Haber-Sen üyeleri PTT'nin yılbşı öncesi kargo gönderiminde indirim kampanyası başlattığını bunun ise iş yükü ve salgın riskini arttırdığına dikkat çekti.

PTT’nin yılbaşı öncesi başlattığı indirim kampanyası, iş yükü artan çalışanların salgına yakalanma riskini de büyüttü. Yaşadıkları sorunları anlatan PTT çalışanları, herkese duyarlılık çağrısı yapara, zorunlu olmadıkça kargo yoluyla alışveriş yapmamalarını istedi.

 

"İndirim Kampanyası Salgın Riskini Arttırıyor"

Koronavirüs salgınının önüne geçmek için yurttaşları kalabalık ortamlardan uzak tutmaya dönük kimi kısıtlamalar hayata geçilirken, Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) A.Ş. yılbaşına özel olarak 25-31 Aralık tarihlerinde yurt içindeki acele posta servisi ve kargolarında yüzde 25 indirim kampanyası başlattı.

Başlatılan kampanya PTT şubeleri önündeki kuyrukların daha da uzamasına ve çalışanlarının iş yükünün artmasına neden oldu. Bu durum ise hem de PTT çalışanları için hem de kargo alış verişi yapanlar için salgına yakalanma riskinin daha da artmasına neden oluyor.

KESK’e bağlı Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) Mersin 7 Nolu Şube üyeleri ve PTT çalışanları, başlatılan kampanya ile zorlaşan çalışma koşullarını ve yaşadıkları sorunları anlattı.

Haber-Sen Mersin 7 Nolu Şube yöneticisi İbrahim Halil Okdem, pandemi döneminde lojistik sektörünün iş yükünün oldukça arttığını dile getirdi.

 

"Virüsü, Ailemize Bulaştırmaktan Korkuyoruz"

Sahada çalışmalarından dolayı virüsü kapma ve yayma olasılığı olan yüksek riskli grup içerisinde olduklarını belirten Okdem, her gün virüse yakalanıp, ailelerine bulaştırma korkusuyla yaşadıklarını ifade etti. Okdem, “Maalesef yakınlarını kaybeden çalışanlar oldu. Hastalığı kapıp günlerce iyileşemeyen emekçilerden bir de doktor raporu istendi” diye belirtti.

 

"Salgında İş Yükü Çok Fiziksel Mesafe Yok"

Bu süreçte esnek ve dönüşümlü çalışma taleplerine olumlu yanıt alamadıklarını da ifade eden Okdem, “Salgınla birlikte özellikle kargolarda artış oldu. Bu da zaten ağır olan iş yükümüzün daha da artmasına neden oldu. Pandemi yardımlarını hafta sonu bile çalışarak dağıtan arkadaşlarımızın mesailerinde kesintiler oldu. Hem işyerindeki alanın yetersizliği hem de dönüşümlü çalışmanın uygulanmaması işyerinde sosyal mesafe kuralının uygulanmasını olanaksız kılmaktadır” dedi.

Kaliteli koruyucu ekipman sağlanması talep ettiklerini dile getiren Okdem, şu talep ve önerilerde bulundu:

 

PTT Çalışanlarının Talepleri

"* Esnek ve dönüşümlü çalışma  uygulamasına geçilmeli,

* İşyerleri sosyal mesafe kuralına uygun hale getirilmeli,

* Çalışanlara salgında işyeri güvenliği ile ilgili güncel bilgiler verilmeli,

* Vatandaşın işyerlerine girişi güvenliğin kontrolünde olmalı,

* Görevlilere verilen ateş ölçerler aktif kullanılmalı,

* HES kodu ile giriş uygulaması çalışanların sağlığını korumak için uygulanmalı,

* Gönderinin niteliğine göre araç temin edilmeli."

Okdem, içerisinde bulundukları salgın koşullarında bir de indirim kampanyası yapılmasının hem PTT çalışanlarının iş yükünü arttırdığını hem de virüsün bulaşma riskini arttırdığını belirterek herkese duyarlılık çağrısı yaparak zorunlu olmadıkça kargo usulü alışverişte bulunulmamasını istedi.

 Sendika yöneticisi ve PTT çalışanı Adanır Eren de, pandemi sürecinde sağlık emekçilerinden sonra en yoğun iş yükünün PTT emekçilerinin sırtında olduğunu belirtti.