İzmir Belediyesi’nde 16 İşçi Eyleme Başladı

İzmir Valiliği’nin haklarında başlattığı güvenlik soruşturması gerekçe gösterilerek İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki işlerine son verilen 16 işçi, belediye binası önünde eyleme başladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZENERJİ A.Ş. ve İZELMAN A.Ş.’de çalışırken İzmir Valiliği tarafından haklarında güvenlik soruşturması başlatılan ve 16 işçi 20 Ekim 2020 tarihinde iş akitleri “ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış” olan KOD 29 gerekçesiyle işten çıkarıldı. DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası üyesi 16 işçi, belediye binası önünde eyleme başladı.

 

"Kod 29 Kaldırılsın"

İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde işlerine geri dönmek için eyleme başlayan işçiler taleplerini “İşimizi Geri İstiyoruz”, “Çalışma Hakkımız Engellenemez”, “Direne direne Kazanacağız” ve “Kod 29 Kaldırılsın” sloganları atarak dile getiriyor.

 

"Kod 29 Hukuksuzdur Anayasal Suç İşlendi"

İşten atılan işçilerden Mehmet Aker, 4 aydır işsiz olduklarını hatırlatarak, “Kod 29’dan atılınca başka yerde iş bulamıyorsunuz. Kod 29 işçileri ve emekçileri terbiye etmek için kullanılıyor. Bu uygulama hukuksuzdur” dedi.

Muhalif düşünen, kendileri gibi düşünmeyen herkesin kapı önüne konulduğunu ifade eden Aker, mağduriyetlerin giderilmesi için muhataplarının Büyükşehir Belediyesi olduğunu belirterek “Kod 29 hukuksuzdur, anayasal suç işlenmiştir. Bu suçun ortadan kaldırılması gerekiyor. Siyasi iradenin burada görevini yerine getirmesi gerekiyor.  İşe geri alınana kadar eylemlerimiz sürecek” dedi.

 

"Belediye Bu Suça Ortak Olmamalı"

Aralarından seçtikleri iki işçinin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile görüşme yaptığını durumu detaylı olarak anlattıklarını aktaran Aker, güvenlik soruşturması ile işten atılmanın hukuksuz olduğunu, anayasal bir suç olduğunu, belediyenin buna aracı olmaması gerektiğini ve siyasi inisiyatifi almaları gerektiğini ilettiklerini söyledi.