SES, sağlık emekçilerinin özlük hakları için başladıkları Maskeler Konuşuyor" eyleminin ikinci haftasında mücadeleye devam ettiklerini söyledi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yönetim Kurulu, sağlık emekçilerinin özlük hakları için başladıkları "Maskeler Konuşuyor" eylemlerinin ikinci haftasında sürdürdüğünü açıkladı.
"Çığlığımız duyulmadı, taleplerimiz görülmedi. Şimdi sıra maskelerimizde" diyerek başladıkları kampanyanın ikinci haftasında özlük haklarıyla ilgili talepleri maskelerine yazacaklarını duyuran SES, "Artık oyalanmak istemiyoruz. Siyasi iktidar tarafından bize söz verildiği halde halen düzenleme yapılmayan özlük haklarımız için mücadelemizi sürdüreceğiz" denildi.
"Düzenlemeler Özlük Haklarımızı Geriye Götürdü"
Sağlık Bakanlığı'nın, ekonomik ve özlük haklarını görmezden geldiğini, duymadığını ifade eden SES, "Haklarımızı vermedikleri gibi her geçen gün haklarımızı budayan düzenlemelerle özlük haklarımızı daha da geriye götürdü. Bizi açlık sınırının biraz üzerinde sefalet ücretine mahkum etti. Bunun yanında özlük haklarımızı iyileştirmediği, geliştirmediği gibi değişik ve sözleşmeli istihdam modelleri oluşturarak kadrosuz ve güvencesiz çalışma modeli yarattı" diye belirtti.
AKP'nin sağlıkta dönüşüm programıyla sağlık kurumlarını ticarethaneye, hastaları müşteriye dönüştürdüğünü vurgulayan SES, sağlık emekçilerine verilen hiçbir sözün tutulmadığını da belirtti.
SES, Covid-19 pandemisi sürecinde sağlık emekçilerinin iş yükünün arttığını, çok tehlikeli hale dönüşen hastanelerde uzun çalışma saatlerinde, korunaksız ve korumasız ortamlardaki çalıştıklarına da dikkat çekti
SES'in, Özlük Haklarına İlişkin Talepleri
* Söz verdiğiniz gibi 3600 ek göstergemiz verilsin,
* Yıpranma payından fiili çalışma şartı kaldırılsın, yıpranma payı (fiili hizmet zammı) geçmiş yıllar da dahil ve 5 yıla 1 yıl olmak üzere bütün emekçileri kapsasın,
* Çalışma koşullarımız düzeltilsin, iş yükümüz azaltılsın, uzun çalışma saatleri kısaltılsın
* Her işyerine 7/24 ücretsiz kreş sağlansın,
* EYT sorunu bir an önce çözülsün,
* Sağlıkta şiddeti ve mobbingi önleyen gerçek tedbirler alınsın,
* Covid-19 meslek hastalığı sayılsın,
* Sözleşmeli statüde çalışan sağlık ve sosyal hizmet emekçileri kadroya geçirilsin,
* Hemşirelik meslek yasası uygulansın ve diğer sağlık meslek mensupları için kendilerine özgü meslek yasaları çıkarılsın,
* Giyim yardımı mesleki riske uygun gerçek enflasyon rakamlarıyla ödensin, sağlık ve güvenlik açısından ücretsiz servis sağlansın,
* Pandemi ile mücadele eden filyasyon ekiplerinin ve nöbet usulü çalışanların yemek sorunu çözülsün,
* Kadrolu ve güvenceli istihdam biçimiyle sağlık emek gücü sayısı artırılsın,
* Sosyal hizmetlerde emek gücü artırılsın, çalışma saatleri ve vardiya sistemi düzenlensin,
* Haklarında memuriyete engel teşkil edecek kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan ihraç tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri derhal göreve başlatılsın.
SES, haklı taleplerinin yerine getirilmesi için ve talepleri hayata geçirilinceye kadar mücadele edeceklerini vurguladı.