İSİG Meclisi'nden PTT İşçilerine Dayanışma Ziyareti

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, "İşçi Sınıfına Yönelik Saldırılara ve Kod-29’a Karşı Mücadeleye!" şiarıyla Sirkeci PTT önünde 86 gündür direnişte olan PTT-Sen ve PTT Kargo-Sen üyesi işçilere dayanışma ziyaretinde bulundu.

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi bileşeni sendikalar, "İşçi Sınıfına Yönelik Saldırılara ve Kod-29’a Karşı Mücadeleye!" şiarıyla yürütülen mücadele sürecine dayanışma ziyaretleriyle devam ediyor. İSİGM bileşenleri bugün Sirkeci PTT önünde 86 gündür direnişte olan PTT-Sen ve PTT Kargo-Sen üyesi işçilere dayanışma ziyaretinde bulundu.

Sirkeci'de bir araya gelen İSİGM bileşeni sendikalardan işçiler (Dev Turizm İş, Dev Yapı İş, Dev Tekstil, DGD-Sen, Enerji-Sen, İnşaat İş, TOMİS) Umut-Sen İşçi Temsilcileri Konseyi, Emeğin Gücü üyeleri ve HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Musa Piroğlu "Direne Direne Kazanacağız", "Yaşasın Sınıf Dayanışması", "Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz" sloganları ve alkışlarla PTT Başmüdürlüğü önüne geldi.

Direnişin 86'ıncı gününde olan PTT-Sen ve PTT Kargo-Sen üyesi işçiler ise "Yaşasın Sınıf Dayanışması", "Birleşe Birleşe Kazanacağız" sloganlarıyla karşıladı.

Eylem alanında sık sık "PTT İşçisi Yalnız Değildir", "Direne Direne Kazanacağız", "Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz", "Direne Direne Direnişten Zafere" sloganları atıldı. İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi bileşenleri Dev Turizm İş Sendikası Marmara Şube Başkanı Turgay Özdemir selamlama konuşması yaptı.

"Bugün burada yağmur çamur demeden 86 gündür direnişlerini devam ettiren ve PTT-Sen ve PTT Kargo-Sen üyesi PTT işçisi arkadaşlarımızla birlikteyiz. 86 gündür burada bir emek ve onur mücadelesi veriliyor, bir adalet mücadelesi veriliyor" dedi.

Devletin bütün kurumlarının işçilerin taleplerine kulaklarını kapatmış durumda olduğunu, fakat işçiler bütün bu kulak tıkamalara, görmezden gelmelere karşı yağmur, çamur, soğuk demeden direnişlerini 86 gündür devam ettirdiklerini vurgulayan Özdemir "Bizler İSİG Meclisi bileşeni sendikalar olarak başından beri bu direnişin yanındayız.Bu direnişi dayanışma ile büyütmeye devam edeceğiz. PTT işçisi arkadaşlarımızın onurlu mücadelesini selamlıyoruz" dedi.

PTT İşçileri bu dayanışma selamını "Yağmur Çamur Bilmeyiz Biz Bu Yoldan Dönmeyiz", "Direne Direne Direnişte Zafere" sloganlarıyla karşıladı.

PTT işçileri adına konuşan PTT Kargo-Sen Genel Sekreteri Burhan Tan "Bugün eylemimizin 86'ıncı günündeyiz. 86 gündür hep aynı şeyleri söylüyoruz. Aynı şeyleri söylemekten bıktık.Ama bu artık bizim için bir görev oldu.Onur meselesi oldu. Bizler burada İstanbul Sirkeci PTT Başmüdürlüğü önünde ve de İzmir Bayraklı PTT Müdürlüğü önünde eş zamanlı olarak eylem yapıyoruz. Biz işçiler olarak ve sendika yönetimi olarak haksızlığa uğradık. Yıllarına PTT'ye vermiş olan çalışanlar olarak haklı mücadelemizi savunacak ve hakkımızı sonuna kadar alacağız. Mutlaka hukuki olarak da bu sürecI kazanacağız. Bizler anayasanın bize vermiş olduğu bütün hakları Türkiye Cumhuriyeti'nin birer birer birey olarak kullanacağız. Kullanmaktan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

PTT yönetiminin anayasanın 51'inci maddesi, TCK'nın 118'inci, 24 ve 25'inci maddelerini ihlal ettiğini ve suç işlediğini dikkat çeken Tan, bağımsız sendikalar olan PTT-Sen ve PTT-Kargo Sen üyelerinin ücretsiz izine çıkarıldığını ve Kod 29'l a işten atıldıklarını, bu maddenin yüz kızartıcı suçları içerdiğini belirterek "Yüz kızartıcı suçlarla suçlayarak insanları mağdur ediyorsunuz. Bu insanların bir hayatı var bu insanların aileleri çocukları var geleceği var" dedi.

