"Ya Sözleşme Masası Ya Grev Halayı"

Kadıköy Belediyesi'nde örgütlü DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube üyeleri Kadıköy Belediyesi ile yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine "Sözleşme Hakkımız, Grev Silahımız!" diyerek uyarı eylemi gerçekleştirdi.

Eyleme Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şubenin örgütlü olduğu Ataşehir Belediyesi ve Kartal Belediyesi işçileri, Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 2 Nolu Şube yöneticileri ve örgütlü olduğu Maltepe Belediyesi işçileri, Genel İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube yöneticileri, Dev Yapı İş Sendikası ve Tüm Bel Sen yönetici ve üyeleri de katılarak destek verdi.

Kadıköy Belediyesi önünde toplanan işçiler eylemde sık sık "Sözleşme Hakkımız Söke Söke Alırız", "Direne Direne Kazanacağız", "Sözleşme Hakkımız Grev Silahımız", "Ya Sözleşme Masası Ya Da Grev Halayı", "Sömürü Her Yerde Çözüm Birleşik Mücadelede" sloganları atıldı.

 

"Pandemide Emeğimiz Ve Canımızla Sınava Tabi Tutuluyoruz"

Basın metnini Kadıköy Belediyesi işçilerinden Tahsin Aydın okudu. Pandemiden önceki yaşantıları sanki çok zor değilmiş gibi pandemi döneminde de emekleri alın terleri ve canlarıyla sınava tabi tutulduklarını belirten Aydın, bu kadar sıkıntılı ve zor şartlar altında çalışırken işçiler olarak sadece insan onuruna yakışır çalışma şartları ve ücretler istediklerini söyleyerek "Çok şey mi istiyoruz?" diye sordu.

 

"6 Ayda 81 Maddeden 27'si Tutanak Altına Alınabildi"

İlk özgür toplu sözleşme yapma hakkına sahip oldukları süreçte şube yönetimi, avukat ve temsilcilerden oluşan bir TİS komitesiyle birlikte titiz bir çalışma yaparak 3 ayda sözleşme taslağını hazırladıklarını ve Kadıköy, Kartal ve Alaşehir'de olmak üzere 3 belediyede masaya koyduklarını aktaran Aydın, "Bu taleplerimiz ortalama 6 aydır masada belediye yönetimi ve Sodem'sen in önünde duruyor. Bu güne kadar göstermiş olduğumuz tüm iyi niyetli çabaya rağmen verimli olabilecek 3 oturum yapılabildi ve bu oturumlarda 81 maddeden ancak 27 maddeyi tutanak altına alabildik. İki sefer geçersiz mazeretlerle belediye masadan kalkarak kabul edemeyeceğimiz şartlar öne sürdüler maddelerin revize edilmesi ve temsilci katılımıyla ilgili.6 ayda tüm çabamıza rağmen 27 madde takdiri size bırakıyoruz" dedi.

 

"Borç Harçla Ev Geçindirmeye Çalışıyoruz"

Artık yasal anlamda grev aşamasında olduklarını belirten Aydın, "Biz işçiler bu zor şartlar altında evinizi geçindirmek için borç harç ayakta kalmaya çalışırken artık birçoğunuzun ücretleri asgari ücretin bile altında kalmıştır. Biliyoruz ki bıçak kemiğe dayandı sabrımız kalmadı bunu herkes duymalı artık. Süreç ile ilgili son safhada hala ısrarla diyalog masa ve uzlaşı diyorsak kimsenin bizlere herhangi bir art niyetle suçlama yapmasını kabul etmiyoruz etmeyeceğiz" dedi.

 

"Biz Hizmet Ediyoruz Siz De Sorumluluğunuzu Yerine Getirin"

Ama aynı hassasiyet ve duyarlılığı belediye yönetiminden görmediklerini de aktaran Aydın, belediye yönetimine seslenerek "Bizler çalışıyoruz, hizmet üretiyoruz ve fedakârlık yapıyoruz. Üzerimize düşen her türlü sorumluluğu fazlasıyla yerine getiriyoruz. Fedakârlık sırası artık siz belediye yönetimindedir. Onlarca yıl birikmiş yüzlerce problemle karşı karşıyayız. İlk defa Özgür bir Toplu Sözleşme ile bu sorunların çözümü adına haklı taleplerimizle masadayız. Bizi dikkate alın, taleplerimizi görmezden gelmeyin" dedi.

Aydın, sözleşme masasında işçilerin kabul edeceği bir sözleşmeyi hemen imzalamaya hazır olduklarını belirtti.

Greve giden yolun taşlarını işçilerin değil belediye yönetiminin döşediği söyleyen Aydın, "Hakkımızı ve emeğimizin karşılığını isteyen tarafız. Bu hakları vermezseniz grev sizin yüzünüzden olacak" dedi.

 

"Hakkımızı Alacağız, Alacağız, Alacağız"

Hakkın sahipleri, ezilenler, geçim derdinde olanların her türlü mücadeleye hazır olduğunu, taleplerinin arkasında dimdik duracağını söyleyen diyen Aydın sözlerini "Hak ettiğimizi alamazsak emekten doğan gücümüzü kullanıp greve gideriz. Yıllardır bedel ödeyenler olarak bedel ödemekten korkmadan hakkımızı alacağız alacağız alacağız" diyerek tamamladı.