Sırbistan'da Kraljeva askeriye lojmanlarında 3 ay çalıştırılan işçiler çalışma ve oturma izinleri alınmadan çalıştırıldı. Şimdi ise paralarını alamadan 27 kişi sınırdışı edildi yine 25 kişi de sınırdışı edilmek üzereler.

Sırbistan'da Asfa Group & Enka & Soha firmaları bünyesinde Kraljeva askeriye lojmanlarında 3 ay süreyle kaçak olarak çalıştırılan işçiler şimdi sınırdışı edilmekle karşı karşıya. Üstelik çalıştıkları 3 aylık ücretleri de ödenmedi.

Çalışma ve oturma izni alması gereken şirketler gerekli izinleri almadıkları için kaçak durumuna düşen işçiler Türkiye'deki yetkililerden yardım bekliyor.

Samsun'un Asarcık ilçesinde yaşayan ve inşaat işlerinde çalışarak geçimlerini sağlayan işçiler Eylül ayında Sırbistan'da çalışmak üzere iş başvurusunda bulundu. Asfa Group & Enka & Soha firmaları tarafından üstlenilen Sırbistan'daki inşaatın Kraljeva askeriye lojmanları olduğunu öğrenen işçiler resmi makama ait bir proje olduğu için sorun yaşamayacaklarını düşünmüşlerdi.

Zaten başlangıçta sorun da yapamadılar. Aksine şirket "Siz yola çıkın gerisini biz hallederiz. İşçiler tek tek uğraşıp gecikmeler olmasın diye biz işlemleri topluca yapıyoruz" dediler. İşçilerden Whatsapp üzerinden pasaportlarının fotoğraflarını istediler ve yola çıkıldı.

Sırbistan'a ulaştılar, hatta çalışmaya da başladılar. Fakat haftalar geçmesine rağmen ne çalışma ne de oturma izni alınmamıştı. Ücretleri de ödenmedi. İşçiler beş parasız bırakıldıkları gibi şimdi de sınırdışı edilmek üzereler. Üç firmanın çaresizlik içinde bıraktığı işçiler Türkiye Konsolosluğunu aradı fakat onlar da çözüm üretmedi.

Gazetemizin ulaştığı işçilerden Musa Benge yaşadıklarını şöyle akardı:

 

"Banka Hesabı Açtırın Gerisini Biz Çözeriz Dediler"

Samsun Asarcık'ta ikamet ediyorum. İnşaat işçisiyim. Sırbistan'da askeri lojmanların inşaatında çalışmak üzere Asfa Group ile anlaştık. 22 Eylül 2020 tarihinde İstanbul 3.üncü havalimanından uçağa bindik. Aynı tarihte Sırbistan Belgrat havalimanına indik. Bizi buraya çağırırken uçak bileti alınması için whatsapp üzerinden pasaport fotoğraflarımızı istediler.

Biz "Çalışma iznimizi, oturum ve gerekli evrakları almıyor musunuz" diye. "Her şeyi siz buraya gelince ortalama 10 gün içinde alıyoruz" dediler. İmza ve resmi işleri Sırbıstan'da hallettiklerini söylediler. Sadece Türkiye de Halk Bankası'ndan Euro hesabı açmamızı, buraya gelince bütün işlemlerin burada halledileceğini belirttiler. Bizde inandık. Çünkü resmi kurum için yapılan inşaat. Denetleniyordur her şey diye düşündük.

Kalıpçı formeni olarak 22 Eylül'de birli 12 işçi ile bir ekip oluşturan Musa Benge, geldim. 23 Eylül günü de ekibiyle Kraljeva askeriye lojmanlarında Asfa firmasında iş başı yaptı.

 

"İzinler Alınmadı Turist Olarak Çalıştırıldık"

Sırbıstan Kej firması ana firma olarak bizim sahadaki çalışmalarımızı, proje müdürleri ve şefleriyle birlikte takip ettiler. Oturum ve çalışma izni için verdikleri sözü tutmamışlardı. 10 günlük süre dolmuştu. Her gün türlü türlü bahane ve yalanlarıyla hep yakın tarihler vererek bizi tam 3 ay oyaladılar. Biz 3 ay boyunca turist vizesiyle çalışmak zorunda kaldık.

 

"Yağmurda Çamurda Tehditle Çalıştırıldık"

Bu süre içerisinde Türkiye'den sürekli işçi getirmeye devam ettiler. Mağdur olanların sayısı 25 kişiye ulaştı. Yemekleri yenmiyor. Botlarımız delik, ayaklarımız su içinde yağmur çamur demeden bizi işe çıkarttılar. Çıkmak istemediğimizde ise bizi önce psikolojik baskıyla ve sürekli çalışma iznimiz olmadığı için bir kuruş vermeden kapı dışarı atmakla tehdit ettiler.

