika açıklamasında "Ancak onlar işçilere sıkışıklık anlatıyor. İşçi maaşı patronlar için ekstra bir harcama değildir. Diğer tüm kalemlerden öncelikli olması gereken en temel borçtur. Bu bir sıkışıklık değil pandemi fırsatçılığıdır. İş yeri açıp işletmek, zorunluluk değil tercihtir. İşçilerin maaşlarını ödeyemiyorsanız iş yeri açmak zorunda değilsiniz. Biz sizin kârınıza ortak değiliz. Cebinizi doldurduğunuz günlerde kârınızı bölüşmedik. Görevinizi yapacaksınız, işçilerin maaşlarını ödeyeceksiniz" denildi.

"ETS Tur'u Atlas Global İşçilerinin Hakkını Yemesinden Tanıyoruz"

İşçilerin taleplerinin ETS Tur acentası Niris Turizm'deki yaklaşık bir yıllık alacaklarının ödenmesi ve işten atmak için öne sürülen Kod-29'dan vazgeçilmesi olduğunu ifade eden sendika "Bundan sonraki sürecin sorumluluğu Niris Turizm patronlarındadır. Bu süreçten acentasını denetlemeyen, ışıltılı reklamlarla markasını tanıtan ETS Tur da sorumludur. Zaten biz onu daha önce Atlas Global’de işçilerin hakkını yemesinden de tanıyoruz. Gerekli tüm adımları atacağız" dedi.

İşçilerin taleplerine ilişkin 31 Mart Çarşamba günü saat 15.00’de Niris Turizm Capacity AVM şubesi önünde taleplerine ilişkin basın açıklaması yapılacacağını duyurdu.