< < İşten Çıkarma Yasağı 2 Ay Daha Uzatıldı

Resmi Gazete'de yayınlanan kararı ile işten çıkarma yasağı 2 ay daha uzatıldı.

Covid-19 salgınında iş kanuna eklenen geçici madde kapsamında, iş veya hizmet sözleşmesinin belirli haller dışında patronlar tarafından feshedilmesini yasaklayan düzenleme ile kısa çalışma ödeneğinin süresi, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bugün Resmi Gazete'de yayınlanan kararı ile 17 Ocak 2021 tarihinden itibaren iki ay daha uzatıldı.

İş Kanunu'na 16 Nisan 2020'de eklenen geçici madde ile iş veya hizmet sözleşmelerinin, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller, iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin faaliyetinin sona ermesi, işin sona ermesi halleri dışında, 3 ay süreyle işveren tarafından feshedilmesi yasaklanmıştı.

Ayrıca geçici maddede patronlara çalışanlarını 3 aylığına ücretsiz izne ayırmasına ilişkin düzenlemeye de yer verilmişti.

İş kanuna eklenen geçici 10. maddenin 4. fıkrası hükmü, cumhurbaşkanına bu maddenin birinci ve ikinci fıkrasında yer alan üç aylık süreleri her defasında en fazla üçer aylık sürelerle 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatmaya yetki veriyor.

İşten Atmalar Son Hız Devam Ediyor

Pandemi süreciyle birlikte iktidar sürekli olarak "işten atma yasaklandı" söyleminde bulunsa da bu süreçte binlerce işçi işten atıldı. Ücretsiz izin adı altında işçiler süresi belirsiz bir işsizliğe mahkûm ediliyor. Patronlar işçileri ücretsiz izine çıkarıyor ama aylarca bu izin uzatılabiliyor. İşçiler bir işyeriyle ilişiği kesilmediği için başka bir araması ve çalışması da mümkün olmuyor.

Diğer yandan patronların en sık başvurduğu işten çıkarma gerekçesi ise 25/2 madde oluyor. İyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı davranmak, yüz kızartıcı suç işlemek gibi gerekçeleri içeren madde sayesinde patronlar hiçbir ispat yükü olmaksızın işçileri tazminatsız işten atıyor ve işsizlik ödeneği almaları, başka bir işe başvurmaları da engellenmiş oluyor. İşten çıkarma yasaklandı denmesine karşın bugün bir çok işyeri işkolunda işçiler ücretsiz izin saldırısına karşı mücadele veriyorlar.

İşten çıkarma yasağı 2 ay daha uzatılması iktidarın işçilere ücretsiz izin saldırısı ve 25/2 ile açlığa mahkûm etmesinden başka bir anlamı yok.

Diğer yandan sermaye ve onun hizmetindeki devletin ücretsiz izin ve işten atma saldırısına karşın işçi sınıfının mücadelesi de sürüyor.

İki kez üst üste ücretsiz izine çıkarılan TOMİS üyesi Sinbo işçileri 31 gün süren mücadele sonucunda işbaşı yapmıştı.

Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde bulunan Systemair HSK'da işten atılan 45 işçi, Gebze'de FZK Mühendislik'te işten atılan 63 işçi fabrikaları önünde mücadeleyi sürdürüyor.

Migros Depo işçileri, sendikalı oldukları için ücretsiz izine çıkarıldı. Migros Depo işçileri Şekerpınar Depo önünde eylemde.

Yine PTT-Sen üyesi işçilerin İstanbul ve İzmir'de PTT İl Müdürlükleri önünde sendikal örgütlenme nedeniyle işten atılmaya karşı eylemi devam ediyor.