Sırbistan'da askeri lojman inşaatında çalışmak için Türkiye'den giden işçiler mahsur kaldı. Ücretleri ödenmeyen işçilerin sadece bir günlük yiyeceklerinin kaldığı belirtildi. Daha önce de 45 kişilik bir grup Sırbistan ve Türkiye'de yapılan eylemler sonrasında beş parasız ve büyük güçlüklerle Türkiye'ye dönebilmişti.
Sırbistan ordusunun Kivaljevo kentinde yapılan lojman inşaatında çalışmak için Türkiye'den giden inşaat işçilerinin ücretleri gasp ediliyor. Turist vizesiyle götürülen işçilerin pasaportlarına el konuluyor. Süreleri bitince de sınırdışı ediliyorlar. Şirketler işçilerin ücretlerini ödemeden sınırdışı edilmelerini bekliyor. Devletin yetkili kurumları ise bunları görmezden, duymazdan gelerek sermaye sahiplerini koruyor. Sırbistan'da 63 işçi daha ücretleri ödenmeden sınırdışı edilmek üzere ve sadece bir günlük yiyeceklerinin kaldığı aktarıldı.
Çalışmak için kendilerini Samsun'dan, Sırbistan'a götüren merkezi İzmir'de bulunan HH Plan Medya Basın Tanıtım ve Organizasyon şirketine tepki gösteren işçiler, aylardır paralarını alamadıklarını ve karşılarında hiçbir muhatap bulamadıklarını belirterek, "Biz burada mahsur kaldık. Kimse ilgilenmiyor. Ülkeye dönmek istediğimizi söylüyoruz, firma ilgilenmiyor. Covid testi yaptırmamız gerekiyor" dedi.
Ücretlerini alamadıklarını ve uçak biletleri en az 1000 Euro olduğunu belirten işçiler sadece bir günlük erzakları kaldığını ve pazartesi günü de kaldıkları otelden atılacaklarını söyledi.
HH Plan Medya Basın Tanıtım ve Organizasyon şirketinin kendilerini köle gibi Taş Yapı ve Key İnşaat'a devrettiğini aktaran işçiler, Türkiye'deki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nı göreve çağırdı.
Emeğin Gücü Derneği, ise yaklaşık bir ay önce yine Sırbistan'a çalışmak için giden ve mahsur kalan işçilerin kendileriyle irtibat kurduğunu Sırbistan Konsolosluğu önünde İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) Hazırlık Komiteleri ile birlikte eylem yaptıklarını ve 45 işçinin güçlükle beş parasız İstanbul Havalimanı'na indiklerini hatırlatarak "Çalıştırıp paraları ödenmeden ve üstelik sokağa atılmak için 2 gün süre tanınan işçilere yol parasını borç vererek göndermeyi çözüm olarak sunan Sırbistan Büyükelçiliği kimden taraf duruyor? Ülkesinin vatandaşına bu zulmü reva gören elçilik yöneticileri hakkında soruşturma açılacak mı?" diye sordu.
Emeğin Gücü Derneği ve İşçi Temsilcileri Konseyi olarak Sırbistan'da Mahsur kalan işçilerle dayanışma içinde olduklarını ve sürecin takip edeceklerini belirterek Türkiye'deki devlet yetkililerinin 'Her vatandaşımızın can ve mal güvenliği bize emanettir' diye güvence verdiğini hatırlatan dernek "Bu ülkenin 100'den fazla vatandaşı esir edilmiş durumda" diyerek tüm devlet yetkililerinin görevini yerine getirerek işçilerin hakları ödenerek evlerine dönmelerini sağlamakla yükümlü olduğunu belirterek "Bu işçilerin hak gaspları çözüme kavuşmayana kadar susmayacaz" denildi.