Kadıköy Belediyesi'nde grevin 3'üncü gününde Genel İş Sendikası Genel Merkezi grev kırıcılık yaparak, işçilerin ve şube yönetiminin iradesine rağmen TSİ'i imzaladı.
Kadıköy Belediyesi'nde 7 ayı aşkındır süren TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube üyesi işçiler 16 Şubat tarihinde greve çıktı.
Grevin 3'üncü gününde Genel İş Sendikası Genel Merkezi TİS'i imzalayacağını belirtti. Şube yönetimi ise getirilen teklifi işçilerin kabul etmediğini bu nedenle greve çıkıldığını bu sözleşmenin imzalanmasının işçi iradesini ve şubeyi yok saymak anlamına geldiği ifade ettiklerini işçilere aktardı.
İşçiler de kendi iradelerini yok sayan bu sözleşmeyi kabul etmeyeceklerini belirterek Genel Merkezi'n grev kırıcılığına öfkelendi. "Bizim bu kadar aydır verdiğimiz çabayı görmezden gelemezler. Madem genel merkez bizim yerimize imzalayacaktı, o zaman en başında gelecek bizimle müzakere edecekti. Oturdukları yerden imza atmak işçiyi yok saymaktır. Bunu kabul edemeyiz" dedi.
Bu açıklama üzerine işçiler "Kahrolsun İşçi Düşmanları", "Özgür Toplu Sözleşme Hakkımız Engellenemez", "İşçiler Burada KASDAŞ Nerede?", "Yönetim Şaşırma Sabrımızı Taşırma" sloganları atarak Belediye Başkanlık binasına yürüdü.
Burada yapılan konuşmaların ardından fiili olarak greve devam kararı alındı. Bir süre sonra Belediye Başkan Yardımcısı Fahrettin Kayhan gelerek işçierin öfkesini bastırmaya çalışarak işçilerin imza atılan ekonomik maddeleri kabul etmemesi üzerine "Belediye olarak belki 500 lira daha ekleyerek sizlere daha uygun bir noktaya getirebiliriz. Ben Şerdil Başkanla görüşüp bu konuda elimden geleni yapacağım" diyerek işçilerin, grevi sonlandırmaları için grev kırıcılığı sürdürmüş oldu.
İşçilerin bazıları Kayhan'ın bu teklifine olumlu yaklaşırken bir çoğu "İşçiler burada temsilcilerini seçmiş, şube yönetimini görevlendirmiş. Genel Merkez bu iradeyi çiğneyip imza atıyor. Belediye başkan yardımcısı gelip ek zam teklif ediyor. Mesele 300-500 lira meselesi olmaktan çıktı. Bu işçinin, seçtiği temsilcilerin iradesini çiğnemeden gelip bizimle konuşmaları gerekirdi", "Madem bu miktarı verebiliyorlar, SODEMSEN'le bizi niye muhatap ediyorlar?", "Belediye yönetimi madem bu zammı yapabiliyordu neden sendika genel merkezinin imza atmasını bekledi şimdi gelmiş 300-500 lira pazarlığı yapıyor" diyerek tepki gösterdi.
İşçiler "Biz belediye şirketlerine karşı mücadele vermeye çalışırken, genel merkez bize kazık attı. Yazıklar olsun, böyle yönetim olmaz olsun", "Biz karşımızda KASDAŞ'ı, SODEMSEN'i değil, bizim hakkımızı savunacak olan sendika genel merkezini bulduk. Aldıkları maaşlar zehir zıkkım olsun. Bu dava burada bitmez. Biz de bunu unutmayız" diyerek öfkelerini dile getirdi.
Bu tartışmalar sırasında Kadıköy Belediyesi sosyal medya hesabından en düşük maaş 5200 olmak üzere TİS'in imzalandığını duyurdu. İşçilerin bu paylaşıma tepkisi ise "Biz maaşlarımıza teklif edilen zammı ekliyoruz. Yemek yol parası, geçen seneki zammı ekliyoruz. Yine de değil 5200, başkanın daha önce söylediği 4900'ü bile bulmuyor. Kimin maaşı 5200 olmuş çıkıp onu bize söylesinler" diyerek tepki gösterdi. İşçilerin bir çoğu ise "Açıklamayla değil maaş yatınca göreceğiz sözleşmeyi" yorumunda bulundu.
Dayanışmaya gelen bir çok kişi de sendika genel merkezinin bu grev kırıcılığına tepki göstererek "Devrimci ismini kullanıp işçiyi satmaktır bu. Sendikacı değil patron olmuş bunlar. Şuraya gelip işçiyle diyalog kurmayanlar işçi adına imza atıyor" diyerek tepki gösterdi ve işçiler grevde oldukları sürece desteklerini sürdüreceklerini vurguladı.
Genel İş Genel Merkezi'nin TİS'i imzalaması üzerine yasal olarak grev de sonlanmış oldu. Sendika şube yönetimi, yasal anlamda grevin sona erdiğini, fiilen devam ettiğini hatırlatarak, işçilerin bir kısmının belediye başkan yardımcısının önerisinin olumlu sonuçlanması durumunu da değerlendirmek gerektiği yönünde görüş bildirdiğini aktardı. İşçilerin fiili olarak devam ettikleri grevde ancak 21.00'e kadar sokakta kalabileceğini belirterek grev gözcüleri ve görevli olanların evlerine giderek dinlenmeleri ve yarın bir değerlendirme yapmalarının daha sağlıklı olacağını belirtti.
İşçiler, sendika genel merkezine tepkilerini dile getirerek, "Biz de irademizi yok sayan bu tavrı unutmayız. Bu kavga burada bitmez" diyerek alandan ayrılma kararını kabul ederek evlerine döndü.
İmzalanan TİS'in içeriği hakkında Genel İş Sendikası Genel Merkezi yazılı açıklamada yayınladı. Genel İş Sendikası Genel Merkezi'nin TİS maddelerine ilişkin yazılı açıklaması şöyle:
"Tüm bu açıklamalar ışığında, KASDAŞ’ta imzaladığımız ve 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren geçerli olacak ilk özgür toplu sözleşmemiz ile elde edilen haklar ve sonuçların bir kısmı şu şekildedir:
* En düşük yevmiye 106,30-TL’den (net 76-TL), 161,14-TL’ye (net 115,20-TL) yükselmiştir.
* En düşük çıplak aylık ücret 3188-TL’den (net 2279-TL), 4834-TL’ye (net 3456-TL) yükselmiştir.
* Herkesin aldığı aylık sosyal yardımlar toplamı net 1164-TL’den net 1600-TL’ye yükselmiştir.
* İkramiyeler 10 günden 30 güne çıkarılmıştır.
* İlk defa toplu iş sözleşmesi ile günlük kıdem zammı, iş riski primi, aylık sosyal yardım, giyim yardımı, yılbaşı yardımı, yıllık izin yardımı elde edilmiş, mevcutta olan bayram yardımı, çocuk yardımı, aylık yakacak yardımı, eğitim yardımı miktarları önemli oranda arttırılmıştır.
* Tüm bu kazanımlar sonucunda aylık herkese ödenen sosyal yardımlar dahil (bekar işçi) en düşük maaş net 3663-TL’den net 5275-TL’ye yükselmiştir.
* İkramiye dahil (bekar işçi) en düşük maaş ise net 3726-TL’den 5564-TL’ye yükselmiştir. Bu ücretlere kıdem zammı, iş riski, çocuk yardımı ve yıllık verilen sosyal yardımlar dahil değildir."