Ankara'da KESK Üyelerine Polis Saldırdı

 

İstanbul'dan Ankara'ya yürüyen KESK üyelerinin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde yapmak istediği açıklama polis tarafından engellendi. İstanbul'dan gelenleri karşılamak isteyenler ise polis saldırısıyla karşılaştı.

KESK'in "Çalışma Hakkımı, İşimi İstiyorum" şiarıyla İstanbul'dan başlattığı yürüyüşle Ankara'ya başlattığı yürüyüş kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde yapacağı basın açıklaması polislar tarafından engellendi.

Yürüyüşçülerin içinde bulunduğu otobüsün Bosna Hersek Caddesi'nde durdurulmasıyla, KESK üye ve yöneticilerinin bakanlık önünde açıklama yapması engellendi. KESK üyeleri ile polis arasındaki uzun tartışmaların ardından kaldırımda açıklama yaptı. İstanbul'dan gelen heyette yer alan 8 kişinin ise bakanlık yetkilileriyle görüşeceği belirtildi. İstanbul'dan gelen heyeti karşılamak için bakanlık önüne gelen kamu emekçileri de polis saldırısıyla karşılaştı.

 

"İtibar Kazanmak İstiyorsanız, Emekçilerin Hakkını Verin"

Kamu emekçilerinin KHK'lerle işten çıkarılmasıyla ilgili 3 gündür yollarda olduklarını belirten KESK Eşbaşkanı Aysun Gezen, yürüyüş sırasında gittikleri her şehirde yaşadıkları kanunsuzlukları anlattıklarını ve taleplerini haykırdıklarını söyledi.

"Muhatabımız olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önüne gitmemiz Ankara'da bir kez daha engellendi. İtibarlarının sarsılacağını mı düşünüyorlar? Eğer böyleyse itibarın sarsılacağı asıl şeyi size söyleyelim: Bir çocuk 'En büyük hayalim diye borçlarımızı kapatalım, babam iş bulsun' diyorsa, işçiler, emekçiler tıklım tıklım çalıştırılırken, salgın döneminde önlem alınmadığı için ölüyorsa, kendisi ahlaksızlığa dönüşmüş Kod 29 bu ülkede iş verenler tarafından yaygın bir şekilde kullanılıyorsa, emekçiler güvencesiz çalıştırılmaya işsizliğe, sefalete mecbur bırakılıyorsa, işte itibarınızı asıl bunlar sarsar. Eğer itibar kazanmak istiyorsan, emekçilerin hakkını verin" diye konuştu

 

"Bir Gecede Açlığa, Ölüme Mahkum Edildik"

Binlerce kişinin bir gecede sadece kanaatlere dayanarak, iftiralarla hiçbir somut delil olmadan ihraç edildiğini belirten Gezen, masumiyet karinesi ve savunma hakkı çiğnenerek insanların işinden edildiğini söyledi. Seyahat özgürlüğü elinden alınan, pasaportuna el konulduğu için başka ülkelerde yaşamak zorunda kalan ihraç edilen emekçiler olduğuna dikkat çeken Gezen, "Pasaportuna el konulduğu için başka bir ülkede yaşam için gidenler sınırı geçerken öldüler. Yetmedi, emekçileri işsiz, aşsız bıraktılar. Keyfi olarak hukuku çiğnediler. Aynısı bugünde devam ediyor" dedi.

 

"En Temel İnsani Haklar İçin Yürüdük"

"İnsan Hakları Eylem Planı" ve Anayasa'ya ilişkin değişiklik denildiğinde daha büyük hak gasplarının ortaya çıktığını tecrübe ettiklerini ifade eden Gezen, "Bugün yürüyüşümüz aynı zamanda en temel insan hak ve özgürlükleri içindir. Milletvekilliklerin keyfi, hukuksuz bir şekilde düşürülmesi karşıdır. Parti kapatma davalarına karşıdır. Gerici tarikat yapılarına bu ülkenin kamu kurum ve kuruluşlarının peşkeş çekilmesine karşıdır. Aynı zamanda emekten yana laik, demokratik, barış içinde bir arada yaşama yürüyüşüdür" dedi.