< "İşçiye 5 Lira Yemek Ücreti Verenler Mal Varlıklarını Gelirlerini Açıklasıın"

Bakırköy Belediyesi'nde 3 yıldır toplu sözleşme imzalanmaması ve üstüne bir de ücretlerinin düşürülmesi şoku yaşayan işçiler bugün TİS hakları için eylemdeydi.

Bakırköy Belediyesi'nde, Genel İş Sendikası İstanbul Avrupa Yakası 2 Nolu Şube üyesi işçiler 3 yıldır imzalanmayan toplu iş sözleşmesi hakları için mücadelede ediyor.

Bakırköy Belediyesi'nde işçiler TİS hakları için eylem yaparken 2 işçi işten atıldı. Ardından "eşit işe eşit ücret" adı altında bir çok işçinin iş vasfı değiştirilerek ücretleri düşürüldü. İşçiler her salı ve perşembe günü Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda eylem yapıyor.

Bugün de Özgürlük Meydanı'nda toplanan işçiler "Toplu Sözleşme Hakkımız Engelleneme", "Atılan İşçiler Geri Alınsın", "Sefalet Ücreti İstemiyoruz", "Diyene Direne Kazanacağız", "İnsanca Yaşamak İstiyoruz" sloganları attı. Eyleme Tüm Bel Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Adem Erdem ve işyeri temsilcileri de destek verdi.

Bakırköy halkına hizmet eden Bakırköy Belediye işçileri 2018 yılından beri yapılmayan toplu iş sözleşme için mücadele ettiklerini belirten Genel İş Sendikası İstanbul Avrupa Yakası 2 Nolu Şube Mali Sekreteri Süreyya Doğan, Bakırköy Özgürlük Meydanı‘nda her Salı ve Perşembe günü de taleplerini haykırdıklarını söyledi.

 

"Kentsel Dönüşüm Çadırına Gelip İşçilere Konuştu"

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun "Hak, Hukuk, Adalet, Demokrasi ve Özgürlük" söylemiyle göreve geldiğini fakat bunları unutarak söylediklerinin tam tersini yapmakta olduğunu, her konuyu da birbirine karıştırarak şark kurnazlığı yaptığını ifade eden Doğan geçen Salı günü yapılan basın açıklaması sırasında meydanda kurulu bulunan Kentsel Dönüşüm Platformu çadırına ziyarete geldiğini fakat kentsel dönüşüme ilişkin tek kelime etmeyip işçilere dair konuşma yaptığını belirterek "Böylelikle gördük ki, sorun kentsel dönüşüm değil, kentsel rahatsızlıkmış. Bizden bu kadar değil daha fazla rahatsız olması gerekir. Herkes biliyor ki işçiler haklı, bunu kendisi de çok iyi biliyor" dedi. "İşçi Düşmanlığına Ortak Olmayın"

Kentsel Dönüşüm Platformu'na da seslenen Doğan, "Samimi bir kentsel dönüşüm çadırında, sadece kentsel dönüşüm konusu ile ilgili konuşma yapılır. İşçilere ve emekçilere saldırı yapar şekilde bir konuşmaya izin verilmemelidir. Daha önemli olan ise aynı saatlere eylem koymaktır. Sağır sultan bile biz işçilerin her Salı ve Perşembe saat 12:15 ‘te Bakırköy Özgürlük Meydanı ‘nda basın açıklaması yaptığını biliyor. İşçi düşmanlığına, emek düşmanlığına ve Belediye Başkanının oyunlarına ortak olmayın" dedi.

"Kerimoğlu Emekten Bahsedip Kazanılmış Haklarımızı Gasp Ediyor"

Yine geçtiğimiz  Salı günü sosyal medya aracılığı ile paylaşım yapan Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, emekçilerin yanındayız diyerek, emeğin en yüce değer olduğunu belirten Kerimoğlu, emekçilerle sorun yaşamayız diyerek devamında sendikacılık ücret sendikacılığı demek değildir. Türkiye nin temel sorunları ile ilgilenmeleri gerekmektedir demiştir. Yoksulluk, işsizlik gibi sorunlar ile mücadele etmeliyiz demiştir.

 

"Sendikal Mücadeleyi Sermaye Temsilcilerinden Öğrenecek Değiliz""

Ücretleri her seferinde asgari ücrete indiren, kazanılmış hakları gasp eden ve yemek ücretini günlük brüt 5 lira yapan Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ‘nun, ücret sendikacılığından bahsetmesi, bizlere büyük sanatçı Kemal Sunal ‘ın Zübük filmini hatırlatmaktadır. Bu vesileyle Bakırköy de trajikomik olaylara bir yenisi de eklenmiş oldu" dedi.

Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu na seslenerek kazanılmış hakları gasp ederek ve ücret düşürerek emeğin yanında olunamayacağını vurgulayan Doğan, Toplu iş sözleşmelerinin olmamasının emekçilerin en büyük sorunu olduğunu ifade ederek "Sendikacılığı ve mücadeleyi sermaye temsilcilerinden öğrenecek değiliz. Bizler her alanda mücadele eden toplumsal muhalefetin en büyük halkasıyız. DİSK ‘e ve işçi sınıfına laf uzatmak kimsenin haddine değildir" dedi.

"Bakırköy İşçisinin Yoksulluğundan Kerimoğlu Sorumludur"

Yoksulluğun temel sebebinin açlık sınırı ile yoksulluk sınırı altında kalan maaşlar ile günlük brüt 5 lira verilen yemek parası olduğunu söyleyen Doğan, işsizlik sorununu yaratanların ise suçsuz ve sebepsiz şekilde işten çıkarma yapanlar olduğunu belirterek, "Bakırköy Belediyesi'nde yaşanan yoksulluk ve işsizlikten bizzat Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu sorumludur. Bakırköy Belediyesinde söylemler farklı, uygulamalar farklıdır. Anlayacağınız Bakırköy Belediyesi’nde söylemler İsviçre, uygulamalar Somali ‘dir" dedi.

 

"İşçiye 5 Lira Yemek Ücreti Verenler Mal Varlıklarını Gelirlerini Açıklasıın"

İşçilerin kendileri ve ailerinim tüm mal varlığını ortaya koyacak ve resmi evraklarla bunu belgeleyebileceklerini söyleyen Doğan Kerimoğlu'na ve tüm yöneticelere seslenerek "Bizlere yoksulluğu dayatan, günde 5 lira yemek parası veren, toplu sözleşme yapmayarak kuralsız ve güvencesiz çalıştıran tüm yöneticiler, sizlerde birinci derece yakınlarınız ile birlikte mal beyanı vermeye hazır mısınız? Oturduğunuz evleri ve bindiğiniz arabaları göstermeye hazır mısınız? Hem belediyeden hem de şirketlerden aldığınız çift maaşları ve harcırahları söylemeye hazır mısınız?" diye sordu.

 

"İnsan Onuruna Yaraşır Çalışma Şartları Ve Ücret İstiyoruz"

İnsan onuruna yaşarış bir hayat sürdürmek, insanca yaşamak ve insanca çalışmak istediklerini vurgulayan Doğan, 2018 yılından bugüne kadar belediye bütçesinin arttığını ama personel giderinin 120 milyondan 90 milyona düştüğünü, Bakırköy Belediyesi her yıl çalışanlardan 30 milyon kâr ettiğini belirterek, "Belediye bütçesi bellidir. Belediye de olan ihalelerde ortadadır. Bakırköy de yapılan yada yapılmayan işler de herkesin bilgisi dahilindedir" dedi.

Tüm bu olanlara ve imkanlara karşı taleplerinin günün şartlarına göre en masum ve en demokratik talepler olduğunu, hatta gerçekçi bir tabir ile devede kulak olduğunu ifade eden Doğan, "İşçilerin toplu sözleşmesi yapılsın, işçilerin demokratik ve yasal talepleri yerine getirilsin, işçilerle uğraşmayın, işçilerin ekmeği ile oynamayın, işçilerin sabrını ve inancını sınamayın" diyerek taleplerini ise şöyle sıraladı:

 "* Bakırköy işçilerinin anayasal hakkı olan toplu sözleşmelerini yapılsın,

* Keyfi olarak işten attığınız işçileri geri alınsın,

* Ücretlerinde kesinti yaptığınız işçilerin ücretlerini eski haline getirilsin,

* İşçiler üzerinde yapılan baskılara tehditlere son verilsin,

* Sendikalı olma hakkımıza saygı gösterilsin,

*Sorunlarımız masada çözülsün."

Eylemde konuşan Tüm Bel Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Adem Erdem

Tüm Bel Sen Şube Temsilcisi Adem Erdem'de, Bakırköy'de işçi eylemlerine destek veren bir arkadaşlarının daha belediye dışına sürgüne yollandığını ifade ederek, "İşçi memur el ele mücadele ediyor. Bakırköy Belediyesi, dayanışmayı bile bitirmek için her türlü çabayı harcıyor.  Fakat birlikte mücadelemiz devam edecek"  dedi.