Sakarya'da Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda 7 işçinin ölümüne neden olan patlamadan sorumlu olanların yargılandığı davanın ilk duruşması dün görüldü. Ailelerin yürüyüş yapması ve davayı izlemesi engellendi.

Sakarya'da Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda 3 Temmuz günü 7 işçinin ölümüne 127 işçinin de yaralanmasına neden olan patlamadan sorumlu olanların yargılandığı davanın ilk duruşması dün (6) Ocak Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Davayı takip eden işçi aileleri "Hendek İçin Adalet" yazılı pankart açarak adliyeye yürümek istedi. Ailelerin yürüyüşü polis tarafından engelledi. Ardından pandemi ve salonun küçük olması gerekçe gösterilerek aileler mahkeme salonuna da alınmadı.

Polisin yürüyüş engeli ve mahkemeye almamasına öfkelenen aileler katillerin aklanmak istendiğini belirterek buna izin vermeyeceklerini söyledi.

Fabrika sahiplerinin de aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 7 kişi hakkında, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

Hayatını kaybeden işçilerin yakınları ve yaralananlar, "Hendek İçin Adalet" yazılı pankart ile adliye önüne yürümek istediklerinde polis tarafından engellendi. Ailelerle polis arasında arbede yaşandı.

İşçi yakınları polisin engellemesine "Bizim karşımıza geçip yasak demeyin. Sen toplamadın eşinin parçalarını, günlerce hastanede başında sen beklemedin", "Bizi neden engelliyorsunuz? Korkmayın kimseyi öldürmeyiz biz. Bizim canımız yanmış sorumluları ceza alsın diye geldik" diyerek tepki gösterdi.

Ayrıca mahkeme salonuna da alınmadı. Aileler "Patlamayı yaşayan biziz, bizi almıyorlar. Katiller koruyorlar", "Parası olan kazanmayacak bu davayı, üç kuruş için fabrikada kölelik yapanlar kazanacak. Parası olan üç gün yatıp çıkmayacak", "Bizi engellemeyin eşlerimizin parçalarını topladık biz" diyerek acılarını ve öfkelerini dile getirdi.

Duruşmayı DİSK, KESK, Eğitim-Sen ve TMMOB temsilcileri de takip etti. Fabrika sahiplerinin avukatları patlamanın sabotaj olabileceği iddiasında bulundu.

Mahkeme heyeti salondaki fiziki yetersizlik bahanesiyle duruşmayı 15 Mart tarihine erteledi. Tutuklu 5 sanık hakkında tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Duruşma sonrası açıklama yapan aileler, "Sonuna kadar gideceğiz, davamıza sonuna kadar sahip çıkacağız, bırakmayacağız. Parası olanın kayrıldığı, parası olmayanın zulüm gördüğü bir memleket istemiyoruz. MÜSİAD bilmeyiz, TÜSİAD anlamayız. Bu insanlar ekmeklerini kazanırken ya öldüler ya ölümden döndüdü ya da yakınları, işçi arkadaşları öldü. Adalet istiyoruz biz" diyerek tepki gösterdi.