Ataşehir Belediyesi'nde Grev Kararı...

Ataşehir Belediyesi ile DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube arasında süren TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı astı.

DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube'nin örgütlü olduğu Ataşehir Belediyesi'nde, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine basın açıklaması yaparak grev kararını astı.

Ataşehir Belediyesi önünde toplanan işçilere, aynı şubede örgütlü Kartal ve Kadıköy Belediyesi işçileri, Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 2 Nolu Şube yöneticileri ve örgütlü olduğu Maltepe Belediyesi işçileri de katılarak destek verdi.

İşçiler sık sık "Toplu Sözleşme Hakkımız Söke Söke Alırız", "Birleşe Birleşe Kazanacağız", "Direne Direne Direnişten Zafere", "Hak Verilmez Alınır Zafer Sokakta Kazanılır", "Yaşasın Sınıf Dayanışması", "Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz", "hak verilmez alınır Zafer sokakta kazanılır", "İşçiler Elele Hep Beraber Zafere" sloganları attı.

Basın açıklamasında konuşan Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Arıkan "Yıllardır taşeron zulmü altında eziliyoruz. Açlık sınırının altında ücretlerle geçinmeye çalışıyoruz. Aldığımız ücretlerle evimize ekmek götürmekte zorlanıyoruz. Açlık sınırındayız ilk defa taşeron sistemden kurtulduğumuzu düşünüp özel şirketlerden belediye şirketlerine geçtik. Ama yine bize açlık kaldı. Yine bize yokluk düştü,yine bize çalışma şartlarının zorluğu düştü" dedi.

Çünkü belediye şirketlerine geçtikten sonra asgari ücret üzerinden aldıkları zamlarda , yol ve yemek paralarının da düşüşler yaşandığını, ekonomilerinin daha da daraldığını ifade eden Arıkan, bu kayıpların giderilmesi ve enflasyon karşısında ücretlerinin erimesinin önüne geçmek için ilk defa belediyelerde özgür bir toplu sözleşme imzalama şansı yakaladıklarını ve daha iyi şartlarda çalışabilmek adına toplu sözleşme masalarına geldiklerini söyledi.

"Taleplerimizin insanca yaşamaya yetecek ücrettir, karşılanamaz ücretler değildir. taleplerimiz Toplu sözleşme masasında işçilerin kabul edebileceği bir anlaşma sağlanabilir" dedi. İşçilere seslenen Arıkan "Bu hakkın sahibi işçilerdir. Bu talepler sizin kabul edilecekse sizin iradeniz sayesinde belli bir noktaya gelecektir. Artık hep birlikte mücadeleyi büyütmekten başka çaremiz yoktur" dedi.

Kadıköy Belediyesi'nde 8 ay süren bir toplu sözleşme süreci yürüttüklerini Kartal'da ve Ataşehir'deki gibi tüm temsilcileri katarak şeffaf demokratik açık bir şekilde, sonra kapılar ardında pazarlıklar yapmadan sözleşme süreçlerini aktardıklarını belirten Arıkan, "Geldiğimiz aşamada Kadıköy'de 81 maddenin 71 maddesine işçilerin onayıyla kabul ettik. Kalan 10 maddeden çoğu ekonomik maddeler olup işçinin kabul edeceği talepler doğrultusunda görüşmeleri yürüttük ama grev sürecine kadar bu maddeler istediğimiz bir aşamaya gelmedi. 2300 arkadaşımızın onayıyla 2000 arkadaşımız Türkiye'de bir belediyede ilk defa görülen 3 günlük bir grev süreci yaşadı. İşçi grev yapamaz diyorlardı, işçi isterse, birlik olursa iş de durdurur grev de yapar. Kadıköy Belediyesinde işçiler bunu gösterdi. Kadıköy'de işçileri ayrıştırmaya çalışanları, klktuk derdinde olanları, başka hesaplar yapanları bir kenara iterek şubeyle temsilcileriyle bir bütün olmuş ve dik bir duruş göstermiştir. Selam olsun Kadıköy işçisine" diyerek Kadıköy Belediyesi'nde yaşanan süreci aktardı. Bazı spekülasyonlar yapıldığını ifade eden Arıkan "Gelinen noktayı fırsata çevirmek isteyen koltuk heveslilerinin derdi işçinin emeğinin karşılığını alması değil, makam mevki, koltuk olanlara sesleniyorum size fırsat vermeyecek bu işçiler. İşçinin, emekçinin mücadelesinde köşe bucak saklananlar şimdi çıkıp bu mücadeleyi karalayamazlar. Buna izin vermeyeceğiz" dedi.

