< < Kerimoğlu Kameramanla Eyleme Gelerek İşçileri Kayda Aldırdı

Toplu sözleşme hakları için basın açıklaması yapan işçilerin eylemine Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun da "Ben de emekçiyim" diyerek gelmesi işçilerin tepkisine neden oldu.

Bakırköy Belediyesi'nde DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube'nin bakanlıktan aldıkları yetki tespitine Bakırköy Belediyesi’nin itirazları yüzünden yaklaşık 3 yıldır mahkemelerle uğraşan, yapılmayan sözleşmelerle birlikte sürekli farklı şirketlerde çalıştırılan işçiler, pandemi sürecinde ise ‘Kısa Çalışma Ödeneği’ ve ‘Esnek Çalışma Modeli’ uygulamalarıyla iyice mağdur edildi. Son olarak "eşit işe eşit ücret" adı altında işçilerin maaşlarının %20-25 oranında düşürülmesi işçileri isyan ettirdi. İşçiler gasp edilen hakları ve bir an önce TİS imzalanması, atılan işçilerin geri alınması talebiyle eylem yapmaya başladı.

Dün Genel İş Sendikası üyesi işçilerin dün (16 Şubat) Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda “Toplu Sözleşme Hakkımız Engellenemez”, “Kısa Çalışma Ödeneği İstemiyoruz”, “Esnek Çalışma İstemiyoruz” yazılı pankartlar açarak yaptıkları basın açıklamasına  "Ben de emekçiyim" diyerek Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun da gelerek katılması sol yumruğunu kaldırarak slogan atması işçilerin tepkisine neden oldu.

 

Belediyenin Kameramanına Çekim Yaptırdı

İşçilerin açtığı pankartın arkasına gelen Kerimoğlu’na tepki gösteren işçilerin, “Bu bizim sizin uygulamalarınıza karşı eylemimiz” diyerek pankartın önünden uzaklaştırmaya çalışmasına karşın alandan ayrılmayan Kerimoğlu’nun, belediyenin kendisiyle birlikte gelen kameramanına eylem yapan işçileri yakından kayda alması yönünde talimat verdiği görüldü.

İşçilerin kamerayla kayda aldırılnası daha önce Genel İş Sendikası ve Tüm Bel Sen'in birlikte basın açıklaması yaptıkları bir eylem sonrası iki işçinin işten atılmasını akla getirdi. İşçilerin talepleri arasında bu iki işçinin işe iade edilmesi de yer alıyor.

Sık sık söz almaya çalışan Başkan Kerimoğlu’na hitap eden DİSK Genel İş İstanbul Avrupa Yakası 2 No'lu Şube Başkanı Adil Çiftçi, “Biz hakkımızda açılan davanın geri çekilmesini istiyoruz. Biz sorunlarımızı masa başında çözmek, özgürce toplu sözleşme yapmak istiyoruz. Vereceğiniz talimat karşısında 10 dakikada yetkiye itiraz davası geri çekilebilir ve toplu sözleşmemiz yapılabilir” dedi.

 

"Çalışanların %10'unun İşten Çıkarılması Teklifimi Kabul Etmedin Mi?"

Kerimoğlu'nun alandan ayrılmayışına işçilerin tepkisi artınca, gerginlik büyümedim diye polis gelerek Kerimoğlu'nu işçilerin yanından uzaklaştırmaya çalıştı.

Bu sırada Kerimoğlu ise Genel İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Şube Başkanı Adil Çiftçi’ye doğru giden “Çalışanların yüzde 10’u nu işten atalım dediğimde ‘evet’ dedin mi?”diye seslendi.

Çiftçi'nin “Hayır” cevabına karşılık tepki gösteren Başkan Kerimoğlu, işçilere dönerek, Çiftçi ile görüştüğünü ve çalışanların %10’unun çıkarılması konusunda mutabakata vardıklarını iddia ederek alandan ayrıldı.

