"Bıçak Kemiğe Dayandı Sabrımız Kalmadı"

Kartal Belediyesi ile işçilerin örgütlü olduğu DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube arasında yapılan TİS görüşmelerinde belediye yönetiminin olumlu adım atmaması üzerine grev kararı alan işçiler belediye önünde kitlesel katılımla  Grev Uyarı Eylemi gerçekleştirdi.

Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube'nin örgütlü olduğu Ataşehir Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi işçileri kitlesel olarak puan kartlarıyla katıldı.

Eyleme Anadolu Yakası 2 Nolu Şube Başkan ve yöneticileri, Maltepe Belediyesi işçileri, Avrupa Yakası 1 Nolu, 2 Nolu, 3 Nolu ve Konut işçileri Şube başkan ve yöneticileri, Limter-İş Sendikası Başkan ve yöneticileri, Memur Sendikaları Tüm Bel Sen ve Tüm Yerel Sen yöneticileri, demokratik kitle örgütleri, sendikalar ve siyasi parti temsilcileri de katılarak destek verdi.

 

İnsanca, Onurlu Bir Yaşam Sağlayacak TİS İstiyoruz"

İlk olarak Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Sekreteri Cem Karasoy örgütlü oldukları Ataşehir, Kadıköy ve Kartal Belediyelerinde işçilerin çalışma koşullarına değinerek toplu sözleşme görüşmelerinde belediye yönetimlerinin olumlu adım atmayarak süreci uzattıklarını bu nedenle de grev aşamasına gelindiğini, pandemi sürecinde hiç ara vermeden çalışan ve hizmet veren belediye işçilerinin hakları olan insanca ve onurlu bir yaşam için gerekli şartları sağlayacak bir toplu sözleşme istediğini ifade etti.

Belediye yönetimlerinin olumlu adım atmaması üzerine grev kararı aldıklarını hatırlatan Karasoy, Kartal Belediyesi yönetimine "Vakit varken bir an önce masaya oturun ve sözleşmeyi imzalayalım" çağrısında bulundu.

İşçilerin kitlesel olarak katıldığı eylemde sık sık "Toplu Sözleşme Hakkımız Engellenemez", "Ya Sözleşme Masası Ya Grev Halayı", "Sömürü Her Yerde Çözüm Birleşik Mücadelede", "Yaşasın Sınıf Dayanışması", "Sözleşme Hakkımız Söke Söke Alırız", "Birleşe Birleşe Kazanacağız" sloganları atıldı. Basın açıklaması öncesinde işçiler grev şarkıları ve sloganlar eşliğinde grev halayı çekti.

 

"Kadro Sözleri Yalan Oldu Taşeron Patronları Kazandı"

Basın açıklamasını Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Mali Sekreteri Murat Aktemur okudu. Yıllardır geçinemedikleri ücretler, kaldıramadıkları adaletsiz vergi yükleri yetmiyormuş gibi umutla bekledikleri kadro sözlerinin de yalan olduğunu ifade eden Aktemur, "Birçok taşeron şirket patronlarının sırtımızdan elde ettiği kârlar belediye şirketlerine geçtikten sonra bizim cebimize para girmedi" dedi.

Aktemur, enflasyon farkları ve asgari ücret farklarının da verilmediğini ve 4+4'lere mahküm edildiklerini, kısa çalışma ödeneği saçmalığıyla, işsizlik fonundaki işçilerin parasının lütfedermiş gibi, destek veriyorlarmış havası yaratarak verildiğini belirtti .

 

"Kartal'da İki İşçi İş Cinayetlerinde Yaşamını Yitirdi"

Pandemi döneminde de Kartal halkına hizmet vermeye devam ettiklerini belirten Aktemur 2020 yılında ülke genelinde 2427 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini, 141 işçinin ise belediye işçisi olduğunu hatırlatan Aktemur, Kartal Belediyesi'nde çalışan iki işçinin de bulunduğunu söyleyerek iş cinayetlerinde hayatını kaybeden tüm emekçiler anısına bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Bu kadar sıkıntılı ve zor şartlar altında çalışırken de hakları olan insan onuruna yakışacak çalışma şartları ve geçinebileceğimiz bir ücret istediklerini ifade eden Aktemur, "Çok şey mi istiyoruz?" diye sordu.

