< DİSK: "Kod 29 uygulaması Kaldırılsın"

DİSK, Covid-19 pandemisinin birinci yılında işçi ve emekçilere yönelik uygulamalara ilişkin rapor hazırladı. Raporda, Kısa Çalışma Ödeneği'nin kapsamının genişletilmesi ve işten atmaların önü açılan Kod 29 uygulamasının kaldırılması gerektiği belirtildi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Covid-19 pandemisinin birinci yılında işçi ve emekçilere yönelik uygulamalara ilişkin rapor yayınladı.

"Covid-19 Salgının Birinci Yılında DİSK'in Değerlendirmeleri Ve Yol Haritası" başlıklı raporda, salgının bir yıl içinde işçi ve emekçilerin sağlığı üzerinde büyük bir yıkım yarattığı vurgulandı.

Bir yılda 29 bin kişinin Covid-19 salgınında yaşamını yitirdiği belirtilen raporda, aşıya erişim konusunda dünya çapında büyük bir eşitsizlik yaşandığına dikkat çekilerek, ülkemizde ise aşılama programının büyük aksamalarla yüz yüze olduğu ve aşılamada açıklanan hedeflerin henüz çok uzağında kalındığı ifade edildi.

Salgının emek sömürüsünü arttırdığı, küçük esnafın büyük bir ekonomik yıkım içinde olduğunu belirten DİSK, hükümetin birçok emek ve meslek örgütü ile birlikte dile getirdikleri talepler doğrultusunda gerekli adımları atmadığını ifade etti. Dünyada Covid-19'un yarattığı sosyal ve ekonomik tahribata karşı neredeyse tüm ülkelerde çeşitli sosyal ve ekonomik destekler uygulanırken, hükümetin salgına karşı etkin sosyal politikalar üretmediği ve Anayasa'nın sosyal devlet ilkesinin gereğini yerine getirmekten kaçındığı belirtildi.

Raporda, salgınla mücadelede yapılan yanlışlar ve eksiklere işaret edilirken, "Halk Sağlığına İlişkin Önlemler", "İş ve Gelir Güvencesi", "Çalışma Yaşamına İlişkin Öneriler", "Kamucu ve Toplumcu Ekonomi Politikaları", "Covid-19 ve Toplumsal Cinsiyet Politikaları", "Covid-19 Sonrası Yeni Bir Toplumsal Düzen İhtiyacı" başlıklarıyla öneriler de yer aldı.

DİSK'in hazırladığı raporda yer alan talepler ise şöyle:

"* Kısa çalışma ödeneği kapsamı genişletilerek sürdürülmeli.

* İşten çıkarma yasağı, ücretsiz izin uygulaması ve istisnaları kaldırılarak devam etmeli.

* İşten çıkarma yasağı sırasında işçilere nakdi ücret desteği değil kısa çalışma ödeneği verilmeli.

* Salgında iş ve gelir kaybına uğrayan çalışanlara ve hanelere asgari gelir desteği sağlanmalı.

* Asgari ücretin brütü net ödenmeli.

* İşe gitmek zorunda olan tüm çalışanlar öncelikle ve hızla aşılanmalı."