DİSK-AR: Geniş Tanımlı İşsizlik %29,1, Kadın İşsizliği %37,3

DİSK-AR'ın hazırladığı rapora göre Türkiye'de geniş tanımlı işsizlik oranı %29,1, kadınlarda ise bu oran %37,3'e yükseliyor.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Geniş Tanımlı İşsizlik raporunu açıkladı. Ocak 2019'da %19,6 olan geniş tanımlı işsizlik oranı Ocak 2021'de %29,1'e yükseldi. Geniş tanımlı kadın işsizliği %37,3'e yükseldi. DİSK-AR, raporunda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Araştırmasını da değerlendirdi.

"Biz 10 Yıldır Hesaplıyorduk: TÜİK Nihayet Geniş Tanımlı Işsızlığı Gördü!" denilen açıklamada DİSK-AR'ın 10 yıldır ILO metodolojisine dayanarak hesapladığı geniş tanımlı işsizlik hesaplamasının nihayet TÜİK tarafından da kullanılmaya başlandığı ifade edildi.

TÜİK'in bugün (10 Mart 2021) açıkladığı "Hanehalkı İşgücü Araştırmasında (HİA)" 2021 Ocak ayından itibaren, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 19. Çalışma İstatistikçileri Konferansı kararlarına ve ilgili AB tüzüğüne uyum sağlamak amacıyla yeni düzenlemelere geçtiği belirtilen açıklamada; TÜİK'in bu çerçevede "işgücüne ilişkin tamamlayıcı göstergeler” adı altında ILO'nun 2013 yılında benimsediği kriterleri esas alan yeni işsizlik türlerini de ek olarak açıklamaya başladığı, böylece TÜİK tarihinde ilk kez âtıl işsizlik (geniş tanımlı işsizlik) türünün açıklanmış olduğu belirtildi.

DİSK-AR'ın yaklaşık 10 yıldır geniş tanımlı işsizlik hesaplamaları yaptığı, TÜİK'in ise yıllardır ısrarla geniş tanımlı işsizlik hesaplamalarını açıklamaktan kaçındığı ifade edilen açıklamada "TÜİK'in dar tanımlı işsizlik verileri ciddi eleştirilere uğruyordu. Bu çerçevede TÜİK'in yapmış olduğu yöntem değişikliği DİSK-AR olarak yıllardır yaptığımız geniş tanımlı işsizlik hesaplamalarının önemini ortaya koymuş oluyor. TÜİK tarafından kullanılan metodolojinin ayrıntıları bir yana ilke olarak geniş tanımlı işsizlik türlerinin açıklanmaya başlanmasını önemli buluyoruz" denildi.

Yeni TÜİK verilerinin eski TÜİK verilerini ve dar tanımlı işsizlik oranlarının ne kadar gerçek durumu açıklamaktan uzak olduğunu da ortaya koyduğu ifade edilen açıklamada, TÜİK tarafından açıklanan Ocak 2021 dönemi mevsim etkilerinden arındırılmış dar tanımlı işsizliği %12,2 olarak gerçekleşirken, âtıl işgücü oranı,(DİSK-AR tarafından geniş tanımlı işsizlik olarak hesaplanan oran) %29,1 oldu. Kadınlarda dar tanımlı işsizlik oranı %14,1 olarak açıklanırken, geniş tanımlı kadın işsizliği %36 olarak gerçekleşti.

Böylece Ocak 2020'de %12,8 olan dar tanımlı işsizlik Ocak 2021'de %12,2'ye gerilerken, %21,2 olan geniş tanımlı işsizlik %29,1'e yükselmiş oldu. Ocak 2020'de %27,4 olan geniş tanımlı kadın işsizlik oranı ise Ocak 2021'de %36'ya yükselmiş oldu.

Dar tanımlı işsizlik oranının düşüyor gözükmesinin temel nedeninin bu hesaplama yönteminin eksikliğinden kaynaklandığını belirten DİSK-AR, Dar tanımlı işsizlik hesaplama yönteminin zamana bağlı eksik istihdamı, ümitsiz işsizleri ve iş aramayıp çalışmaya hazır olanları kapsamadığını, oysa geniş tanımlı işgücü hesaplamasının (âtıl işgücü oranı) zamana bağlı eksik istihdamı, ümitsiz işsizleri ve iş aramayıp çalışmaya hazır olanları kapsadığına dikkat çekti . Bu yüzden dar tanımlı işsizlik düşüyor gözükürken geniş tanımlı işsizliğin %30'a dayandığı belirtildi.

DİSK-AR, TÜİK'in bugün açıklamaya başladığı yeni metodolojiye dayalı veri setinin ayrıntılı dökümleri yayınlandığında, Bu ayrıntılar üzerinfrn TÜİK'in yeni HİA işgücü veri setine ilişkin kapsamlı raporunu da açıklayacağını belirtti.