< "Kuru Ekmek Zammına Hayır!"

 

Kamu emekçileri yaptıkları eylemlerle düşük zammı protesto etti. Bordro yakan emekçiler TİS’in yenilenmesini, ek zam yapılmasını istedi.

KESK’e bağlı sendikalara üye emekçiler birçok ilde yaptıkları eylemde enflasyon oranının açıklanmasının ardından maaşlarına yansıyan yüzde 7.3 zammı bordrolarını yakarak protesto etti.

İstanbul'da Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda yapılan açıklamada, “Her gün gözümüzü iğneden ipliğe gelen zamlarla açıyor, derinleşen kriz ve pandemi nedeniyle nefes almanın bile zorlaştığı bir dönemden geçiyoruz. Siyasal iktidar halkın, emekçilerin yaşadığı dertleri, sıkıntıları çözmek yerine attığı her adımda sorunlar yumağını büyütüyor. Acı reçete yine emekçilerin, yoksullaştırılan halkın payına düşüyor” dendi.

Açlık sınırının 2 bin 600, yoksulluk sınırının 8 bin 600 TL’yi aştığı bugünkü koşullarda sıra emekçilere gelince ‘Kaynak yok’ dendiği belirtilen açıklamada, “Ama varlık affı, prim destekleri gibi adlarla sermayeye kaynak bulmakta zorlanmıyorlar. İşsizler ordusuna her gün yeni on binler katılırken eş, dost, akrabalarını işe yerleştirmede adeta birbirleriyle yarışıyorlar” denildi.

 

"TÜİK Verileriyle Ücretler Baskılanıyor"

TÜİK verilerinin çok uzun süredir emekçi kesimlerin maaşlarını, ücretlerini baskılamanın, düşük maaş-ücret politikasının aracı haline getirildiğine dikkat çekilen açıklamada “Son olarak birkaç gün önce açıklanan işsizlik verileri de göstermektedir ki, TÜİK iktidarın politikalarını aklama ve yaşanan durumu gizleme görevi yapmaktadır" denildi.

En çok işten atmaların yaşandığı bu dönemde dahi TÜİK’e göre işsizlik rakamlarında düşüş yaşanarak 12.7’ye gerilediği ifade edilen açıklamada Ancak Ali Cengiz oyunları ile rakamlara takla attırmaya, Saray medyası aracılığıyla gerçek gündemleri unutturmaya, antidemokratik baskı politikalarıyla tepkileri önlemeye çalışsalar da, ‘Asgari ücretliyi işçiyi, memuru, emekliyi enflasyona ezdirmedik’ nutukları atmaya devam etseler de artık mızrak çuvala sığmıyor denilerek, sadece son 1 yıl içinde ortalama kamu emekçisi maaşı ile alınan doların 114 dolar, çeyrek altının 3 adet, gram altının ise 4.5 adet azaldığı belirtildi.

 

"Mızrak Çuvala Sığmıyor"

Kamuda yetkili konfederasyon Memur-Sen’e de tepki gösterilen açıklamada, “İktidarın memur kolları gibi faaliyet gösteren sözde konfederasyon ve bağlı sendikaları ise her defasında sahte enflasyon rakamlarının altına imza attıkları, kamu emekçilerinin hiçbir temel sorununu çözmedikleri mutabakatları ‘tarihi başarı’ olarak yutturmaya çalışıyorlar.

Sonuçta hangi sendikanın üyesi olursa olsun kaybeden her defasında tüm kamu emekçileri ve emekliler oluyor! Biliyoruz ki ‘Artık bıçak kemiğe dayandı’ diyorsunuz. Biliyoruz ki, emekçilerin, yoksul halkın daha fazla dayanacak gücü kalmadı. Biliyoruz ki, vatandaşlarımızın bizlere insanca yaşayacak bir maaşı dahi fazla görüp kendilerine en yükseğinden 5 maaş alanlara, bizlere kuru ekmek almaya yetecek yüzde 3, kendilerine 3 asgari ücret tutarında artış yapanlara tahammülü kalmadı” dendi. 

Kamu emekçileri adına imzalanan TİS’in çoktan hükmünü yitirdiği vurgulanan açıklamada emekçilerin talepleri şu şekilde sıralandı:

*Kamu emekçilerine 2021 yılı için yüzde 3 + yüzde 3 maaş artışı dayatılan ‘toplu sözleşme’ derhal yenilenmeli, yeni toplu sözleşme yapılıncaya dek yaşanan gerçek enflasyon, satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak ek zam yapılmalıdır. 

* Asgari Ücret Vergi Dışı Bırakılmalıdır

* Birinci vergi dilimi yüzde 15’ten yüzde 10’a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşlardan yapılan kesinti birinci vergi diliminde sabitlenmelidir.

* Emekçilerin sağlık, eğitim, gıda, barınma, giyim, elektrik, ısınma giderleri için ödediği vergiler gelir vergisi matrahından mahsup edilmelidir.

* Yoksulluk sınırı altında geliri olan hanelerin elektrik, doğal gaz, su, internet giderleri pandemi tehdidi tamamen ortadan kalkıncaya kadar Hazineden karşılanmalıdır.

* Bebek maması, bebek bezi ve ekmek, süt ürünleri, elektrik, doğal gaz, su başta olmak üzere temel tüketim maddelerinde KDV sıfırlanmalıdır.”

Kamu emekçileri açıklamanın ardından maaş bordrolarını yakarak sloganlara eylemi sonlandırdı.

 

Düzce'de Valilik Yasağı

Düzce Valiliği ise KESK'in dışarıda açıklama yapmasına izin vermedi. Düzce'de yasaklanan basın açıklaması Eğitim Sen Düzce Şubesinde gerçekleştirildi.