"Daimi İş İstiyoruz!"

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikasında sözleşme süresinin dolması üzerine işsiz kalan taşeron işçiler, daimi iş talebiyle eylem yaptı.

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait Meslek Fabrikası'nda çalışan taşeron işçiler sürekli çalışabilecekleri bir iş talebiyle Maske Atölyesi önünde eylem yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait Meslek Fabrikası'nda çeşitli atölyelerde çalışan taşeron işçiler sözleşmeler bitince işsiz kaldı. Maske Dikim Atölyesinde çalışan ve sözleşmenin bitmesi üzerine işsiz kalan taşeron işçiler sürekli çalışabilecekleri bir iş talebiyle eyleme başldı.

Meslek Fabrikasında, çalışan ancak uzun süredir işsiz kalan öğretmenler ve emekçilerin de katılmasıyla eylem büyüdü.

Eylem yapan işçilere ve öğretmenlere bugün DİSK'e bağlı Genel-İş İzmir 2 No'lu Şube iş yeri temsilcileri de katılarak destek verdi.

Meslek Fabrikası önünde yapılan eylemde emekçiler adına basın açıklamasını Büşra Güngör okudu. Güngör, "Bizler İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası emekçileri olarak bugün de yarın da iş talebimize yanıt alana kadar onurlu haklı mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

 

"Aşkla Buradayız, Açlıkla Dönmek İstemiyoruz"

"Mevcut iktidarın ekonomik krizin faturasını emekçi halka yüklemeye çalıştığı bir de üstüne koronavirüsün kol gezdiği yaşam mücadelesinde işsizlikle yüz yüze kalmış durumdayız" diyen Güngör, bu haksızlığı kabul etmeyeceklerini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e de seslenen Güngör, "Eylemler söylemleri güçlü kılar. Gelin emeğin davasına birlikte sahip çıkalım. Aşkla İzmir dediniz, aşkla İzmir dedik, aşkla buradayız ve açlıkla evimize dönmek istemiyoruz" dedi.

 

"On Aydır Maaş Alamıyoruz"

İşsiz kalan öğretmenlerden Gülsün Genç ise "5 yıldır taşeron firma adı altında çalışmaktayız. Artık daimi kadrolarımızı istiyoruz. En son pandemi sürecinden dolayı onay alınan kurslarımız açılamadı. Milli Eğitim Bakanı bu tarz ücretli öğretmenlerin maaşını öderken biz mağdur olduk, taşeron firma tarafından bizim maaşımız yatmadı ve 10 aydır maaş alamıyoruz. 2 ay kursumuz açıldı. Eylül ayında ve yine pandemi ve İzmir'deki depremden dolayı kapatıldı. Bu yüzden çalışan arkadaşlara da destek veriyoruz. Çalışan öğretmenlerimizle birlikte büyüyeceğiz. Daimi kadrolarımızı talep ediyoruz. Tunç başkanımızın da sesimizi duymasını istiyoruz" dedi.

 

"Meslek Edindiriyoruz Ama Biz İşsiziz"

2020 yılında sadece 2 ay çalışabildiğini söyleyen Genç, "Bugüne kadar 6 tane sözleşme imzaladık. 5 yıldır Meslek Fabrikası çatısı altında biz de daimi kadromuz olsun istiyoruz. Öğrencilerime meslek edindiriyorum ama ben işsizim, onlara istihdam sağlıyoruz ama biz işsiziz. Meslek edindiren bir fabrika en önce öğretmenlerini işe almalı" dedi.

 

"Sürekli Çalışacak Bir İş İstiyoruz"

2016 yılından beri Meslek Fabrikasında çalışan İşaret Dili Öğretmeni Özlem Çakmakçı da aynı sorunları yaşadıklarını dile getirerek, "Pandemi başladığından beri çok mağdur olduk. 2 ay çalışıyorsak 10 ay evdeyiz. Biz de maske dikimi için onay vermiştik, geliriz diye, ama biz çağrılmadık. Biz de sürekli bir iş istiyoruz. Buna son verilsin istiyoruz. Eylemlere de katılacağız" dedi.

 

"335 TL İle 1 AY Ekmek Bile Alamam"

Muhasebe öğretmeni Sevda Anlı ise Meslek Fabrikasındaki süreci aktardı:

"2015'te Meslek Fabrikasına başladım. 2017'de taşeron şirket aracılığıyla çalışmaya başladık. Zaten Büyükşehir'in bir ihale süreci var, kurslarımız Aralık ayında bitiyordu. İhale sonuçlanana kadar bekliyorduk. Yani ilk işimiz Mart'tı. Mart ayında görevlendirmeler başlıyor. İlk maaşlarımız bile Nisan'da yatıyordu. Sonra halk eğitimin kısıtlamaları oluyordu, Ağustos'ta Eylül'de usta öğretici başvuruları sebebiyle. Yine biz 1 ay mağdur kalıyorduk. Yani yılda toplasak 10 ay çalışabiliyorduk. Kendi kurslarım açısından 3 ay kesintisiz çalışabiliyorum, ama 1 ay kursu açılan öğretmenler var. 2019 Aralık'ta derslerimiz bitti. 16 Mart'ta açılacaktı pandemiden dolayı Milli Eğitim Bakanlığı kapattı. Sonra 14 Eylül'de çalışmaya başladık, 2 ay maaş alabildik. 30 Ekim'de deprem oldu, deprem tatili yapıldı. Kasım ayında 2 gün gittik ve bizim hesaplarımıza 3 günlük ücret yattı, 338 TL."

Hiç gelirleri olmadığını söyleyen Anlı, "Eşim de pandemi nedeniyle işten çıktı. Bundan sonra ne olacak? 2 ay hadi dayandım, ailesi olmayan arkadaşlarımız var. Onlar tek başına… Ödemelerimiz de çok. Bize yatan 335 TL. O para ne olacak? 1 ay ekmek alamam ben onunla" dedi.

 

"Meslek Farbikası Emekçileri Birlik Olacağız"

Anlı, "Birlik olacağız. Ortak noktamız daimi iş. Sadece öğretmenler de yok zaten meslek fabrikası emekçileriyiz. 2019 Aralık'tan beri çalışmıyoruz, koca 1 yılda 2 ay maaş alabildik. Amacımız meslek fabrikası çalışanların daimi işte olması. Bizler nefes alacağız ki rahatlıkla öğrencilerimize meslek öğreteceğiz. Biz onlara yol yöntem sunuyoruz ama biz aracı firmalar nedeniyle ortada kaldık, kalmaya da devam ediyoruz. Yıllardır bu böyle ama biz artık bunun son bulmasını istiyoruz" dedi.