< CPS Önlem Almadı, İşçiler Virüse Yakalandı

CPS Fabrikasında Covid-19 önlemlerinin alınmaması nedeniyle işçilerin neredeyse yarısı virüse yakalandı. İşçilerin maaşlarını gecikmeli almaya başlaması ve şirketin geleceği hakkında belirsizlikler bulunuyor. Deriteks örgütlü olduğu fabirka önünde eylem yaparak CPS yönetimi ve ana müşteri Volkswagen'e seslerini duyurmak için eylem yaptı.

Tuzla'da bulunan CPS fabrikasında Covid-19 önlemlerinin alınmaması nedeniyle fabrikada çalışan işçilerin yarısına yakını virüse yakalandı.

CPS fabrikasında örgütlü bulunan Deri Dokuma Ve Tekstil İşçileri Sendikası (Deriteks), basit önlemlerin dahi alınmayışı, işçilerin maaşlarının gecikmeli ödenmeye başlaması ve şirketin geleceği hakkında belirsizlikler bulunması nedeniyle bugün fabrika önünde eylem yaparak CPS yönetimi ve ana müşteri Volkswagen’e seslendi. Şirketin içinde bulunduğu duruma ilişkin işçilerin iş güvencesinin korunması ve alacaklarının güvence altına alınması çağrısında bulundu.

 

"Tüm Hissedarlar Çalışma Koşullarından Sorumludur"

Açıklamaya DERİTEKS Genel Başkanı Musa Servi, Teşkilat Sekreteri Ayhan Yanılmaz, Tuzla Şube Başkanı Hikmet Numanoğlu, Tuzla Şube Sekreteri Pembe Maden, Merkez Yönetim Kurulu üyesi Binali Tay ve şube eski sekteri Haydar Canpolat da katıldı.

DERİTEKS Genel Başkanı Musa Servi yaptığı konuşmada ana müşteriden üretici fabrikaya kadar olan tüm süreçte tedarik zincirini sorumlu tuttuklarını ve dolayısıyla CPS’nin Türkiye ve Almanya’daki şirketleri bir bütün olarak gördüklerini ve tüm hissedarların bugünkü çalışma koşullarından sorumlu olduklarını vurguladı.

Şirket sahiplerinin bu konuda her zaman rahatsız etmeye devam edeceklerini belirten Servi, ortakların kendi iç meselelerinin işçileri mağdur etmeye devam etttiğini ve bir an önce kendi aralarındaki sorunları çözülmesini beklediklerini söyledi. Servi aynı zamanda ana müşteri Volkswagen’i de çalışma şartlarından sorumlu tuttuklarını belirterek konuyu Almanya’nın gündemine sokmaya devam edeceklerini vurguladı.

 

"İşçiler Geleceklerinden Endişeli"

Basın açıklamasını DERİTEKS Teşkilat Sekreteri Ayhan Yanılmaz okudu. Şirketin ortakları arasında uzun yıllardır devam eden anlaşmazlıkların işçileri olumsuz etkileyecek boyuta ilerlediğini, son dönemde şirket yetkilerinin ilgisizliği ve kötü yönetimin ceremesini ise işçiler çektiğini söyleyen Yanılma, "Ödenmeyen borçlar, alacaklıların kapıya dayanması, haciz işlemleri derken işçiler kendi geleceklerinden endişe etmeye başlamıştır. CPS Tekstil’de yönetimsel boşluk ve vurdumduymazlık nedeniyle işçiler servisle bile işyerine taşınamamış hatta işçilere öğle yemeği bile çıkmadığı dönemler yaşanmıştır" dedi.

 

"Yönetim Hatalarından Şirket Borç İçinde"

Şirketin telefonlarının borç yüzünden kapatıldığını ve firma yetkililerine ulaşmakta güçlük çektiklerini söyleyen Yanımaz, "İşyerine gönderilen postalar dahi geri dönmektedir. Sendikamızın gönderdiği e-postalara ise şirket yetkilileri tarafından hiçbir cevap verilmemektedir. Ortada ciddi bir yönetimsel boşluk bulunmaktadır. Her gün yeni bir alacaklı işyeri kapısına dayanmakta haciz işlemi başlatmaktadır" dedi.

 

"Vurdumduymazlık İşçileri Bezdirdi"

Yanılmaz, "İşçiler ise son dönemde maaşlarını gecikmeli olarak almakta ve işçilerin belirsizlik ortamında geleceklerinin ne olacağını bilmeden çalışmaya devam etmektedir. İşçiler kaygılıdır. İşçilerin yaşadıkları sorunların çözümü konusunda hiçbir yetkilinin kılını kıpırdatmaması ve vurdumduymazlık işçileri bezdirmiştir. İşyerine olan ilgisizlik Covid-19 vakalarının da artmasında en önemli etkenlerden bir tanesidir. İşyerinde çalışanların yarısı Covid-19’a yakalanmıştır. İşyerinde yetersiz hijyen koşullarının bundan etkisi son derece büyüktür" dedi.

Artık sorunların çözümü için işyeri yetkililerini daha fazla beklemeyeceklerini ifade eden Yanılmaz, tüm bu yaşananları CPS'nin ana müşterilerine taşımayı ve onları da sorumlu davranmaya çağırarak, işçi haklarını gözetecek ve güvence altına alacak tedbirleri uygulamaya sokmaya davet etti.

 

"Volkswagen İşçilerin Haklarını Güvenceye Almalı"

Yanılmaz sözlerini "Volkswagen’e malları zamanında ve kaliteli üreten işçilere Volkswagen’in sessiz kalması kabul edilemez. İşçilerin sağlığı ve güvenliği onları da ilgilendirir. İşçilerin alacaklarının risk altında olması onları da işçilere karşı sorumlu kılmaktadır. Bu yüzden Volkswagen’in işçileri koruyacak bir plan sunmasını ve çalışanların tüm haklarının güvence altına alınması için çağrıda bulunuyoruz” diyerek tamamladı.