SML Etiket’te işten çıkartılan Dev Tekstil Sendikası üyesi işçileri 16'ıncı gününde SML Etiket güvenlik görevlilerinin yaptığı saldırıya ilişkin açıklama yaparak “Sendika düşmanlığına ve kadına yönelik şiddete geçit vermeyeceğiz!” dedi.

SML Etiket’te işten çıkartılan Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası üyesi kadın işçilerin işlerine dönme mücadelesi kışın soğuk ve karlı havasına rağmen 16 gündür devam ediyor. Bugün işçiler dün yaşanan saldırıyı protesto eden bir açıklama yaptı.

SML Etiket işçilerine TOMİS üyeleri işten atılan Sinbo işçisi Dilbent Türker, ESP, DGB, İnşaat-İş Sendikası, İşçi Dayanışma Derneği katıldı.

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası üyesi işçilerden Derya Sırbudak, saldırıyı anlattı.

“Etiket bizlerden haklı taleplerimizden o kadar korkuyorlar ki fabrikanın parmaklıklarını kapatıp, megafonla müzik açıp işçilere seslenmemizin önüne geçmeye çalışıyorlar. Dünde bizim kadın arkadaşımıza güvenlik şefi saldırıp kadın arkadaşa şiddet uyguladı telefonunu kırdı. Bu yaptıklarına karşı bizlerde sessiz kalmayacağız hakkımızı fiili ve hukuki yollarla arayacağız" diyen Sırbudak, propaganda haklarının engellenmeye çalışıldığını fakat ne yaparlarsa yapsınlar, bu onurlu mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi. İşçilerden Seçil Arı ise "SML Etiket yönetimi tahammülsüzlüğünde sınır tanımıyor. Her seferinde saldırısını artırarak devem ediyor. Daha öncesinde 'elinizi parmağınızı kıracağız' diye tehditler savuranlar, dün iş çıkışında işçi arkadaşlarımıza seslediğimiz sırada Anadolu yakası Dev Tekstil Temsilcisi kadın arkadaşımıza şiddet uygulayarak bizi korkutmaya sindirmeye çalışıyorlar" dedi.

Bu tahammülsüzlüğe karşı SML Etiket fabrikası önünde 16'ıncı gününde direniş çadırımızı kurduklarını, haklarını alana kadar da mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Arı, dünkü saldırı için de suç duyurusunda bulunduklarını ve darp raporu aldıklarını belirtti.

Arı, SML Etiket’ti yaşanan saldırı sürecini “SML Etiket yönetimi sendikal faaliyetimize olan tahammülsüzlüğünü dün, Anadolu Yakası Temsilcimiz Gülnur Ertaş İnce’ye şiddet uygulayarak bir kez daha gösterdi. Fabrikanın güvenlik şefi ön kapıda işçilere seslendiğimiz gelip esnada temsilcimizin üzerine doğru hareket ederek elindeki megafonla darp etmiştir. Darp edilmesinin ardından yere düşen telefonunu almaya çalışan temsilcimiz tehdit edilerek üzerine yürünerek tekrar darp edilmeye ve telefonu gasp edilmeye çalışılmıştır" diyerek aktardı. Fizik saldırılarından önce de sık sık tehditler savrulduğunu belirten Arı, Maden Mühendisi Canan Tosun’un yaşadığı şiddete de değinerek: “Ülkemizde kadına yönelik şiddet her geçen gün artıyor. Kadın işçi ve emekçiler öldürülüyor ve iktidar sessiz kalıyor. Kadınlar tacize tecavüze uğruyor, suçlular serbest bırakılıyor. Kadınların uğradıkları şiddet, taciz ve tecavüz sermaye devletinden alınan güç ile yapılıyor. 8 Mart’ın ön günlerinde temsilcimize yapılan bu saldırı kadına yönelik şiddetin farklı bir boyutudur.  Geçtiğimiz günlerde de maden mühendisi Canan Tosun, patronu tarafından darp edilerek kolu kırıldı ve tecavüz edilmekle tehdit edildi. Hukuk sisteminin patronların yanında olduğu bir kez daha tescillendi ve saldırgan serbest bırakıldı" dedi.

SML Etiket patronuna ve yöneticilerine seslenen Arı: “Temsilcimize saldırmanızın ve sendikal faaliyetimizi engellemenizin hesabını vereceksiniz. Uyguladığınız alçakça saldırı yanınıza kalmayacak. Her türlü hukuksuz ve haksız uygulamayı fabrikada hayata geçiriyorsunuz. Hakkını arayan işçilere ve sendikalarına karşı şiddet kullanma hakkını dahi kendinizde buluyorsunuz. Sizleri bir an önce saldırılarınızdan vaz geçmeye davet ediyoruz. Bu gibi saldırılarla mücadelemizi engelleyemeyeceğinizi buradan bir kere daha ilan ediyoruz. Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası olarak sizlerin peşini bırakmayacağız. Temsilcimize uyguladığınız şiddetin ve işten atılan üyelerimizin hesabını vereceksiniz" diyerek sözlerini tamamladı.

SML Etiket işçileri açıklamayı "Kadına Yönelik Şiddete Son", "Kadın Erkek El Ele Örgütlü Mücadeleye", "Sendikal Faaliyet Engellenemez", "İşçi ve Kadın Düşmanı SML Patronu”, “Maşalardan Hesap Soracağız”, “Kadına Şiddet Onursuzluktur”, “SML İşçisi Kazanacak”, “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek”, "Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz" sloganları atarak sonlandırdı.

Buradan hep birlikte Sinbo fabirkası önüne gidilerek Direniş Okulu'nda 16'ıncı Çalışma gerçekleştirildi.