Migros Depo işçileri mücadeleyi Migros ürünlerini boykot eylemini ülke geneline yayarak sürdüecek.
Migros Depo'da daha iyi çalışma koşullarına sahip olmak için Depo Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası'nda (DGD-Sen) örgütlenmelerinin sonrası çoğu sendikalı 40 işçi ücretsiz izne çıkardı. Ağır ve sağlıksız çalışma koşulları, baskı ve mobbingin sürekli yaşandığı Migros Depo'da sendikalı işçilere yönelik baskılar, gece vardiyasında kadın işçilere taciz, depodan marketlere sağlıksız ürün sevkiyatı gibi bir çok sorun yaşanıyor.
İşçilerin ve sendikanın bildirimlerini rağmen hiçbir kurum tarafından denetleme yapılmayan Migros patronları işçilere yönelik saldırılarını arttırırken, ürünlerin insan sağlığını ciddi anlamda riske atan depolama ve sevkiyat koşullarında ise hiçbir iyileştirme yapılmıyor.
Migros Depo’da işçilerinin ücretsiz izin saldırısına karşı mücadelesi 19 günü geride bıraktı. Migros Depo işçileri eylemlerini yeni bir ivmeyle devam edeceklerini duyurdu.
DGD-Sen Genel Başkanı Murat Bostancı ilki Caddebostan Migros’ta gerçekleşen kasa kitleme ve ürün boykotunun ülke geneline yayılacağını söyledi.
Migros Depo işçileri 19 Ocak Salı günü İstanbul’un Kadıköy İlçesi’nde, Caddebostan Migros’ta kasa kitleme eylemi gerçekleştirdi.
"Boykotu Ülke Geneline Yayacağız"
Migros Depo işçileri kasa kilitleme eylemiyle başlattığı Migros ürünlerini boykot eyleminin ülke geneline yaygınlaştırılmasını, işçilerin boykot çağrısına tüketicinin de katılıp ürün boykotu yapılmasını hedefliyor.
Migros Depo’da uzun süredir 40 civarı işçi ücretsiz izinde. İddialara göre Depo Liman Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası / DGD-SEN örgütlenmesi sonrası başlayan ücretsiz izin uygulamalarına tepki ve direniş iki ay kadar önce başladı. Sendika üyesi işçiler belli zaman aralıklarında Şekerpınar’daki Migros Depo önünde gerçekleşen eylemlerini 4 Ocak Pazartesi gününden itibaren sürekliye çevirdiler.
"Eş Zamanlı Eylemleri Tekrarlayacağız"
DGD-SEN Genel Başkanı Murat Bostancı, “Biz 19 Ocak’ta Caddebostan Migros’ta kasa kitleme eylemi yaptık. Devamını yapacak ve meselenin tüketici ayağını güçlendireceğiz. Türkiye’nin dört bir yanında eş zamanlı tekrarlayacağız” dedi.
"Ücretsiz İzin Cezalandırması"
“Migros Depo işçileri yıllardan beri ülkenin birçok yerinde sömürüldüğüne, ülkede ciddi bir ücretsiz izin dayatması bulunduğuna dikkat çeken Bostancı, Bunu bir cezalandırma, yöntemi olarak kullanıldığını, Kod 29 olarak bilinen 25/2 madde ile i işten atıldığını belirterek "Buradaki üç arkadaşımız İstanbul Esenyurt’taki depoya götürülüp sonra işten atılan arkadaşlarımız. Diğerleri sendikal örgütlenme ve faaliyetlerden dolayı da baskıyla, tehditle ücretsiz izine gönderilen 35-40 arkadaşımız" dedi.
"İşçilere Dayatılan 1420 Lirayla Yaşamak Mümkün Değil"
İşçilere dayatılan 1420 lira ile insanların kirasını bile ödeyemediği koşullarda, insanların çocuğuna bez ve mama alma ve diğer temel ihtiyaçlarını karşılama gibi bir durumu olmadığına dikkat çeken Bostancı "Biz burada aynı zamanda Anadolu Grubu’nun başındaki Tuncay Özilhan’a, ve Migros’un Genel Müdürü Özgür Tort’a ve üst kurul patronuna da sesleniyoruz: "İşimizi Geri İstiyoruz"
"İşbaşı Yapana Kadar Devam"
Migros Depo işçileri köle değildir. Biz direnmeye devam edeceğiz. Ta ki kazanana kadar. Tek talebimiz, ücretsiz izine gönderilen, sürülen ve sürgünde işten atılan işçi arkadaşlarımızın tamamının işbaşı yapması. Ve bunun için işbaşı yapana kadar direnişimizi devam ettireceğiz” dedi.