< "Asgari Ücreti Sizin Keyfiniyetinize Bırakmayacağız"

Asgari ücretin işçilerin taleple dikkate alınmadan belirlenmesine DİSK Kadıköy'de yaptığı açıklamada tepki gösterdi. Sefalet ücretine sokakta yanıt vereceklerini söyledi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, işçilerin ve konfederasyonların taleplerini görmezden gelerek asgari ücreti belirledi. Asgari ücretin belirlendiği sırada açıklama yapan DİSK, "Milyonlarca işçi, taleplerini görmezden gelenlere sokakta yanıtını verecek" dedi. 

<p><p>

Kadıköy İskele Meydanı'nda yapılan açıklamada asgari ücret açıklanmadan önce konuşan Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretin işçinin bütün ailesi ile birlikte yaşayabileceği insanca bir ücret olduğunu belirterek, 3800 TL olmasını istediklerini söyledi. 

<p><p>

Asgari ücret tespit komisyonuna, "2021 yılı asgari ücreti her zamankinden daha fazla önemlidir. Çünkü krizden ve pandemiden dolayı çok şey kaybettik, gelirlerimiz düştü, patronların ücretsiz izin dayatmasıyla günde 39 TL, ayda 1168 TL ile yaşamak zorunda olan 2 milyonun üzerinden işçi arkadaşımız var" diyerek seslendi, belirlemenin bunlar dikkate alınarak yapılması gerektiğini söyledi. 

<p><p>

Çerkezoğlu, iktidarın asgari ücreti baskılamaya, düşük belirlemeye ve ülkenin kaynaklarını sermayeye peşkeş çekmekten vazgeçmesi gerektiğini belirtti.

<p><p>

"İşçiler Yine Açlığa Mahkum Edildi" 

<p><p>

Çerkezoğlu'nun konuşması sürerken, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun açıklama yaptığına ilişkin bilgi geldi. Çerkezoğlu, hemen ardından yaptığı ilk açıklamada "Asgari ücretin bir kez daha işçilerin talepleri dikkate alınmadan, gerçek enflasyon rakamları dikkate alınmadan açıklanmıştır. Bu ülkenin tüm değerlerini üreten işçi sınıfın bir kez daha yok sayılmıştır, açlığa, sefalete mahkum edilmiştir. Bu mu adaletiniz. Bu mu bu ülkeni tüm değerlerini üreten işçiye reva gördüğünüz asgari ücret. Bu asla kabul edilemez. Adaletli, insaniyetli, hakkaniyetli değildir. 2021 yılı asgari ücretiyle Türikye'de emeğin ne kadar ucuz olduğunu, uluslararası sermayeye gösterdiniz. Ama bilin ki, asgari ücreti sizin keyfiniyetinize bırakmayacağız. Bilinki bu dava, bu hesap burada bitmez" dedi.

<p><p>

Çerkezoğöu, 1 Ocak'tan itibaren, DİSK üyesi 2 milyon işçi başta olmak üzere tüm işçilerle insanca bir asgari ücret talebiyle mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.