Trabzon Şalpazarı'nda Elit Mühendislik işçisi olarak Hükümet Konağı inşaatında çalışan 35 işçi 2-5 aydır ödenmeyen hakları için eylem yapmak isteyince Valilik eylem yasağı getirdi. Eylem yapılamamasına rağmen bir işçi ise gözaltına alındı.
Trabzon'un Şalpazarı ilçesinde Hükümet Konağı inşaatında çalışan işçiler ücretlerinin ödenmemesi üzerine basın açıklaması yapmak isteyince Valilik bir saat içinde eylem yasağı getirdi.
Hükümet Konağı inşaatında, Elit Mühendislik işçisi olarak çalışan 35 bir çoğu Van ve Diyarbakır'dan gelen işçilerin ücretleri ödenmedi. İnşaatın bitmek üzere olduğunu bilen işçiler ücretlerinin ödenmesini istediklerinde ise muhatap bulamadı. Bir çoğu gurbetçi olan işçiler beş parasız bırakıldı. İşçilerden bir kısmı borç bulup memleketine gitti.
İşçiler Emeğin Gücü Derneği ve İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) ile iletişime geçerek ücretlerinin ödenmediğini, inşaatın bitmek üzere olduğunu fakat muhatap bulamadıklarını ve paralarını alamadıklarını için memleketlerine de gidemediklerini söyledi.
Emeğin Gücü Derneği Başkanı Mustafa Adnan Akyol ve İşçi Temsilcileri Konseyi'nden işçiler Şalpazarı'na giderek şirket ve yetkililerle görüştü. Fakat Elit Mühendislik yapımını üstlendiği bir çok inşaatta işçilerin haklarını gasp ettiği bilenen bir firma ve yine ödeme konusunda olumlu bir yanıt gelmedi.
Hükümet Konağı inşaatında Elit Mühendislik bünyesinde 2 ile 9 ay arası çalışan 30-35 işçinin bir çoğu Van ve Diyarbakır'dan gelen ve 2 ile 6 aydır ücretlerini alamayan işçilerin haklarının ödenmesi talebiyle Emeğin Gücü Derneği işçilerle birlikte basın açıklaması yapmak istedi.
Şalpazarı Belediyesi yönetimi, işin asıl sahibi olması nedeniyle sorunu çözeceklerini ve işçilerin ücretlerinin bir kaç gün içinde ödeneceğini belirterek basın açıklamasının ertelenmesini talep etti.
Belediye yönetiminin sorunun çözümü yönünde adım atması üzerine işçiler bir kaç gün bekleme kararı aldı. Fakat verilen süre geçmesine rağmen ödeme yapılmadığı gibi olumlu bir yanıt da alınamadı. Bunun üzerine işçiler haklarının ödenmesi talebiyle inşaatında çalıştıkları Hükümet Konağı önünde bugün basın açıklaması yapmak istedi.
İşçiler Hükümet Konağı önüne geldiklerinde ise polis engeliyle karşılaştı. İşçiler, önce pandemi kurallarını gerekçe gösteren polise "Pamdemi kuralları şantiyede dip dibe çalıştırılırken, sağlıksız koğuşlarda kalırken uygulanmıyor da açık havada basın açıklaması yaparken mı uygulanıyor" diyerek yasal haklarını kullandıklarını ve pamdemi gerekçesiyle engellenemeyeceğini belirtti.
Polisle tartışma sürerken, bir saat içinde Trabzon Valiliği il genelinde bir hafta "eylem yasağı" kararı aldı.
İşçilerin çevresini ablukaya alan polis eylemin yapılmasını engelledi. İşçiler konuşma yaparak ise Elit Mühendislik, Şalpazarı Belediyesi yönetiminin işçilerin ücretlerinin ödenmesinden sorumlu olduğunu ve devletin işçilerin haklarını gasp edenlere tek bir soru sormazken haklarını arayan işçilere bir saat içinde eylem yasağı çıkartarak sermaye sahiplerini koruduğunu belirtti.
İşçilerin, kaldıkları otele gitmelerinden bir süre sonra İşçi Temsilcileri Konseyi üyesi Baran Kırgın "hakkında soruşturma bulunduğu ve ifade vermesi gerektiği" iddia edilerek gözaltına alındı.
Gözaltında 1 Mayıs'ta Taksim'de pankart açtığına ilişkin davası olduğu belirtilen Kırgın'a ise "Neden Şalpazarı'na geldin?", "İşçileri nereden tanıtıyorsun?", "Eylem yapmaktaki amacınız neydi?", "Ne kadar burada kalacaksın?", "Senin alacağın yok, niye eylem yapmak istiyorsunuz, neden eyleme katılıyorsun" gibi sorular yöneltildi ve bir kaç saat sonra serbest bırakıldı.
Emeğin Gücü Derneği Başkanı Mustafa Adnan Akyol, işçilere aylardır para ödenmediğini ve şantiyede sağlıksız koşullarda koğuşlarda kaldıklarını ve 20 günü aşkındır yemek de verilmediğini belirterek, "İşçiler bu güne kadar ceplerindeki parayı harcamış ve şu an memleketlerine gidecek paraları dahi yok. Bir iki gün sonra yiyecek alacak paraları da kalmayacak" dedi.
İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) Temsilcisi Baran Kırgın ise biz buraya geldiğimizde arkadaşlarımızın haklarının ödenmesi için Elit Mühendislik, Kaymakam, Belediye Başkanı, Vali kısacası tüm ilgili ve yetkililerle görüştük fakat günler geçmesine rağmen olumlu hiç bir gelişme olmadı. Üstelik haklarımız ödensin diye yapmak istediğimiz basın açıklaması da engellendi. İşçiler onlarca, yüzlerce kişi bir arada çalışırken, küçücük koğuşlarda 7-8 kişi kalırken, partiler kongreler mitingler yaparken pandemi yok. Ama burada 10 işçi hakkını istemek için açıklama yapmak isteyince pandemi var. Bu işçilerin haklarını gasp edenleri korumaktan başka bir şey değil" dedi.
İşçileri aylarca çalıştırıp beş kuruşsuz bırakan şirketlere, inşaatı yaptıran kamu kurumlarına tek soru sormayan, çalışırken pandemi kurallarını denetlemeyen devletin işçiler haklarını isteyince pandemi kurallarını hatırladığını belirten Akyol ise "Bu gerekçenin saçmalığı yüzlerine söylenince de bir saat içinde Trabzon ili sınırlarında eylem yasağı getiriliyor. Devlet sermayenin koruyucusu olduğunu bir kere daha gösterdi. Eylemi engellediği yetmedi bir arkadaşımız da gözaltına alındı. Fakat bizim gözümüzü bu tür baskılarla korkutamazlar. İşçi arkadaşlarımızın haklarını almaktan vazgeçmeyeceğiz. İşçi arkadaşlarımızın hakları ödeninceye kadar mücadele edeceğiz" dedi.
S.KALELİ