 

"Sözleşme Taslağı 6 Aydır Bekliyor"

Özgür sözleşme yaparak, 2020-2022 yıllarındaki hak ve kazanımlarımızı netleştirmeye çalıştıklarını bu dönemde, işçilerden gelen talepler doğrultusunda, şube yönetimi, avukat ve temsilcilerden oluşan bir TİS komitesiyle birlikte titiz bir çalışma yaparak, 3 ayda bu sözleşme taslağını hazırladık ve 3 belediyede Kartal, Kadıköy ve Ataşehir de masaya getirdiklerini aktaran Aktemur "Bu taleplerimiz ortalama 6 aydır masada. Belediye yönetimi ve Sodemsen'in önünde duruyor. Bugüne kadar göstermiş olduğumuz tüm iyi niyetli çabaya rağmen, verimli olabilecek 3 oturum yapılabildi ve bu oturumlarda 81 maddeden ancak 21 maddeyi tutanak altına alabildik Artık yasal anlamda grev aşamasındayız" dedi.

 

"Sabrımız Kalmadı"

İşçilerin bu zor şartlar altında evini geçindirmek için borç harç ayakta kalmaya çalışırken bir çoğunun ücretlerinin asgari ücretin bile altında kaldığını vurgulayan Aktemur "Bıçak kemiğe dayandı. Sabrımız kalmadı. Bunu herkes duymalı artık. Süreç ile ilgili son safhada hala ısrarla diyalog, masa ve uzlaşı diyorsak kimsenin bizlere herhangi bir art niyetli suçlama yapmasını kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz" dedi.

 

"Biz Hizmet Üretiyoruz Siz De Sorumluluğunuzu Yerine Getirin"

Belediye yönetiminin hala işçilerin karşı karşıya kaldığı gerçekliğin farkına varamadiğını bu nedenle de uyarı eylemleri yaptıklarını belirten Aktemur, Belediye Başkanı ve Yönetimine seslenerek "Bizler çalışıyoruz, hizmet üretiyoruz ve fedakârlık yapıyoruz. Üzerimize düşen her türlü sorumluluğu fazlasıyla yerine getiriyoruz Fedakârlık sırası artık siz belediye yönetimindedir" dedi.

Onlarca yıl birikmiş yüzlerce problemle karşı karşıya olduklarını ve ilk defa özgür bir toplu sözleşme ile bu sorunların çözümü adına haklı taleplerde bulunduklarını söyleyen Aktemur "Bizi dikkate alın, taleplerimizi görmezden gelmeyin. Sözleşme masasında siz işçilerin kabul edeceği her şeyin altına gönül rahatlığı ile imza atarız. Böyle bir yaklaşımla sözleşmeyi masada hemen bitirmeye hazırız" dedi.

 

"Biz Haklıyız, Biz Güçlüyüz Ve Biz Kazanacağız!"

Aktemur "Greve doğru gittiğimiz böyle bir zamanda taleplerimiz görmezden gelinmeye devam edilerek, eski toplu sözleşme mantığı devam eder ve bir an önce ekonomik taleplerimiz ile ilgili gerçekçi bir teklif gelmezse, bu iş greve kadar gider. Biz hakkımızı ve emeğimizin karşılığını isteyen tarafız. Bu haklar verilmezse grev belediyenin bu tutumu yüzünden olacaktır" dedi.

"Hakkın sahipleri burada. Ezilenler burada.Geçim derdinde olanlarda burada" diyen Aktemur'un işçilere seslenerek "Bizler her türlü mücadeleye hazır mıyız arkadaşlar? Taleplerimizin arkasında dimdik durarak hak ettiğimizi alamazsak emekten doğan gücümüzü kullanıp greve gider miyiz arkadaşlar?" sorusuna işçiler "Toplu Sözleşme Hakkımız Söke Söke Alırız", Ya Sözleşme Masası Ya Grev Halayı" sloganlarıyla karşılık verdi.

 

"Hakkımızı Alacağız Alacağız Alacağız!"

Aktemur sözlerini "Tek derdimiz görev süremiz içerisinde hak ettiğiniz ücret ve çalışma şartlarını elde etmenizi sağlamak. Sonu nereye varırsa varsın, yıllardır bedel ödeyenler olarak, bedel ödemekten korkmadan hakkımızı alacağız! Alacağız! Alacağız! " diyerek tamamladı.

Kartal Belediyesi işçileri ve dayanışma gelen işçiler bir süre daha sloganlarla toplu sözleşme haklarını istediklerini ifade ederek alklşlarla eylemi sonlandırdı.