< Sinbo'da 29 Kod'a Karşı 40'ıncı Gün

Sinbo’da Kod-29 ile işten atılan TOMİS üyesi Dilbent Türker işe dönme mücadelesini 40 gündür fabrika önünde sürdürüyor.

İstanbul Haramidere Sanayii'de bulunan Sinbo fabrikasında önce ard arda ücretsiz izine çıkarılan iki kadın arkadaşıyla birlikte verdiği mücadeleyle işine geri dönen Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) üyesi Dilbent Türker bu kez de 29 Kod olarak bilinen İş Kanunun 25/2 maddesi ile işten çıkarıldı.

İşten çıkarıldığında "Sinbo'daki sömürü koşullarına, baskı ve tacizlere, ücretsiz izine, işten atmalara karşı mücadeleye devam edeceğim" diyerek yeniden fabrika önünde eyleme başladığı eylemini 40 gündür sürdürüyor.

TOMİS üyeleri ve Dilbent Türker Cuma arasında işçilere seslenerek, sömürü ve baskılara karşı sendikalı olma ve birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Sinbo fabrikasındaki ağır çalışma koşullarına, baskı ve sömürüye, ücretsiz izin saldırılarına değinilen konuşmada fabrika yönetiminin, şeflerin, ustaların, işçilerin açığını bulmaya çalıştığı ve Kod 29’la işten atmaya çalıştığı vurgulanarak Bunu da utanmazca, ahlaksızca "Dikkat edin sizin açığınızı bulmaya çalışıyoruz" diyerek açıkça ifade edildiği belirtildi.

Fabrikada sendikalı işçilere yönelik baskılara, ücretsiz izin ve işten atma saldırılarında "Bana dokunmayan yılan bin yaşasın" diyerek işçilerin sessiz kaldığı ifade edilen konuşmada, son zamanlarda işten atılan işçilerin bir kısmının sendika üyesi olmadıklarına dikkat çekilerek " Ama onlar da Kod 29’dan işten atıldı. Şubat ayı 28 çekiyor diye 1 gün işe gelemeyen arkadaşınızı 3 gün işe gelmedi diye göstererek işten atıyorlar. Bu yasal değil, hukuki değil. Onların bu tutumunu engelleyecek olanda işçilerin birliğidir. Örgütlü mücadelesidir" denildi.

"İşçiler sessiz kaldıkça örgütlü davranmadıkça Sinbo'da da başka fabrikalarda da insanlık dışı çalışma koşulları devam edecek" diyerek seslenen TOMİS üyeleri sendikalı olmaları ve Sinbo'daki sömürü ve baskılara karşı hep birlikte mücadele etme çağrısında bulundu.

Sinbo işçisi Dilbent Türker kadınlara seslenerek "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde saat 15.00'de tüm emekçi kadınları direniş çadırımızda birlikte olmaya çağırıyoruz" dedi.