İnşaat Sen üyesi Kayı İnşaat İşçileri 2 yıldır ödenmeyen ücretleri için İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Kayı İnşaat işçilerine sendikalar ve işçi örgütlenmeleri destek verdi.

İnşaat Sen üyesi Kayı İnşaat İşçilerinin eylemine Galataport şantiyesinde ödenmeyen ücretleri için iş bırakma eylemine başlayan Dev Yapı İş Sendikas, İşçi Temsilcileri Konseyi, Emeğin Gücü Derneği ve TOMİS üyeleri ve Sinbo işçileri de destek verdi.

Kayı İnşaat işçilerinin eyleminde Emeğin Gücü Derneği Başkanı Mustafa Adnan Akyol "Çalışma Bakanlığı, Konsolosluklar hiç devlet kurumu işçilerin sorunlarıyla ilgilenmiyor. Cengiz Holding ya da Ağaoğlu'nun arabasının tekeri patlasa yardıma koşar. Hatta bizzat kendileri değiştirir tekerini. Bizim onlardan bir beklentimiz yok. Olmamalı da. Biz işçiler birleşirsek örgütlü davranırsak haklarımızı alabiliriz ancak. O yüzden de Kayı İnşaat işçilerinin sonuna kadar arkadasındayız. Başarılar diliyorum." Dev Yapı İş Sendikası Başkanı Özgür Karabulut 200 metre ileride Galataport şantiyesinde işçiler ücretlerini alamadıkları için eyleme başladıklarını belirterek "Direnenler birbirine sahip çıkıyor destek oluyor. Biz de onun için buradayız. Şu açık ki, işçilerin en temel hakları olan ücretleri dahi gasp ediliyor. Organize bir dolandırıcılık yoluyla gasp ediliyor" dedi.

İşçiler hakları için eylem yaparken, suç duyurularında bulunurken devlet yetkililerinin bunu görmezden geldiğimiz, bakanlıkların üç maymunu oynadığını oynadını ifade eden Karabulut, "Arkadaşlarımız günlerdir gasp edilen hakları için eylemde ama hiçbir devlet yetkilisi harekete geçmiyor. Oysa işçilerin alacaklarının Dışişleri Bakanlığı garantörlüğünde ve 'Paranızı biz ödeyeceğiz" denmiş. Ama günlerdir görüyoruz ki hiçbir yaptırımı yok. Üstelik arkadaşlarımız gasp edilen ücretleri için eylemdeyken Kayı İnşaat patronuna yılın iş adamı ödülü veriliyor. Elbette ki, bizi açlığa ve yoksulluğa mahkum edenler, biz eylem yapmadan sokağa çıkmadan bize haklarımızı vermezler. Onlara bir yaptırım uygulamazlar. Ama şunu da bilmiyoruz ki, bugün sessliğini koruyanlar biz sokağa çıktığımızda, sesimizi yükselttiğimizde, dayanışmamızı yükselttiğimizde gasp edilen bu haklarımızı verecekler. Vermek zorunda kalacaklar. Farklı sendikalarda olsak da işçi arkadaşlarımızın mücadelesini gücümüz yettiğince destekleyeceğiz. Buradan bir kez daha haykırıyoruz: İnşaat işçisi köle değildir" dedi. İnşaat işçilerinin her gün ölümle burun buruna çalıştığını, iş cinayetlerinde öldüğünü de vurgulayan Karabulut, "Ancak işçiler ya toplu olarak öldüğünde ya da toplu olarak direndiğinde gündeme geliyor. Bugün ulusal medyada yer bulamasa da emekten yana olan basında İnşaat Sen üyesi Kayı İnşaat işçilerinin eylemleri gündemde. Bugün yurtdışı projelerinde bu dolandırıcılık yöntemlerini uyguluyorlar. Ama işçilerin haklarını gasp eden patronların bu dolandırıcılık yöntemlerini birleşik mücadelemiz ve dayanışmamızla bertaraf edeceğiz. Kazanacağız, kazanacağız, kazanacağız" dedi.

İnşaat-Sen Örgütlenme Uzmanı Nurseli Gözüaçık ise konuşmasında "Emin olun sesimizi herkes duydu. Fakat bunu sessizce izleyenlerin olduğunu daha önce de dile getirmiştik. Kayı inşaat işçileri 2 yıldır hakedişlerini alamıyorlar. Hakedişleri alma mücadelesinin sadece Kayo inşaat işçilerinin değil işçileri tüm inşaat İşçilerinin problemi olduğunu en başından beri söylüyoruz Çünkü o patronlar açısından bir alışkanlık haline gelmiş durumda Ne zaman bit krizin içerisinde olsalar ilk feda ettikleri şey işçilerin alın terleri hakedişleri oluyor. İşçilerin patronla başbaşa bırakılmaması gerekir. Burada yapılması gereken şey çalışma hayatını düzenlemekle sorumlu olan görevli olan Çalışma Bakanlığı'nın konuya el koymasıdır. Kayı inşaat işçilerinin kazanması bundan sonra patronların işçilere "Ben parayı ödeyemiyorum" diyerek köşeye çekilemeyecektir Bu işçiler neyine güvenip de katkılar İstanbul'a geldiler. O kadar kilometre yolu aştılar, 11 gündür eylemdeler diye düşünenler sorgulayanlar olabilir. Biz Kayı inşaat işçileri ile birlikte sırtımızı birbirimize yaslııyoruz gücümüzü de birliğimizden, hep birlikte bugüne kadar geçirdiğimiz o mücadeleden alıyoruz. İşte bu güvenden birlik olmaktan gelen gücümüzden alıyoruz. Kayı İnşaat işçileri olarak bir kez daha seslenmiş olalım. Her biri mutlaka bu sesi duyacaktır. Hiçbirinizin alacağı hiçbirinizin hakedişi Coşkun Yılmaz'da Kayı inşaat da kalmayacak. İnşaat Emekçileri Sendikası olarak Kayı inşaat işçilerinin hakkını almak için başta Çalışma Bakanlığı olmak üzere tüm yetkilileri adım atması için göreve çağırıyoruz. Tüm işçilerin hakedişlerini alabilmesi için kazanana kadar mutlaka bu mücadeleyi sürdüreceğiz ve mutlaka kazanacağız arkadaşlar" dedi.

İşçiler eylemi sloganlarla sonlandırdı. Ve İşkur Galataport şantiyesine giderek buradaki işçilere desteklerini ve dayanışma içinde olacaklarını bildirdi.