Cam İşçileri İstanbul’a Yürüyor

Dün (20 Ekim) cam işçileri İstanbul’a bir yürüyüş başlattı. Kırklareli Paşabahçe'den atılan cam işçileri, şirketin Tuzla'daki merkezine doğru yürüyüşe geçti.

Şişecam’ın Kırklareli Cam Fabrikası’nda “fırın kapatma” gerekçesiyle 4 Ekim günü işten atılan işçiler, aileleriyle birlikte "İş, Aş, Adalet" şiarıyla Tuzla’daki Şişecam Genel Müdürlüğü önüne yürümeye karar verdiler. İşçiler, örgütlü oldukları Kristal-iş Sendikası Genel Merkezi’nin de Şişecam yönetimiyle birlikte hareket ederek, bu süreci “muhaliflerini tasfiye etme” fırsatına dönüştürmeye çalıştığını düşünüyor.

Şişecam işçilere Eskişehir’de yeni açılacak olan fırında istihdam edilmelerini öneriyor. İşçiler ise bunun pek çok açıdan kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, istenirse işçilerin mağdur edilmemesi için çözüm bulunabileceğini söylüyorlar. Atılan işçilerin hemen hepsi onlarca yıllık kalifiye işçiler. Ve Eskişehir’e gitmenin hem kendileri hem aileleri açısından çok zorlu olacağını söylüyorlar.

İşten atılan işçiler ilk başta Kristal-İş Trakya Şube binası önünde çadır kurdular. Çadırları her gün ziyaretçi akınına uğradı, çeşitli etkinliklere sahne oldu, Lüleburgaz esnafı tarafından da desteklendiler, akşamları çevre mahallelerde yürüyüşler düzenlediler.

Ve işçiler yazılı bir açıklama yapıp “Parçası olmadığımız hiçbir kararı ve anlaşmayı kabul etmediğimiz gibi Trakya bölgesi dışında bulunan fabrikalarda çalıştırma tekliflerinin samimi olmadığını ve bu teklifleri kabul etmediğimizi bildirmiştik. (…) Bizler, uğradığımız hak gasbının farkında olduğumuz için bu mücadeleyi veriyor ve sonunda mutlaka başarıya ulaşacağımıza inanıyoruz” diyerek aileleriyle yürüyüşe başladı.

Polis, yürüyüşe geçen 91 işçiye ve ailelere “Lüleburgaz çıkışına kadar izin vereceklerini” söylese de, işçiler 22 Ekim Pazar günü Çorlu’ya ulaşmayı ve bu arada yol üzerinde çeşitli durak noktalarında eylemler yapmayı planlıyor.

Lüleburgaz halkının desteğini alarak yaklaşık 1000 kişiyle yürüyüşe geçen Cam işçileri, “Arkamızda halk olduğu sürece kazanırız” diyor.

“Bekle Bizi İstanbul” şarkısı eşliğinde yürüyen işçiler sık sık “Direne Direne Kazanacağız”, “90 İşçi Dönecek Bu İş Bitecek”, “Yaşasın Sınıf Dayanışması” sloganları attı.

İlk gün 10 kilometrelik yürüyüşün ardından ilk molasını Evrensekiz ilçesinde veren işçiler burada çadırlarda konakladı.

Bugün ise (21 Ekim) saat 11.00’da tekrar yola çıkan işçiler, “Bizler Trakya’da kalmakta kararlıyız. Ekmeğimiz, geleceğimiz için yürüyoruz” diyor.

Cam işçileri, 12. günlük bir yürüyüşle Tuzla’da olmayı planlıyor.