Çalışma ve oturma izinleri olmayan işçiler, dilini yasalarını bilmedikleri bir ülkede ne yapacaklarını nereye başvuracaklarını da bilmedikleri için hapis cezası da dahil çeşitli ceza tehditleri de ileri sürülerek çalıştırılıyordu.

 

"Valizlerinizi Sürüyerek 300 Kilometre Yürütürüz"

Musa Benge "Bizi 'Bilet dahi almadan, valizlerinizi sürüye sürüye yaklaşık 300 kilometre yolu yürüyerek göndeririz' diye tehdit ediyorlardı. Bizde alın terimiz ve çocuk çoluğun rızkı için, bu ülkeye geldiğimiz için sesimizi çıkaramadık ve çalışmak zorunda kaldık" diyor.

 

"Biz de Ailelerimiz de Korku İçinde"

3 ay gibi bir süre çalıştıklarını, bu 3 aylık süre içerisinde avans olarak ara ara para verildiğini fakat bu miktarın 15 günlük çalışmalarının karşılığı kadar olduğunu aktaran Benge, "Biz burada çok mağduruz. Ailelerimiz Türkiye'de korku ve endişe içinde. Bizde burada korku ve endişe içerisindeyiz. Turist vizemiz doldu. Her an sınır dışı edilmek üzereyiz. Haklarımızı vermeden bizi sınır dışı edecekler" dedi.

 

"Konsolosluk 'Geçmiş Olsun' Deyip Telefonu Kapattılar"

Biz Türkiye vatandaşı olarak Sırbistan Belgrat Türk konsolosluğunu aradıklarını içinde bulundukları durumu anlattıklarını söyleyen Benge Onlar da bize oturum, çalışma izni olmadığından ve İşkur üzerinden gelmediğimiz için yardımcı olmayacaklarını söyeyip 'geçmiş olsun' diyerek telefonu yüzümüze kapattılar" dedi.

 

"Bu Kadar Mı Sahipsizdik?"

Konsolosluğun çözüm üretmek yerine "Biz bir şey yapamayız" deyip ilgilenmesini ise "Biz Türkiye vatandaşı olarak bu kadar mı sahipsizdik? Bunu da dilini bilmediğimiz, yabancı bir memlekette zor durumda kaldığımızda gördük ne yazık ki. Bu yüzden ayrıca çok üzgünüz ve moralimiz bozuluyor düşündükçe" dedi.

Türkiye'deki yetkililerden yardım isteyen Benge, "Sizlerden isteğimiz ne olur bir an önce yardım etmenizdir. Öncelikle çalıştıklarımızı haklarımızı ve bizi bir an önce bu Sırbistan devletinden kurtarın. Ailelerimize sağ sağlim teslim edin. Ne olursunuz emekçilerin hakkını ve çocuklarımızın hakkını başkalarına yedirmeyin, bize yardım edin. Çok mağduruz" dedi.

Ulaşabildikleri her yolla çözüm aradıklarını aktaran Musa Benge, Samsunlu arkadaşları aracılığıyla Emeğin Gücü Derneği'nden aradıklarını ve çözüm için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını söylediklerini ve şimdi onların ve duyarlı emek dostlarının desteğiyle evlerine dönmeyi umduklarını belirtti. "27 İşçi Sınırdışı Edildi"

Haberimiz yayınlandığı sırada ise Emeğin Gücü Derneği'nden verilen bilgiye göre Musa Denge ve arkadaşları dışında başka bir ekip olan 27 işçinin sınırdışı edildikleri ve beş parasız İstanbul Havalimanı'na indikleri bildirildi.

 

Sırbistan Konsolosluğu Önünde Eylem Yapılacak

Ayrıca, Emeğin Gücü Derneği ve İşçi Temsilcileri Konseyi yarın saat 11.00'de Sırbistan Konsolosluğu önünde işçilerle dayanışmak ve taleplerini dile getirmek üzere bir basın açıklaması yapacak.

 

Basın Açıklaması Duyurusu

Sırbistan'da Asfa Group& Enka & Soha firmaları bünyesinde çalışan işçiler maaşlarını alamadıkları gibi 27 kişi sınır dışı edildi. Hak gaspına uğrayan işçilerle dayanışmak üzere Sırbistan Konsolosluğunun önüne tüm emek dostlarını davet ediyoruz.

Tarih: 25.12.2020 (Cuma)

Saat: 11.00

Adres: Sırbistan Konsolosluğu Önü

Sümbül Sok. No.2,

Levent Mahallesi, Beşiktaş, İstanbul

İşçi Temsilcileri Konseyi Hazırlık Komiteleri(İTK) ve Emeğin Gücü Derneği"