İletişim İş: "İşçilerin Hayatı Hiçe Sayılıyor"

İletişim İş Sendikası yazılı açıklama yayınlayarak iletişim zorunlu mesai, esnek çalışma uygulamalarının pandemi döneminde daha da artmış olduğunu, ücretler düşünülürken baskı ve mobbingin arttığnı belirtti.

DİSK'e bağlı İletişim İş Sendikası, pandemi sürecinde iletişim iş kolunda çalışan işçilerin yaşadıkları sorunlara ve hak gasplarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Covid19 vakasının ilk görülmesinden bu yana yaklaşık bir yıl geçtiği ve bu bir yılın içinde binlerce kişinin hayatını kaybettiği hatırlatılan açıklamada, milyonlarca insanın da pandemiden ekonomik olarak etkilendiği belirtildi.

Emek ve meslek örgütlerinin tüm çağrısına karşın tam kapanmayı bu bir yıl içinde uygulamayan iktidarın, son aldığı kararla “kontrollü açılma” adı altında yeni bir yönteme başvurduğunu, çarkların dönmesi uğruna işçi ve emekçilerin yaşamlarının hiçe sayılarak alınan kararların bu bir yıl içinde hiçbir olumlu sonuç vermediğini ifade eden İletişim İş Sendikası, kısa çalışma ödeneği ve işten çıkartmaları ‘sözde' yasaklayarak işçi ve emekçilerin gözünü boyamaya çalışan iktidarın, bu dönemde Kod-29 ile işten çıkartmalara karşı sessizliğini korumakta olduduğuna dikkat çekti.

 

"Zorunlu Mesai, Esnek Çalışma Dayatmaları Artıyor"

İletişim iş kolunda PTT, Telekom ve büyük GSM operatörleri başta olmak üzere sermaye gruplarının bu bir yıl içinde pandemiyi fırsata dönüştürmeyi ihmal etmediklerini ifade eden sendika "İşçilerin hayatları hiçe sayılarak alınmayan pandemi önlemleri yerine zorunlu mesai, esnek çalışma uygulamaları eskiye oranla çok artmış durumdadır" diye belirtti.

 

"Home Office Çalışanlara Kamera Açma Mobbingi"

Son dönemde çağrı merkezi emekçilerinden çalışma koşullarına ve haklarının gasp edildiğine dair çok sayıda şikayet aldıklarını aktaran sendika açıklamasında "Esnek ve güvencesiz çalışmanın yoğun olduğu 'home office' olarak çalıştırılan çağrı merkezi emekçileri ülkemizde bu döneme kadar en çok kâr açıklayan büyük GSM operatörlerinin müşteri temsilciliği işini yapmaktadırlar. Günde 10 saat çalıştırılan ve bazı işletmelerde çalışırken kamera açma zorunluluğu ile mobinge uğrayan emekçiler bunun yanı sıra son dönemde çalışma koşullarından kaynaklı olarak bazı temel sosyal haklarının gaspına yönelik sorunlar da yaşamaktadırlar" denildi.

 

"Yol Ve Yemek Ücretleri Düşürülerek Yeni Sözleşme Dayatılıyor"

Yol ve yemek ücretlerinin düşürülmesi başta olmak üzere çalışma şartlarına yönelik eski sözleşmelerinin iptal edilerek yeni sözleşme dayatması yapıldığı aktarılan açıklamada, elektronik ortamda gönderilen bu sözleşmelerinin imzalanması konusunda çalışanlara mobing uygulandığına dair şikayetler alındığı belirtildi.

 

"Pamdemi Koşulları Gözetilerek Çalışma Şartları İyileştirilmeli"

"Pandemi koşullarında bile kârlarından taviz vermeyen şirketlerin home office çalışma ile şirket içi masrafları azalmış olmasına rağmen bu kârları az gelmiş olmalı ki yeni hak gasplarına başlamışlardır" diyen İletişim İş Sendikası çağrı merkezlerindeki çalışanların yeni sözleşme ile haklarının gasp edilmesine son verilerek pandemi koşulları göz önüne alınarak ücret ve hak iyileştirilmesini, çalışanlar üzerindeki baskı ve mobinge son verilmesini istedi.