İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Meclisi Ocak ayı İş Cinayetleri Raporu'na göre en az 199 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Meclisi her ay olduğu gibi bu ay da 2021 yılı Ocak ayına ait iş cinayetleri raporunu açıkladı.
"Salgın Yönetimine Karşı Direniş ve Dayanışma Kazanacak" başlığıyla paylaşılan raporda, salgın koşullarında Türkiye’yi ucuz işgücü cenneti olarak uluslararası sermayeye pazarlamaya çalışan sömürü düzeninin, işçileri virüsten korumak yerine daha çok çalıştırdığı, yasalarla, yönetmeliklerle, fabrikalara özel faaliyet izinleriyle, kapalı devre çalışma sistemiyle ve teşviklerle patronlar semirtilirken, işçilere sefalet ücretinin reva görüldüğü, belirtilerek, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri almayan, işyerlerini koruyan ‘çarklar dönsün’ anlayışıyla işçi kırımları yaşandığına dikkat çekildi.
Salgının ilk günlerinden bu yana ısrarla uzmanların yaptıkları uyarılara rağmen izlenen politikalarla salgının adım adım bir işçi sınıfı hastalığına dönüştürüldüğünü belirten İSİGM, 11 Mart – 31 Ocak salgın sürecinde sermayeyi koruyan, üretimin her ne olursa olsun devamlılığına dayanan ‘çarklar dönsün’ anlayışı ile işçi sınıfını sürü bağışıklığına iten politikaların, virüsün işyerlerinde ve işçi mahallelerinde hızla yayılmasına neden olduğunu vurguladı. Rapora göre bu dönemde Covid-19 nedeniyle onbinlerce işçi hastalanırken tespit edebildiği kadarıyla en az 823 işçi çalışırken virüse yakalanarak hayatını kaybetti.
Salgında yaşanan ‘işçikırımı’nın merkezinde sağlık emekçilerinin bulunduğunu hatırlatan İSİGM raporunda "Sağlık, bu dönem yalnızca hastalarla yüksek yoğunlukta temas etmenin bir sonucu olarak değil, kötü çalışma koşullarının bir sonucu olarak da en çok ölümün yaşandığı işkolu oldu" denildi.
Genel olarak bakıldığında ise hastanelerde, fabrikalarda, şantiyelerde, tersanelerde, madenlerde, depolarda, marketlerde yani tüm işkollarında işçilerin, emekçilerin kaderinin bu ‘işikırımı’ nedeniyle ortaklaştığı ifade edilen raporda, diğer yandan salgın yönetimine karşı Baldur’da, Ekmekçioğulları’nda, PTT’de, İGDAŞ’ta, Galataport’ta, Migros’ta, Ermenek’te, Cargill’de, Döhler’de, Sinbo’da, SML Etiket’te, Kaynak İplik’te süren eylemleri ve işçilerin mücadelesine dikkat çekildi.
Bir ayı aşkındır süren Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin mücadelesinin de sürmekte olduğunu hatırlatan İSİGM, öğrencilerin mücadelesini "Direniş ve Dayanışma Kazanacak" diyerek selamladı. İSİG Meclisi'nin 2021 Ocak ayı Raporu'na göre geçtiğimiz ay 199 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
Rapora göre;
• 199 emekçinin 177’si ücretli (işçi ve memur), 22’si kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.
• Ölenlerin 13’ü kadın işçi, 186’sı erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tekstil, eğitim, ticaret, enerji ve sağlık işkollarında gerçekleşti
• Bir çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayeti konaklama işkolunda gerçekleşti.
• 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 71 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile kimya, büro, eğitim, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık, güvenlik ve belediye işçileri.
• 9 göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 3’ü Somalili, 2’si Afganistanlı, 1’i Azerbaycanlı, 1’i Moldovyalı, 1’i Suriyeli, 1’i Ukraynalı.
• Ölen işçilerin 14’ü sendikalı. Sendikalı işçiler maden, deri, eğitim, metal, sağlık, güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu.
• Ölümler en çok sağlık, ticaret/eğitim/büro, taşımacılık, inşaat, tarım, metal, güvenlik, belediye, madencilik ve konaklama işkollarında gerçekleşti.
• En fazla ölüm nedenleri sırasıyla Covid-19, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, kalp krizi, şiddet, zehirlenme/boğulma, intihar ve elektrik çarpması.
• Covid-19 nedenli ölümler sırasıyla sağlık, ticaret/eğitim/büro, güvenlik, belediye, tekstil, metal, konaklama, kimya, banka ve taşımacılık işkollarında meydana geldi.
15-17 yaş grubunda 1 işçi, 18-27 yaş grubunda 21 işçi, 28-50 yaş grubunda 97 işçi, 51-64 yaş grubunda 51 işçi, 65 yaş ve üstü yaş grubunda 20 işçi,
Ve yaşı bilinmeyen/öğrenilemeyen 9 işçi hayatını kaybetti.
20 ölüm İstanbul’da; 12 ölüm Mersin’de; 11 ölüm İzmir’de; 9 ölüm Samsun’da; 8’er ölüm Adana, Manisa ve Tekirdağ’da; 6’şar ölüm Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Konya ve Şanlıurfa’da; 5’er ölüm Ankara, Antalya, Hatay, Muğla ve Somali’de; 4’er ölüm Çorum, Denizli, Kayseri, Kırşehir, Osmaniye ve Zonguldak’ta; 3’er ölüm Nevşehir ve Trabzon’da; 2’şer ölüm Aydın, Çanakkale, Diyarbakır, Gaziantep, Kütahya, Malatya, Ordu, Sakarya ve Tokat’ta; 1’er ölüm Afyon, Amasya, Artvin, Bingöl, Burdur, Düzce, Elazığ, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kilis, Mardin, Moritanya, Niğde, Rize, Sivas, Şırnak, BAE ve Sao Tome-Principe meydana geldi…