< TÜİK'ten Açlığa Mahkum Eden Asgari Ücret Hesabı

Asgariye ücretin belirlenmesine ilişkin görüşmeler devam ederken, hiçbir verisi gerçeklerle bağdaşmayan TÜİK, bir işçinin asgari geçimi için gerekli ücreti 2.792,10 TL olarak açıkladı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısını gerçekleştirdi. Covid-19 salgını tedbirleri gereği online gerçekleşen toplantıya Türk-İş Konfederasyonu ev sahipliği yaptı.

2021 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi görüşmeleri kapsamındaki üçüncü toplantıda TÜİK, asgari ücret için önerisini sundu. TÜİK, bir işçinin asgari geçim masrafları için gerekli olan ücreti 2 bin 792 lira 10 kuruşluk olarak hesapladı. Asgari ücretin bir işçinin, 4 kişilik bir ailenin bir aylık geçim masrafları dikkate alınması gerekirken, yine bir işçi üzerinden yapılan hesaplama asgari ücret tutarı olarak Asgari Ücret Komisyonu'na sunuldu. Patronların temsilcilerinin ağırlıkta olduğu Komisyon da bir işçinin geçim masrafları üzerinden açlık sınırındaki hesaplamayı dikkate alarak Asgari Ücret belirliyor.

TÜİK, gıda harcaması üzerinden bir işçinin aylık asgari geçim tutarını hafif işlerde 2 bin 339 TL, orta işlerde 2 bin 507 TL, ağır işlerde 2 bin 792 TL olarak açıkladı.

TÜİK asgari ücreti TÜİK geçtiğimiz yıl bir işçinin aylık gıda harcama tutarını hafif iş kolu için 1.940 TL, orta iş kolu için 2.086 TL, ağır iş kolu içinse 2.331 TL olarak açıklamış, asgari ücret 2 bin 324 TL olarak belirlenmişti.

Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi’nin (BİSAM) Kasım ayı araştırmasına göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı 2 bin 439 TL olmuştu.

Asgari Ücret Komisyonu, işçileri açlığa mahkûm eden rakamları sunan TÜİK'in de hesaplamasını da dikkate alacağı asgari ücret yine işçileri açlık ve sefalete mahkûm edecek bir asgari ücreti dayatmanın hesabında.