İşten atılan Dev Tekstil Sendikası üyesi SML Etiket işçileri Şişli'de bulunan H&M Genel Müdürlüğü önünde eylem yaparak işçilerin işe iadesini ve sendikal hakların uygulanmasını talep etti.
İşten atılan Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası üyesi SML Etiket işçileri H&M’in Şişli’deki Genel Müdürlüğü önünde açıklama yaparak “İşimzi geri istiyoruz. Sendikalı ve güvenceli çalışmak istiyoruz!” dedi.
"Sendika Düşmanlığına Keyfi İşten Atmalara, Taşeronlaştırmaya Hayır! Sendikalı Ve Güvenceli Çalışmak İstiyoruz" yazılı pankart açılan eyleme işten atılan Sinbo işçisi Dilbent Türker ve Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası üyeleri, Enerji-Sen, İnşaat İş, Genç İşçi Derneği, Dev Turizm İş Sendikası Marmara Bölge Temsilcileri, HDP Emek Komisyonu, İşçiyiz Biz Koordinasyonu destek verdi.
Açıklama boyunca “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek”, “Birleşe, Birleşe Kazanacağız”, "Yaşasın Sınıf Dayanışması" sloganları atıldı.
Basın açıklamasında işten atılan SML Etiket işçisi Seçil Arı “Patronlara yeni teşvikler, ucuz işgücü ve her türlü esnek çalışma dayatmaları için yeni olanaklar sunuluyor. İktidar, devletin tüm imkânlarını patronlar lehine seferber etmiş durumda. İşsizlik sigortası fonu da sonuna kadar patronların yağmasına sunulmuş bulunuyor. İşçi ve emekçilere ise korona günlerinde ölümle burun buruna çalışma dayatılıyor" dedi.
SML Etiket fabrikasında 28 Ocak günü 22 arkadaşlarıyla ile birlikte işten çıkartıldıklarını, işten çıkartma nedeni olarak işlerin azalmasının öne sürüldüğünü söyleyen Arı “Gerçek ise sendikal faaliyete dönük tahammülsüzlüktür. SML Etiket patronu ve yönetimi planlı bir şekilde bizleri işten çıkartmıştır” dedi.
“H&M dahil SML’nin üretim yaptığı uluslararası firmalar da bu saldırının ortağıdır” diyen Arı, SML Etiket’teki ağır çalışma koşullarını anlatan işçilerin kapitalistlerin sendikal haklar konusundaki iki yüzlü davranışlarını teşhir ettiklerini, SML Etiket işçilerinin saldırılardan sorumlu olanın tek başına fabrika patronu olmadığını bildiklerini ve H&M'in de suç ortağı olduğunu belirttiklerini aktardı.
Arı konuşmasında “Yönetimin saldırılarına karşı, haklarımız ve geleceğimiz için onurluca mücadelemizi sürdürüyoruz. Mücadelemiz, emek ve onur mücadelesidir. Bizlerin İşten atılmamızın tek suçlusu SML patronu ve yönetimi değildir. Üretim yaptığı uluslararası firmalarda bu saldırının ortağıdır. Bu firmalardan biri de H&M'dir" dedi.
H&M’e patronlarına seslenen Arı, "Firmanız bahsi geçen şirketle iş ilişkisi içindedir. Bu da üst işveren olduğunuz anlamına gelir. Ayrıca imzalamış olduğunuz Küresel Çerçeve Sözleşmeleri gereğince, örgütlenme hakkı başta olmak üzere, ulusal ve uluslararası yasaların, sözleşmelerin, yönetmeliklerin vb. uygulaması sorumluluğunu taşımaktasınız. Tedarikçilerinizde de sendikalı olma hakkı başta olmak üzere hakları gasp edilen işçilerin karşı karşıya kaldığı saldırılarda sorumluluğunuz bulunmaktadır. Eğer bu durum karşısında olumlu bir adım atmazsanız, onlar kadar sizler de suçlusunuz. Yapılan haksızlık, hukuksuzluk, keyfi işten atma, sendika düşmanlığı ve taşeronlaştırma bir an önce son bulmalıdır. Taleplerimiz kabul edilmelidir. Aksi takdirde fiili ve hukuki mücadelemizin birinci dereceden muhatabı olacağınızı bildiririz” diyerek uyarıda bulundu.
Seçil Arı işçiler ve Dev Tekstil Sendikası üyelerinin taleplerini ise şu şekilde sıraladı:
* İşten atılan arkadaşlarımız geri alınsın!
* Sendikal örgütlenmeye dönük yönelik baskılar son bulsun!
* Taşeron işçiler kadroya alınsın, taşeron çalışma sonlandırılsın!
* Baskı ve mobbing son bulsun!
* Tüm çalışanlara insanca yaşamaya yeten ücret verilsin!
* Kısa çalışma ve ücretsiz izin gibi hak kaybına neden olan uygulamalar son bulsun!”
Açıklamanın ardından SML Etiket’in iş yaptığı firmaların önünde açıklamalara devam edileceği vurgulanarak Haramidere Sanayii'de bulunan fabrika önün geçildi. Burada da işçi arkadaşlarına seslenerek baskılara ve sömürüye karşı sendikalı olma ve birlikte hareket etme çağrısında bulundu.