< Grevdeki Kadıköy İşçilerinden Grev Kırıcılara Karşı Dayanışma Çağrısı

Kadıköy Belediyesi işçilerinin TİS hakları için başladığı grev ikinci gününde. Dün (16 Şubat) başlayan greve ilişkin Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla işçilere 4.927 lira teklif edildiğini fakat sendikanın bunu kabul etmediği yönünde paylaşımda bulundu.

Her grevde elbette greve karşı olanlar da çıkar. Fakat bizzat Kadıköy Belediye Başkanı tarafından işçileri ve sendikayı hedef alan açıklama üzerine sosyal medya üzerinden işçilere ve sendikaya yönelik saldırılar da hızla arttı.

İşçiler oldukça soğuk ve yoğun kar yağışı altındaki ilk gününde daha akşam olmadan sosyal medyadaki paylaşımlarla sendika ve işçilere yönelik her türlü hakareti içeren saldırılara maruz kalmaya başladı. Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube de sosyal medya üzerinden yürüyen bu saldırıya karşılık işçilerin aldıkları ücret ve kendilerine sunulan teklife ilişkin bir açıklama yayınladı. Fakat bizzat Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı tarafından hedef alınan sendika ve işçilere yönelik saldırılar hız kesmek bir yana trollerin de katılımıyla hızla artmaya başladı. Bunun dışında bazı arkadaşlarına çevrelerinden "4900 lira teklifi kabul etmemişsiniz daha ne istiyorsunuz?" gibi soruların da yöneltildiğini öğrenen işçiler bu saldırılara son vermek ve gerçekleri aktarabilmek için sosyal medya üzerinden greve ve taleplerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bazı hesaplardan maaş bordroları da paylaşıldı.

İşçiler, ne kadar süredir çalışıp ne kadar maaş aldıklarını, ne kadar ücret talep edip kendilerine ne teklifle gelindiğini gerçekten öğrenmek isteyenleri Kadıköy Belediyesi önündeki grev ateşi başında çay içip sohbet etmeye davet etti.

Dün öğle saatlerinde başlayan sosyal medya üzerinden yürütülen grev kırıcılık akşam saatlerinde pratik olarak da uygulamaya konuldu. Bazı bölgelerde büyükşehir belediyesi bazı bölgelerde Kadıköy Belediyesi yönetimi tarafından çöp toplatılmaya başlandı.

Grevdeki işçiler görevli arkadaşlarını bu bölgelere yönlendirerek grev kırıcılığı engellemeye çalıştı. Grevdeki Kadıköy Belediyesi işçileri bir yandan haklı talepleri için yoğun kar yağışı olan kış gününde Kadıköy halkını bilgilendirmeye çalışırken bir yandan da grev kırıcılarla mücadele etmeye başladı.

Sabah saatlerinde yine Kadıköy Belediyesi önünde toplanan işçiler grev sloganlarını atmaya başladı. Sendika yöneticileri de dün Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı tarafından sosyal medyada yapılan paylaşımla başlayan grev kırıcı paylaşımları hatırlatarak tekrar işçilerin almakta oldukları maaş, kendilerinin talepleri ve getirilen teklifi ayrıntılarıyla anlatan bir açıklamalarda bulundu.

Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube tarafından işçilerin aldıkları maaş ve SODEMSEN'in getirdiği teklife dair sosyal medyada açıklandı. İşçiler maaş bordrolarını yayınlayarak grev kırıcı açıklamalara yanıt verdi. Bugün belediye önünde de açıklama yapıldı.

Belediye başkanı tarafından yapılan "4900 lira teklif ettik kabul sendika kabul etmedi" ifadesinin doğru olmadığını, işçilerin %38 zam istediği gibi ifadeler kullananların işçilere açıkça haksızlık yaptıkları ifade edildi. Kendilerine gelen en son teklifin 3200 lira olduğunu, işçilere verilen yol ve yemek parası eklense dahi bu ücreti almalarının mümkün olmadığı belirtildi.

