< < SML Etiket İşçileri Zara Önünde

SML Etiket’te işten çıkartılan DevTekstil Sendikası üyesi işçiler 14. gününde Zara Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Sendikalı oldukları için keyfi bir şekilde işten çıkarılan Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası üyesi SML Etiket işçileri işe dönme mücadelesin 14. gününde, yoğun kar yağışı ve soğuk havaya rağmen Zara Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Levent'te bulunan Zara Genel Müdürlüğü önünde açıklama yapan SML Etiket işçileri “Sendikalı ve güvenceli çalışmak istiyoruz!” dedi.

Basın açıklamasında “Sermayedarların pandemi ve ekonomik krizi gerekçe göstererek işçilere, emekçilere esnek çalışmayı dayatarak, daha fazla açlığa, yoksulluğa mahkûm edildiği ifade edildi.

TOMİS üyesi Sinbo işçisi Dilbent Türker’in de katıldığı eylemde sık sık boyunca “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek”, “Yaşasın Sınıf Dayanışması”, “Direne, Direne Kazanacağız”, “SML’den Sinbo’ya Direniş Kazanacak” sloganları atıldı.

Patronlara teşviklerin verildiği, vergi borçlarının silindiği ifade edilen açıklamada işçi ve emekçilere ise kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin dayatıldığı ifade edildi.

İşçi ve emekçilerin intiharlarına da değinilen açıklamada sendika hakkını kullanan işçilerin işten atıldığı vurgulanarak “Bu sömürü ve kölelik koşullarını kabul etmeyen, birlik olmayı ve sendikalı olmayı tercih eden işçiler ise işsiz kalmakla, ücretsiz izne gönderilmekle tehdit ediliyor. İşten atmanın sözde yasak olduğu bu dönemde 25-2 maddesinden yani Kod 29 ile onur kırıcı bir şekilde işten atılıyor. Bugün bu saldırılara karşı Sinbo’da, Migros’ta, Ekmekçioğulları’nda, Baldur’da ve PTT’de direnişler sürüyor” denildi.

Açıklamada SML Etiket’te kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin ve işten atma süreçleri de aktarılarak “SML Etiket patronu ve yönetimi planlı bir şekilde bizleri işten çıkartmıştır” denildi.

“Fabrika yöneticileri yaptıkları toplantılarda 'istediğiniz sendikaya üye olabilirsiniz, sizin anayasal hakkınızdır.' -diyorlardı. Ama yönetim anayasa, yasalar, uluslararası sözleşmelerle tanınmış haklara saldırarak suç işliyor. Bize yapılan bu haksızlıklara, keyfi uygulamaya, sendika düşmanlığına ve taşeronlaştırmaya karşı sendikamız ile birlikte mücadelemizi sürdürüyoruz” diyen SML Etiket işçileri “Bu saldırının bir ortağının da her yıl kârına kâr katan Zara firması olduğunu vurguladı.

SML Etiket işçileri Zara’ya seslenerek “Firmanız bahsi geçen şirketle iş ilişkisi içindedir. Bu da üst işveren olduğunuz anlamına gelir. Ayrıca imzalamış olduğunuz Küresel Çerçeve Sözleşmeleri gereğince, örgütlenme hakkı başta olmak üzere, ulusal ve uluslararası yasaların, sözleşmelerin, yönetmeliklerin vb. uygulanması sorumluluğunu taşımaktasınız. Tedarikçilerinizde de sendikalı olma hakkı başta olmak üzere hakları gasp edilen işçilerin karşı karşıya kaldığı saldırılarda sorumluluğunuz bulunmaktadır. Eğer bu durum karşısında olumlu bir adım atmazsanız, onların suçlu olduğu kadar sizler de suçlusunuz. Yapılan haksızlık, hukuksuzluk, keyfi işten atma, sendika düşmanlığı ve taşeronlaştırma bir an önce son bulmalıdır. Taleplerimiz kabul edilmelidir. Aksi takdirde fiili ve hukuki mücadelemizin birinci dereceden muhatabı olacağınızı bildiririz” uyarısında bulundu.

SML Etiket işçileri taleplerini ise;

“* İşten atılan arkadaşlarımız geri alınsın!

* Sendikal örgütlenmeye dönük yönelik baskılar son bulsun!

* Taşeron işçiler kadroya alınsın, taşeron çalışma sonlandırılsın!

* Baskı ve mobbing son bulsun!

* Tüm çalışanlara insanca yaşamaya yeten ücret verilsin!

* Kısa çalışma ve ücretsiz izin gibi hak kaybına neden olan uygulamalar son bulsun!” diyerek özetledi.

Kızıl Bayrak / İstanbul