Kadıköy'de grev sürecinde TİS'de kalan 11 maddede görüşmeler tıkanınca Genel İş Genel Merkez yöneticilerinin dahil olmak istediğini, şube olarak kabul etmemelerine karşın genel merkezin duruma müdahale ederek "Bu kötü bir sözleşme değil biz imzalıyoruz" dediklerini aktaran Arıkan, "Ve işçinin iradesine rağmen sözleşme imzalandı. 81 maddenin 70 maddesi bizimdir 10 maddesi bizim değildir bizim onayımızdan geçmemiştir. Bu maddelerde işçinin mücadelesi ve dik duruşu sayesinde istenen şekilde sonuçlanmıştır" dedi.

Kadıköy, Kartal ve Ataşehir işçisinin mücadelesini, dik duruşunu kimse görmezden gelemeyeceğini ifade eden Arıkan, "Bütün işçiler ayrılık gütmeden hep beraber örnek bir mücadele veriyoruz. Gurur duyulacak bir mücadeleyi birlikte yürütüyoruz. Kadıköy'de imzalanan sözleşme belediyelerdeki en iyi sözleşmedir. Ama o sözleşme keşke işçinin iradesine rağmen imzalamasaydı. Keşke işçinin kabul ettiği bir sözleşme olsaydı. Keşke 5200 değil biraz daha aşağıda bir ücret olsaydı ama orada işçinin imzası olsaydı. Fakat bu mutluluğu yaşayamadık. Ama şunu da kimse unutmasın, sözleşmenin bu rakamlarda imzalanabilmesi, bu şartlarla imzalanması da yine işçinin aylardır birlik beraberlik içinde verdiği mücadelenin sonucudur. Kendi kararlılık dik duruşunun bir kazanımıdır" dedi.

Kadıköy’de yaşananlara ilişkin Şube Sekreteri Cem Karasoy ise “Şubenin ve temsilcilerin dik duruşlu iradesine rağmen, işçilerin iradesine rağmen genel merkezin imza atmasını kabul etmedik, etmeyeceğiz” dedi.

Ataşehir Belediye yönetimine seslenen Ahmet Arıkan, işçilerin yıllardır hak kayıpları yaşadıklarını, enflasyon altında ezildiğini belirterek, bir toplu sözleşmede tüm noktalarda anlaşma sağlanamayabilir, ama ekonomik maddelerde işçiyi enflasyona ezdirmeyecek, onun ihtiyaçlarını karşılayacak bir sözleşme imzalamak mümkün. Ataşehir Belediyesi bu imkana sahip. Gelin bu sözleşmeyi masa başında çözelim. Mutlu bir şekilde işimize devam edelim" dedi. Arıkan, belediye ile yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılaması üzerine bugün grev kararını asacaklarını, eğer olumlu bir gelişme olmazsa 2 Mart itibariyle de greve çıkacaklarını söyledi.

"Umarız bu sürede Ataşehir işçisinin emeğini, alınterini katarak yaptığı hizmetlerin karşılığında ihtiyaçlarını karşılayacak bir teklifle gelinir ve bu süreci masada bitirir greve gerek kalmadan hizmete devam ederiz" dedi.

Konuşma devam ederken işçiler, “Kadıköy’de sendikanın genel merkezi Ankara’dan gelip bizim adımıza imza attı. Bizim irademiz hiçe sayıldı. Bunun hesabını sormayacak mıyız? Bizim adımıza imza atan o koltuktakileri indirmeli oradan” diye tepki gösterdi.  

İşçilerin tepkilerine cevap veren Ataşehir Belediyesi Genel-İş 1 Nolu Şube İşyeri Temsilcilerinden İnan Kaloğulları ise “Söylediklerinizde haklısınız. Biz burada işçi temsilcilerini beraber seçtik, Kadıköy’deki gibi genel merkezin bizim adımıza pazarlığa oturmasına, bizim adımıza imza atmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Açıklamaların ardından işçiler, “Hak Verilmez Alınır, Zafer Sokakta Kazanılır”, "Toplu Sözleşme Hakkımız Söke Söke Alırız" sloganlarıyla grev kararını belediyenin kapısına astı.