Bakırköy İşçileri Gasp Edilen Hakları Ve TİS İçin Eylemde

Bakırköy Belediyesi'nde çalışan Genel İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube üyesi işçiler, aylardır TİS imzalanmasını beklerken, "Eşit işe eşit ücret" adı altında 90 civarında işçinin maaşlarının düşürülmesi ve işçilerin sigorta primlerinin yatırılmmaması üzerine bugün Özgürlük Meydanı'nda eylem yaparak, gasp edilen hakları ve TİS imzalanması talebiyle eylem yaptı.

DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube üyesi Bakırköy Belediyesi taşeron işçileri bugün Özgürlük Meydanı'nda eylem yaparak, "eşit işe eşit ücret" adı altında maaşlarının düşürülmesini ve sigorta primlerinin yatırılmmamasını protesto etti. İşçiler, geçtiğimiz yıl işten atılan arkadaşlarının işe alınmasını ve aylardır ertelenen toplu sözleşmenin imzalanmasını istedi.

Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda toplanan işçiler "Toplu Sözleşme Hakkımız Engellenemez", "Sefalet Ücreti İstemiyoruz", "Atılan İşçiler Geri Alınsın", "Sözleşme Hakkımız Söke Söke Alırız", "İnsanca Yaşanacak Ücret İstiyoruz" sloganları attı.

 

"Salgında 7/24 Hizmet Edip Geçip Mücadelesi Veriyorlar"

Eylemde konuşan Genel İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Adil Çiftçi, Bakırköy halkına her daim 7/24 hizmet veren 1.100 belediye işçisinin, insan onuruna yakışır bir yaşam sürmek ve günümüz şartlarında, insanlar evlerinden dışarı çıkamazken, canını tehlikeye atıp ailesinin geçimini sağlamak için mücadele ettiği belirterek, "Salgın sürecinde sağlık çalışanlarından sonra en tehlikeli ve en riskli çalışma grubu belediye hizmetleri olmuştur. Bu süreçte çöp toplama hizmetleri başta olmak üzere, diğer tüm belediye hizmetleri ile kendimizi ve ailemizi risk altına alarak çalışmalarımız hiç aksamadan ve hiç durmadan devam etmiştir" dedi.

 

"Belediye Yönetimi Yetkiye İtiraz Etti"

Bakırköy Belediye yönetiminin 2018 Nisan ayından bu yana, BYUAŞ, MAKRİKÖY ve BAK-PER olarak şirket değişikliğine gittiğini,yapılan şirket değişikliğine karşı Genel-İş olarak yetki çoğunluğunu sağlayarak Çalışma Bakanlığı 'ndan yetki tespiti aldıklarını fakat belediye yönetiminin yetki tespitlerine itiraz ederek ve yapılan tüm girişimlere rağmen, çeşitli sebeplerle birlikte işi uzatmaya çalışmıştır ve uzatmaya devam ettiğini aktaran Çiftçi, Bu gelişmeler yaşanırken, bir de "Kısa Çalışma Ödeneği" ile "Esnek Çalışma" modelinin devreye sokulduğunu söyledi.

Çiftçi bu da yetmezmiş gibi şimdi birde "Eşit İşe Eşit Ücret" adı altında birok birimde işçilerin iş vasıfları değiştirilerek bir çok işçinin maaşlarının düşürüldüğünü beliterek "Kazanılmış haklar geri alınmaz ve maaşlarımızın düşürülmesi kabul edilemez" dedi.

 

"Maaş Zammı Vergiye Gidecek"

Asgari ücret 2.825 lira açıklanırken CHP 'nin asgari ücreti 3.100 lira olarak önerdiğini hatırlatan Çiftçi, "Senenin başındayız ve zaman geçtikçe en alttaki maaşlara yapılan 275 lira zam önümüzdeki aylarda fazlasıyla vergiye gidecektir. Bütün bu olumsuzlar yaşanırken tekrar buradan söylüyoruz. Herşeyden önce sorunlarımızı masa başında çözmekten yanayız. Bugün itibariyle gelinen son noktada, belediye şirketimiz de çalışmakta olan 1.100 civarındaki işçi arkadaşımız mağduriyet yaşamaktadır. Bu mağduriyetin temeli, toplu iş sözleşmesinin olmamasıdır" dedi.

