İşten Çıkarılan 12 İşçisi Eyleme Başlayacak

Alman Gıda firması Döhler Tek Gıda-İş Sendikası'na üye 12 işçiyi tazminatsız olarak işten çıkardı. İşçiler, "işe iade" talebiyle 17 Ocak'tan itibaren fabrika önünde eyleme başlayacaklarını duyurdu.

Karaman'da bulunan Alman firması Döhler Gıda fabrikasında Tek Gıda-İş Sendikası üyesi olan 12 işçi, İş Kanunu'nun 25/2 maddesi gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı. Dört yıl boyunca fabrikada örgütlenen Tek Gıda-İş Sendikası fabrikada yetkili sendika olmaya hak kazanmıştı. İşten çıkarılan işçiler işe iade talebiyle 17 Ocak'ta fabrika önünde eyleme başlama kararı aldı.

Tek Gıda-İş Sendikası Örgütlenme Suat Karlıkaya, işçilerle yaptıkları toplantı sonrasında bu kararı aldıklarını açıklayarak, kamuoyuna "Sesimiz olun" çağrısı yaptı.

Döhler Gıda'da patronun sendikasızlaştırma çabası içerisinde olduğunu söyleyen Karlıkaya, yaklaşık 4 sene önce de benzer durumu yaşadıklarını aktardı.

"O dönem de 50-60 kadar arkadaşımız işten çıkarılmıştı" diyen Suat Karlıkaya, iş yeri yetki tespitinin bakanlık tarafından Tek Gıda-İş Sendikası lehine olduğunu, Döhler Gıda'nın buna itiraz ettiğini söyledi.

Suat Karlıkaya, “Geçtiğimiz günlerde iş yeri yetki belgesi Tek Gıda-İş lehine sonuçlandı. Toplu İş Sözleşmesi (TİS) için masaya oturacağız, üye çalışması yaparken 12 arkadaşımız 25/2'den tazminatsız olarak işten çıkarıldı" diyerek yaşanan durumu aktardı.

İşten çıkarmaların Tek Gıda-İş'in etkisini kırmaya dönük adımlar olduğunu ifade eden Karlıkaya "Tek Gıda-İş Sendikası masada olsa, yarın bir gün grev kararı alsa, greve çıkacak gücü olmasın istiyorlar. İşçilerin birliği ve beraberliğini bozmak için bir çaba var. İşçi arkadaşlarla toplantı yaptık, bir mücadeleye başlayacağız. Pazartesi günü fabrika önünde olacağız ama amacımız direnişi fabrikanın genel merkezi olan İstanbul'a taşımak. İnsanlar işsizlikle korkutuluyor. Ancak işçi arkadaşların tek bir talebi var, işe dönmek istiyorlar. Hepsi mücadeleden yana tavır koydular" dedi.