Kaldı ki, yol ve yemek ücretleri gibi direkt işçinin çalışabilmesini sağlayan ödemelerin maaş içine dahil edilerek hesaplama yapılamayacağı çünkü bunu evlerine götüremeyip ailelerinin ihtiyaçları için kullanmadıkları vurgulandı.

Kadıköy Belediyesi işçilerinin haklı taleplerle başladıkları grevi kırmak için ise grev kırıcılar da iş başındaydı. İBB ve Kadıköy Belediyesi yönetimi tarafından çöp toplatılatılarak grev kırıcılık yapanlara karşı Kadıköy Belediyesi işçileri sokakları, caddeleri dolaştı.

Grevdeki Kadıköy Belediyesi işçileri Facebook'ta @Disk Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1.Nolu Şube hesabını Twetterda ise @KGrevde sosyal medya hesabının takip edilerek Kadıköy halkına, grev kırıcılara karşı haklı taleplerine destek vermeleri çağrısında bulunuyor.

Grevdeki Kadıköy Belediyesi işçileri, 4900 TL maaş teklifini kabul etmedikleri, 5000 TL maaş aldıkları yönündeki iddialara karşı "Grev alanlarınıza gelin, bir çayımızı için. Ne kadar maaş aldığımızı bordrolarımızda görün.Taleplerimizi bizden öğrenin" diye dayanışma çağrısı yaptı.

Pek çok işçi de bu açıklamaları sosyal medya üzerinden paylaşıyor. İşçiler gün içinde yaşanan bu tartışmaya ilişkin basın emekçilerinin sorularını da yanıtladı.

"4900 lira teklif edilmiş fakat sendika/işçiler etmemiş doğru mu?" şeklindeki sorulara tepki gösteren işçiler "4900 nereden çıktı 3900 bile değil gelen teklif 3200 lira", "Yol yemek paralarımızı maaşa ekleyip bir yıllık toplamı söyleyerek yüksek zam yapmış gibi gösteriyorlar. Bir çoğumuz asgari ücreti bile daha yeni gördü", "Kime teklif etmişler 4900 lirayı? Bize gelen en yüksek rakam 3200 liraydı. 4900 lira teklif alsak bu kar kıyamette niye greve çıkalım" diyerek işçileri ve sendikayı hedef alan açıklamalar yapıldığını söyledi.

İşçiler grev kırıcılık yapılarak ve çöplerin toplatılmaya çalışmasına da tepkilerini dile getirerek "Biz sadece insan onuruna yaraşır bir ücret talep ettik. Bunu işçiye çok görenlere karşı birlik olup haklarımızı alacağız ve Kadıköy halkına hizmet vermeye devam edeceğiz" diyerek Kadıköy halkına da daha iyi hizmet verebilmeleri için bu onurlu mücadelede kendilerine destek olmaları çağrısında bulundu.

İşçilerin grevi devam ederken pek çok kişi de grevdeki işçilerle dayanışmaya gelmeye devam ediyor.

İstanbul'da belediyelerdeki toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması durumu yalnızca Kadıköy Belediyesi'nde yaşanmıyor.

Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube'nin örgütlü olduğu Ataşehir Belediyesi'nde de TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 19 Şubat Cuma günü saat 13.00'de grev kararı asılacak.

Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 2 Nolu Şube'nin örgütlü olduğu Maltepe Belediyesi'nde ise yine TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması sebebiyle işçiler 23 Şubat'ta greve çıkacak.

Belediye yönetimlerinin, insanca yaşanacak ücret ve çalışma koşulları isteyen işçilerin bu taleplerine ilişkin olumlu hiçbir adım atmamasına karşın Kadıköy, Ataşehir ve Maltepe Belediyesi işçileri TİS hakları için başlatılan bu onurlu mücadeleyi sınıf dayanışmasıyla ve emek dostlarının desteğiyle kazanacaklarını ifade ediyor.