Şalpazarı'nda Eylem Yasağı Getirilen İşçiler Hakları İçin İstanbul'da

Trabzon Şalpazarı Hükümet Konağında çalışan ve ücretleri ödenmeyen inşaat işçileri İstanbul'da Elit Mühendislik önünde eylem yaptı.

Trabzon'un Şalpazarı ilçesinde Hükümet Konağı inşaatında Elit mühendislik ve Özfer inşaatta çalışan 35 işçi aylardır ödenmeyen ücretleri için bugün İstanbul'da Elit Mühendislik Ofisi önünde eylem yaptı.

Işçi Temsilcileri Konseyi ve Emeğin Gücü Derneği Şalpazarı'nda Hükümet Konağı inşaatında çalışan işçilerin aylardır işçilerin ücretlerinin ödenmediğini Belediye, Valilik ve Kaymakamlık ile görüştüklerini kendilerine ödeme sözü verilmesine rağmen 10 gün aşkın süredir oyalanmaya devam ettiklerini belirterek bugün İstanbul'da Kartal'da bulunan Elit Mühendislik önünde basın açıklaması yaparak işçilerin ücretlerinin ödenmesini istedi.

Hükümet Konağı inşaatında, Elit Mühendislik ve Özfer İnşaat adlı firmalarda k çalışan 35 işçi aylardır ücretleri ödenmediğini ve artık yiyecek almaya dahi paralaro kalmadığını belirterek yetkililerden çözüm beklediklerini söylemişti.

Çoğu Van ve Diyarbakır'dan gelen işçilerin ücretleri ödenmedi. İnşaatın bitmek üzere olduğunu bilen işçiler ücretlerinin ödenmesini istediklerinde ise muhatap bulamadı. Bir çoğu gurbetçi olan işçiler beş parasız bırakıldı. İşçilerden bir kısmı borç bulup memleketine gitti.

Hükümet Konağı inşaatında Elit Mühendislik ve Özfer İnşaat bünyesinde 2 ile 9 ay arası çalışan 30-35 işçinin ücretleri ödenmiyor. Ücretlerini 2 ay ile 6 aydır alamayan işçilerin haklarını aramaları da engelleniyor.

İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) ve Emeğin Gücü Derneği, Şalpazarı'nda inşaatı yapan firmalar, Belediye, Kaymalamlık ve Valilik ile görüşerek işçilerin gasp edilen ücretlerinin ödenmesinden sorumlu olduklarını belirtmişti. Kendilerinden süre istenen işçiler 10 gündür beklemelerine rağmen bir sonuç alamayınca, İşçi Temsilcileri Konseyi (ITK) Hazırlık Komiteleri ve Emeğin Gücü geçen hafta Hükümet Konağı önünde basın açıklaması yapmak istemiş fakat Trabzon Valiliği tüm il ve ilçeleri kapsayan eylem yasağı kararı alarak işçilerin açıklama yapmasını engellemişti.

İşçiler İstanbul'a gelerek Kartal'da bulunan Elit Mühendislik önünde basın açıklaması yaptı. "Özfer İnşaat - Elit Mühendislik Şalpazarı'nda Hükümet Konağı İnşaatında Çalışan İşçilerin Haklarını Gasp Ediyor! Gasp Edilen Haklarımızı Alacağız!" yazılı pankart açan işçiler "İşçiler Sizin Köleniz Değil", "Elit Şaşırma Sabrımızı Taşırma", "Direne Direne Kazanacağız" sloganları attı.

Eylemde konuşan Emeğin Gücü Derneği Başkanı Mustafa Adnan Akyol "İşçiler bina yapacak Kaymakamlık ve diğerleri orada oturacak işçilerin yaptığı binadan firma para kazanacak keyif yapacak işçilerde mağdur olacak öyle mi sanıyorsunuz? Öyle olmayacak işçiler haklarında mutlaka alacak sorumlu olan herkesi Türkiye'nin İçişleri Bakanlığı'nın Şalpazarı Kaymakamlığı'nın ve Şalpazarı Belediye Başkanlığı'nın hepsinin bu durumdan haberi var. İşçilerin haklarından sorumlular bu sorunu çözmeye davet ediyoruz Bununla ilgilensinler çünkü işçilerin hakları ödeninceye kadar bizim eylemlerimiz devam edecek" dedi.

İşçilerden Cevdet Coşan "Şalpazarı'nda 40 gündür ödeme yapmıyorlar bizi sürekli oyalıyorlar. Şalpazarı'nda eylem yaptık. Ödeme yapacağız dediler. Ama bizi oyaladılar. Orada eylemimizi yasakladılar İstanbul'a geldik. Elit Mühendislik önünde hakkımızı arıyoruz. Şimdi de başka bir yere gitmemizi söylüyorlar. Ama biz haklarımızı almadan bir yere gitmeyeceğiz" dedi.

Şeyhmuz Akyüz ise "Şalpazarı'nda Hükümet Konağı inşaatında çalıştık. 35 İşçinin hakkını gasp ediyorlar. Ücretlerimizi almak için mücadele ediyoruz. Yaklaşık 5 aydır bu inşaatta çalışıyordum. Şimdi Elit Mühendislik önündeyiz. Hakkımızı alana kadar da mücadele edeceğiz" dedi.

İşçilerden Cem Şenol ise "Hükümet Konağı inşaatında bizi çalıştırdılar. İşi bitirttiler ama bizim paralarımızı ödemediler. Buradan bütün yetkililerle suç duyurumuzdur. Haklarımız gasp ediliyor. Elit Mühendislik bizimle oyun oynanmakta, alay etmektedir. Buradan bütün yetkililerle sesleniyorum: Bu yapılanlar suçtur. Bütün yetkililer bu na bit son versinler" dedi.

Mustafa Adnan Akyol da konuşmasında "On gün Şalpazarı'nda Hükümet Konağı önünde beklettiler bizi. Onuncu gün ödeme yapılacağını, söyleyip oyaladılar bizi ama ödeme yapılmadı. Cuma günü için söz vermişlerdi. Ama yine ödeme yapılmadı. Hâlâ oyalama taktiğine devam ediyorlar. Ana firma olarak Elit Mühendislik bu alacaklardan sorumlu olduğunu gayet iyi biliyor. İşçilerle dalga geçiyorlar. Ama bunun hesabını soracağımızın farkında değiller. İTK ve Emeğin Gücü olarak Elit Mühendislik'in nerede inşaatı varsa, işyeri varsa, nereyle iş yapıyorsa orada olacağız. Bu işi ya çözecekler ya çözecekler bunun başka çaresi yok" dedi.

İşçiler sloganlarla eylemi sonlandırırken "Haklarımızı ödemediğiniz sürece eylemlerimize devam edeceğiz" dedi.