 

"İki Yıldır Yaşanan Onlarca Soruna Çözüm Getirilmedi"

2018 yılından bu yana önemli bir çok sorun yaşandığını fakat hiçbir ama çözüme getirilmediğini vurgulayan Çiftçi, Bakırköy Belediyesi işçilerinin yaşadıkları sorunlaı şöyle sıraladı:

* Kuralsız, güvencesiz ve toplu sözleşmesiz çalışma,

* Kısa çalışma ödeneği,

* Açlık sınırına yakın yoksulluk sınırı altında bir maaş ile yaşamaya mahkum edilmek,

* Maaşların düşülmesi,

* Kişiye göre uygulamalar, ünvan değişikliği ve görevlendirmelerdeki yanlışlar,

* Onayı ve isteği olmadan işçilerin başka kurumlara devredilmesi,

* Saha da personel eksikliği ile iş yükünün artması,

* İş kıyafetlerinin iş ayakkabılarının temin edilmemesi,

* Mesailerin verilmemesi,

* Soyunma yerlerinin olmaması yada düzensizliği,

* Pandemi sürecindeki riskli çalışma durumunun devam etmesi.

Bütün bu olumsuzluklara karşı topyekûn ve kararlı bir şekilde mücadele etmeleri gerektiğini ifade eden Çiftçi "Sadece bugününü düşünerek sessiz kalarak hareket etmek, yarın başına gelecek bir olumsuzlukta yanlız kalmak demektir. Ve taleplerimiz varsa mücadelemiz de olacaktır" dedi.

 

"Ailemiz, Çocuklarımız İçin Gelecek Kaygısı Yaşıyoruz"

Sorunların çözümünün ancak ve ancak toplu iş sözleşmesinin imzalanması ile sağlanacağını söyleyen Çiftçi "2018 yılında şirket kadrosuna geçerek KHK zulmüne maruz kaldık. Şimdide 1 Temmuz 2020 itibariyle toplu iş sözleşmesi yapamayarak, hem zam alamadık, hem esnek çalışma modeli uygulanıyor, hemde maaşlarımız düşürüldü, sigorta primlerimiz yatmadı. Ailemiz ve çocuklarımız için gelecek kaygısı yaşıyoruz. İsteğimiz çok basit, masa başında sorunlarımızı çözmek istiyoruz" dedi.

İşçiler Bakırköy Özgürlük Meydanı'ndan sloganlar ve ıslıklarla Belediye Başkanlık binası önünde eylemi sürdürdü.

 

"İnsanca Yaşanacak Ücret İçin Mücadele Edeceğiz"

Burada da işçiler ıslık ve alkışlarla "Toplu sözleşme hakkımız engellenemez. Maaşlarımız düşürülemez, Kısa Çalışma Ödeneği, Esnek Çalışma İstemiyoruz. Kuralsız ve toplu iş sözleşmesiz çalışmak istemiyoruz" diyerek hak gasplarını protesto etti.

Adil Çiftçi de "Bakırköy Belediyesi 'nde çalışmakta olan işçilerin sorunları çözülsün istiyoruz. Sözleşme hakkımız engellenmesin, düşürülen maaşlarımız normal seviyeye getirilsin, hak kayıplarımız durdurulsun, esnek çalışma uygulanmasın, masa başında sorunlarımız çözülsün ve toplu iş sözleşme sürecimiz başlasın" diyerek insanca bir çalışma ortamı ve ücret için mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Eylem sloganlarla sona erdi.