KESK "OHAL Komisyonu Lağvedilsin"

KESK, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun görev süresinin uzatılmasına ilişkin basın toplantısı düzenleyerek, Komisyonu'nun lağvedilmesini ve aldığı red kararlarının yok sayılmasını istedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen kamu emekçilerine ilişkin işlemleri inceleyen Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun 23 Ocak 2021’de süresinin sona ermesine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel Sen Genel Merkezi'nde yapılan basın toplantısında salona “Daha Fazla Oyalama Daha Fazla İnsanlık Suçudur. İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun Görev Süresi Uzatılmamalı, Derhal Lağvedilmelidir” yazılı pankart asıldı.

Toplantıya KESK Eş Genel Başkan Mehmet Bozgeyik ve Aysun Gezen, KESK Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi İlhan Yiğit katıldı.

 

"Düşünce Ve İfade Özgürlüğü Sadece İktidar İçin Geçerli"

Toplantıda ilk olarak konuşan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, bir yandan baskıcı rejimler bir yandan da Çovid-19’la mücadele etmek zorunda kaldıklarını belirterek  düşünce ve ifade özgürlüğünün sadece iktidar için geçerli olduğunu, daha da ötesi her türlü hakarette bulunmayı, tehdidi savurmayı kendine hak gördüğü bir rejimin yönetimde olduduğunu söyledi.

 

"53 KESK Üyesi İhraç Edildi"

Salgını fırsata çeviren iktidarın emekçilerin, kadınların, siyasetçilerin, demokratik taleplerde bulunan herkesin haklarına saldırdığını, her gün yeni hukuksuzluklarla karşı karşıya kaldıklarını aktaran Gezen, “Tüm Bel Sen’in en az 36, SES’in 10, Eğitim Sen’in 4, Haber Sen’in 3 BES’in bir üyesi hukuksuzca ihraç edilmiştir” dedi.

 

"16 Bin Dosya Hala İncelenmedi"

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun 23 Ocak 2017’den kurulduğunu ve iki yıl içerisinde kamudan ihraç edilmiş yüz binlerce kamu emekçisinin ihraç başvurularını değerlendirmek ve karar altına almakla görevlendirildiğini hatırlatan Gezen, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun 4 yıldır görevde olduğunu ve hala 16 bin 50 dosyayı karara bağlamadığını vurgulayarak “Karara bağladığı dosyaların yüzde 88,5’ini ise ret etmiştir. Komisyon, son resmî açıklamasını 2 Ekim 2020 tarihinde yapmıştır. Hala karara bağlanmayan dosyaların 2 bin 630’u KESK’lilere aittir. Oransal olarak yüzde 16,4’e denk gelmektedir. Tüm başvurulardan yüzde 13’ünün karara bağlanmadığı göz önüne alındığında kalan dosyalar içerisindeki KESK’lilerin oranının yüksekliği bilinçli bir geciktirme ile karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir" dedi.

 

"Mağduriyet İşkenceye Dönüştürülüyor"

Karara bağlanmayı bekleyen dosyaların çoğunluğunun barış akademisyenlerinden ve haklarında istihbarat raporları, mahkeme kararları, savcılık soruşturmaları vb. herhangi en ufak bir isnat bulunmayanlardan oluştuğuna dikkat çeken Gezen, "Komisyon ve iktidar oyalamayı uzatabildikçe uzatmayı, mağduriyeti işkenceye dönüştürmeyi, bu arada üniversitelerde ve kamuda kadrolaşmasını tamamlamayı düşünmektedir” dedi.

Gezen, OHAL KHK'ları ve İnceleme Komisyonu'nun işlemlerine ilişkin talepleri ise ,

"* Hukuka ve uluslararası sözleşmelere aykırı, etkin olmayan, denetlenemeyen, kendisini anayasa ve yasalar üstü gören, hükümetin noteri gibi çalışan ve idari bir mekanizma olan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun görev süresi kesinlikle uzatılmamalı, aksine lağvedilerek aldığı ret kararları yok hükmünde sayılmalıdır.

* Haklarında memuriyeti engelleyen herhangi bir kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmelidir. 

* Hukuksuz ihraçlardan dolayı mağdur olan tüm kamu emekçilerinin maddi, manevi hak kayıpları karşılanmalıdır.

* Mağdur olan ihraç kamu emekçilerinin mağduriyet giderilinceye ve hukuksuz ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilinceye kadar mücadele etmeye devam edeceğimizi bu vesile ile bir kez daha hatırlatıyoruz” diyerek aktardı.

 

"En Az 80 KHK'lı İntihar Etti"

Basın toplantısında, ihraç akademisyen ve HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da en az 80 KHK’linin intihar ettiğini belirtti.

Komisyonun son derece hukuksuz bir şekilde çalıştığını vurgulayan Gergerlioğlu, “OHAL Komisyonu’nu anayasal bir kurum olarak kabul etmiyoruz. Anayasaya göre değil Saray’a göre karar veriyor. Ellerinde 16 bin dosya var bu sene sadece 5-6 bin dosyaya baktılar. Bir sene daha isteyecekler 2021’de de bitiremeyecekler bu gidişle. Ne olacak böyle?” şeklinde sordu. Kendisinin de bir KHK’li hatırlatan Gergerlioğlu, “27 yıllık doktorluk kariyerimi bitirdiler özellerde bile çalışamadım” dedi.