İşçiler Kod 29'la işten çıkartırken devletin hiçbir kurumunun, İŞKUR ve SGK'nın devletin en etkili mahkemelerinin belge kanıt sormadığına dikkat çeken Tan "Siz bu adamları içten çıkarıyorsunuz da elinizde yazılı bir belge var mı ispat var mı? Ama Kod 29'la atılan PTT Genel Müdürü, Müdür yardımcısı olsa bile maaşının 36 katı tazminat alıyor" diye konuştu.

Adalet Bakanı ve Çalışma Bakanı'nın televizyonlara çıkıp sendikal örgütlenme hakkından bahsettiğini söyleyen Tan, "PTT'nin önünde sendika kıyımı yapılıyor. Nerede bu sendikalı olma özgürlüğü nerede bu sendikal örgütlenme anlayışı?" diye sordu.

Burhan Tan "Sadece PTT önünde değil, ülkenin her yerinde direniş var. Türkiye'nin her bir yanında direniş çadırı kuruluyor. direniş ateşler yakılıyor ve işçiler haklı mücadele için soğuk sıcak kar kış demeden mücadele ediyor. Eylem yapıyor. Siz bu insanları mağdur ediyorsunuz. Bu ülkede anayasa varsa neden uygulanmıyor. Ben şimdi soruyorum anayasa ikiye mi bölündü. Bir tarafta fakirin Anayasası bir tarafta zengin Anayasası mı var. Öyleyse biz anayasayı tanımlayalım. Ben burada 86 gündür eylem yapıyorum. Evime çocuğuma bir şey götüremeyeceğim. Böyle olacaksa yaşamayalım o zaman kardeşim" diyerek yaşadığı haksızlığa isyanını dile getirdi.

Hem işçi hem sendikanın genel sekreteri olduğunu belirten Tan PTT-Sen'in ve 4200 üyesi olan bir sendika olduğunu ve Bakın bu sendika üye sayısının 3 tane konfederasyonu geçmiş olduğunu vurgulayarak "Yönetimin tamamını dışarıda kalmış bir sendika. Ne birinin ne de birilerinin kölesi olmaya gerek yok Biz de herkes gibi özgürce yaşamak istiyoruz. Bizim de yaşamak hakkımız var. 10 yıl 15 yıl buradaki arkadaşlarımız 5 kata 10 kata kargo çıkartmış, çuval çıkartmış. Bel fıtığı, boyun fıtığı olmuş ama reva görülen muameleye bak? Birkaç saniyede adamı işten çıkarıyorlar. Neden?" diye sordu.

İşten çıkarılmalarının gerekçesine ilişkin bir belge kanıt gösterilemediğine dikkat çeken Tan, "Kanıt da ama sebep de yok. Elinde bir kağıt, bir belge yok. Ama biz sebebini biliyoruz. Bu 14 kişi sendika kurduğu için işten atıldı. taşerona 300-500 işçi daha alabilmek için. Ama biz kapının önündeyiz. Neden devlet şirketleri araya koyuyor? Neden birileri, şirketler oturduğu yerden milyonlarca lirayı kazansın ki. Biz 86 gündür direneniyoruz. Biz söz verdik sözümüzden dönmeyeceğiz. Sözünden dönen namerttir. Biz 14000 taşeron işçi için burada mücadelemize devam edeceğiz. Bu mücadelemiz haklı mücadeledir. Sonuna kadar da devam edeceğiz" dedi.

İstanbul İSİGM bileşeni sendikalara ve milletvekillerinin dayanışma ziyaretinin kendilerine güç verdiğini ifade eden Burhan Tan, "Yanımızda olduğunuz için teşekkür ediyorum. Haklı bir mücadele veriyoruz. Haklı mücadele verenler her zaman kazanır. Birlikte mücadelemizle mutlaka kazanacağız" dedi.

PTT işçileri ile bir süre sohbet eden İSİGM bileşenleri yine sloganlarla alandan ayrıldı. İnşaat İş ve Dev Yapı İş üyeleri buradan eylemin 6'ıncı gününde olan Skyland İstanbul'a eylem alanına döndü.