 

"İşçiler 2018’den Beri Güvencesiz Çalıştırılıyor"

Bakırköy Belediyesi’nin 2018 Nisan ayından bu yana, BYUAŞ, MAKRİKÖY ve BAK-PER olarak 3 şirket değişikliğine gittiğini, yapılan değişikliklere karşılık sendikanın, çoğunluğu sağlayarak Çalışma Bakanlığı'ndan yetki tespiti aldığını aktaran Çiftçi, Bakırköy Belediyesi’nin yetkilerine itiraz ettiğini ve kendilerini mahkeme mahkeme dolaştırdığını, bu nedenle de o günden beri işçilerin toplu sözleşmelerinin yapılamadığını ve güvencesiz çalıştırılğını söyledi.

 

Parti Kurmayları Ve Sendika Başkanları Toplantı Yaptı

Geçtiğimiz günlerde CHP genel başkanları, il başkanı, CHP’li14 belediye başkanı ve sendika başkanlarıyla birlikte toplantı yaptıklarını söyleyen Adil Çiftçi, yapılan toplantının ardından Başkan Bülent Kerimoğlu ile Bakırköy Belediyesi Başkanlık binasına gelerek bir toplantı yaptıklarını ve olabilecekleri konuştuklarını söyledi.

Başkan Kerimoğlu’nun Sayıştay raporlarına da yansıyan 1830’u işçi olmak üzere toplamda 2133 personel sayısının fazlalığından bahsettiğini söyleyen Çiftçi, kendisinin de Kerimoğlu’na çalışan şirket işçisi sayısının 925 olduğunu, buna karşılık, ‘Bankamatikçi, asalak ve çalışmayan’ kim varsa çıkarılması gerektiğini ifade ettiğini belirtti.

 

”Çalışmadan Maaş Alan Bankamatikçi Asalaklar Çıkarılsın"

“Söylediğimin sözün sonuna kadar arkasındayım” diyen Çiftçi, “Bankamatikçi, asalak kim varsa çalıştırmasın. Bizler bunların kim olduğunu bilmeyiz çünkü biz 925 işçisinin haklarıyla ilgiliyiz. Bunların kim olduğunu kendi müdürleri ve başkan yardımcıları bilir. Disiplin Kurulu var ve bu kişiler disipline verilebilir” dedi.

 

"Zaten Yetmeyen Maaşlar Düşürüldü"

Başkan Kerimoğlu ile yaptıkları görüşme sonrası, henüz toplu sözleşme ile ilgili sorunları çözememişken üstüne “Eşit işe eşit ücret” uygulaması ile 100’ün üzerinde çalışanın maaşlarının düşürüldüğünü, günlük yemek ücretinin de 5 liraya düşürüldüğünü, bu parayla değil çorba, işçinin simitlerinin yanında çay bile içemeyeceğini söyledi.

 

Son olarak "Çalışmayan, asalak ve bankamatikçi" olup da, kadrolarda işçi olarak görünenlerden yana bu ifadeyi kullandığını ve dediğinin de arkasında olduğunu söyleyen Adil Çiftçi, “Bakırköy Belediyesi yetki tespitimize karşı açtığı itiraz davasını geri çeksin, toplu sözleşmemizi yapalım. Biz de bu kış gününde sokağa çıkmak istemeyiz. Bakırköy halkına hizmet vermeye devam etmek istiyoruz. Fakat işçinin bu ücretlerle yaşaması artık imkansız. Bir an önce bu sorun masada çözülmesini istiyoruz” diyerek açıklamasını tamamladı.

 

Döviz Tutup “Çalışanların %65’i Sadece Maaş Alıyor" Dedi

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, geçtiğimiz yıl Ocak ayında yapılan işçi eylemine de katılmış, “Maaşlarımızı Ödeyin” dövizi tutarak, “Çalışanların %65’i sadece maaş alıyor” demiş ve işçilerin tepkisine neden olmuştu.

Kerimoğlu daha önce ki senelerde de işçilerin grevleri ve basın açıklamaları sırasında gelerek "Ben de emekçiyim, maaşla çalışıyorum", "Haklı taleplerinizi destekliyorum", "Mücadelenizde başarılar", "Bu eylemlerinizi burada değil AKP'li belediyelerde niye yapmıyorsunuz?", "Burada az maaş alan değil çalışmayanlar var" gibi söylemlerde bulunmuştu.