< < "Tedbirler Alınsın, İşyerleri Açılsın"

“Hesabı Biz Ödemeyeceğiz” diyen bir araya gelen esnaf dernekleri ve kafe bar çalışanları, “Alınması gereken tüm tedbirleri alalım. Yasaklar kalksın, işyerleri açılsın” dedi.

Esnaf dernekleri ve kafe bar çalışanları, "Hesabı biz ödemeyeceğiz" şiarıyla Kadıköy Süreyya Operası önünde biraya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. “Pandemi, Kriz, Yoksulluk. Hesabı Biz Ödemeyeceğiz” pankartının açıldığı açıklamada, sık sık “İnsanca Yaşamak İstiyoruz” ve “Tedbirler Alınsın mekanlar açılsın” sloganları atıldı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Musa Piroğlu, Züleyha Gülü, birçok yurttaş ve esnaf katıldı.

 

"345 Gündür İşsiziz"

Emekçiler adına basın açıklamasını okuyan Lizge Biter, 170 gündür çalıştıkları yerlerin kapalı olduğunu ifade ederek, kafe-bar emekçilerinin de 345 gündür işsiz olduğunun altını çizdi. İşçilere bu zaman sürecinde bir miktar para verildiğini fakat sosyal güvencelerinin elinden alındığını vurgulayan Biter, “Ücretsiz izin ve kısa çalışma dönemleri çalışanların emeklilik haklarında mağduriyete sebep olmamalıdır” ifadelerini kullandı.

 

"Salgının Yükünü Biz Çektik"

Yeme-içme sektöründeki iş yerlerinin düşük kapasiteyle açılacağının konuşulduğunu belirten Biter, “Düşük kapasiteyle açılması demek, birçok insanın işine dönememesi demektir. Bu sebeple kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin nakdi yardım desteği tüm sektörler için kaldırılsa bile, yeme-içme sektörü için yılsonuna kadar devam ettirilmelidir. Aksi takdirde sektördeki birçok arkadaşımız işsizlikle, açlıkla yüz yüze kalacaktır. Pandeminin yükünü biz çekeceğimiz kadar çektik” diye belirtti.

 

"Mekanlar Açılsın"

AKP kongrelerinin başladığını anımsatan Biter, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: “Bu koronavirüs hiçbir yerde bulaşmıyor da sadece bizim iş yerlerimiz de mi yayılıyor. iş yerlerimiz acilen açılmalıdır. Hes Kodu ile, toplu taşıma araçlarına biniliyor, kapalı yerlere giriliyorsa siyasi partiler kongre yapabiliyorsa kafeye, bara, lokantaya da gidilebilir. İşletmelerin bir an önce açılmasını istiyoruz, bir an önce işimize dönmek istiyoruz. Çalıştığımız iş yerlerinde alınması gereken tüm tedbirleri alalım, işyerleri açılsın, yasaklar kalksın. Konser salonları ve tiyatrolar da sektörümüzün bir parçası, onlar da açılmalı.”

Ardından söz alan HDP milletvekili Züleyha Gülüm ise uzun zamandır kafe bar esnaf ve çalışanlarının seslerini duyurduğunu hatırlatarak, “Bu sesi duyan yok. İktidar tarafından verilen cevap ise her şeyin iyi olduğu. Gelsinler evleri gezsinler gerçekleri görsünler. Onlar da biliyorlar ama algı yapıyorlar. Sözümüzü söylemenin tek yolu örgütlü olmaktan geçiyor. Bu günleri örgütlenerek geçeceğiz” şeklinde konuştu.

 

"Dükkanlarımız Açılsın"

Kent Emekçileri Dayanışması adına konuşan Sevgi Gülmez de, kısa dönem ödenekleriyle çalışanların hayatta kalmaya çalıştığını söyleyerek, bu süreçte kongrelerde dip dile gelenlerin ise salgının artmasından dolayı işçileri suçladıklarını dile getirdi. Gülmez, “Biz bunu kabul etmiyoruz, kongreler düzenlenebiliyorsa bizim dükkanlarımız da açılsın. Bin 400 liraya Tayyip geçinebiliyorsa gelsin o geçinsin” şeklinde konuştu.

Açıklama sloganlarla son buldu.

S.KALELİ