< “Geçinemiyoruz, Yaşayamıyoruz!”

İzmir’de kafe, bar, restoran, otel, meyhane, kahvehane çalışanları “Geçinemiyoruz, Yaşayamıyoruz” diyerek 22 Şubat günü Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi ve yetkililere seslendi.

“Mehmet Mert El İsyanımızdır”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber, Ya Hiç Birimiz”, “Birleşe Birleşe Kazanacağız” sloganlarının atıldığı eylemde açıklamayı Derya Emrem okudu. Emrem, pandemi tedbirleri doğrultusunda çalıştıkları iş yerlerinin kapatıldığını, kafeler ve lokantaların 170 gündür kapalı olduğunu, 2020’nin yarısını işsiz ve gelirsiz geçirdiklerini, barlarda çalışanların ise 345 gündür olduklarını belirterek “Hükümet bir iş yerinde 15 Mart’tan önce 60 gün çalışmış olan ve son 3 yıl içinde 450 gün sigorta primi ödenmiş olanlar için aldıkları ücretin yüzde 60’ı kadar Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) desteği sağladı. Ancak çoğu çalışan bu koşulları sağlayamadı. Bu şartları taşımayan personel için ise günlük 39 TL ücretsiz izin ödeneği sağlandı.  Kısa çalışma ödeneği alanlar 1.500 TL, ücretsiz izne çıkarılanlar ise 1.170 TL ile geçinmek zorunda bırakıldı. Şimdi mekanların ne zaman açılacağı belli olmamasına rağmen hükümet kısa çalışma ödeneğinin 31 Mart’ta, ücretsiz izin nakdi yardımının ise 17 Mart’ta kesileceğini belirtti. İnsanların aylarca net asgari ücretin bile yarısından az olan bir rakamla geçinmesi beklendi. Şimdi o da kesiliyor. İş yerlerinin kapatıldığı dönemlerde kısa çalışma ödeneğinden ve işsizlik ödeneğinden faydalandırılan işçiler sosyal güvenlik primlerinden de faydalanamıyor. İşçilere bir miktar para veriliyor ama karşılığında sosyal güvenceleri ellerinden alınıyor. Ücretsiz izin ve kısa çalışma dönemleri çalışanların emeklilik haklarında mağduriyete sebep olmamalıdır.” dedi.

AKP’nin 13 Ocak’ta kongrelerinin başladığını, kalabalık salonlarda kongreler yapıldığını, Cumhurbaşkanının salonlar için, ‘‘Salon lebalep dolu’’ dediğini, özel ve resmi kurslarda yüz yüze eğitimin başladığını, sağlık kurumlarındaki yoğunluğun azalmasıyla, sağlık personelinin izin yasağının kaldırıldığını vurgulaya Emrem “Normalleşme adımları atılıyor, bize öncelik verilmeli iş yerleri açılmalıdır.” dedi.

İzmir’de intihar eden sektör emekçilerine de değinen Emrem “Bir önceki cuma günü İzmir'de müzisyen arkadaşımız aynı zamanda İzmir Müzisyenler Derneği üyesi Mehmet Mert El geçinemediği için intihar etti. Geçtiğimiz aylarda ise Duran Ay ve Erdem Topuz isimli iki müzisyen arkadaşımız daha yine geçim ve işsizlik derdi ile hayatlarına son verdiler. İntiharlar münferit olaylar değiller ve önlenebilecek ölümler. Hizmet, eğlence ve yeme-içme sektöründe çalışanlar ve işletme sahipleri olarak başka hiç bir arkadaşımızı kaybetmemek için hükümeti adım atmaya çağırıyoruz. Geçinemiyoruz da yaşayamıyoruz da.”  dedi.

Sendikalaşmanın önemine de değinen Emrem “Kahvehane, otel, lokanta, meyhane, kafe ve bar çalışanları sendikasız olduğu için bu süreçte hak arama zeminlerinden yoksun kalmıştır. Tüm arkadaşlarımızı; iletişim kanallarımızı arttırmak, yan yana gelişlerimizi çoğaltmak ve içine düşürüldüğümüz yoksulluğa karşı birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz. Sektörde çalışan tüm arkadaşlarımızı, sendikalarda, derneklerde ve meslek birliklerinde örgütlenmeye çağırıyoruz.” dedi.

Emrem’in ardından İzmir Müzisyenler Derneği adına konuşan Oktay Çaparoğlu "Bu süreç uzadıkça yaşam sevincimiz de kırılıyor. Ancak dayanışırsak aşacağız. Devlet bir an önce gerekli önlemleri almalı, mekanlar açılmalı. Tüm emekçiler olarak artık yeter diyoruz" dedi.

Turizm İşçileri Dayanışması adına konuşan Murat Kırmızıoğlu 20 yıldır kafe, bar çalışanı olduğunu, bu yaştan sonra yeni bir meslek öğrenmesinin mümkün olmadığını belirterek "Bizler ya destek alarak evde duralım ya da önlemler alınarak işimize devam edelim. Çok temel harcamalarınızı karşılamayacak durumdayız, destek bekliyoruz" dedi.

Turizm Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası (TEHİS) adına konuşma yapan Okan Kılınç müzisyen olduğunu ve pandemi koşulları nedeniyle çalışamadığını belirterek “Şu an benim gibi çalışamayan birçok müzisyen var. Sermayenin çıkarı değil işçilerin yararı düşünülsün" dedi.

Eylem alkışlarla ve sloganlarla sona erdi.